koronavirus2
Gazdaság

Végre egy optimista vélemény: semmi pánik, két hónap, és nem is emlékszünk a koronavírusra

Portfolio
Egyre többen beszélnek világgazdasági recesszióról a koronavírus miatt, ilyen környezetben pedig üdítő érzés egy optimistább forgatókönyvet olvasni. A friss előrejelzésében az Amundi alapkezelő azt prognosztizálja, hogy a koronavírus okozta lassulás csak átmeneti lesz, és a második negyedében már csak részben érezzük majd a hatásait. A globális növekedésre vonatkozó kilátásait mindemellett lerontotta az alapkezelő, főleg Európa és a feltörekvő piacok kitettsége miatt.

A koronavírus terjedése – főleg Európában – eladási hullámot idézett elő a kockázatos eszközök körében, és nagy keresletet teremtett a biztonságos eszközök iránt, mint az arany, állampapírok és a dollár. Az elmúlt hetekben jelentős profitrealizálás zajlott a részvénypiacokon. Ahogy a vírus terjedése folyamatosan érezteti a gazdasági hatásait, a volatilitás még sokáig velünk maradhat a piacokon – írja a koronavírus hatásait vizsgáló elemzésében az Amundi.

vola_volatilitas

A világkereskedelem növekedési kilátásai a világban eddig sem voltak felhőtlenek, a koronavírus terjedése pedig növeli a kockázatokat, az alapkezelő emiatt lerontotta a GDP-növekedési várakozásait 3,2%-ról 3%-ra, főleg a feltörekvő piacokon zajló folyamatok,a kínai ellátási láncban fontos szerepet játszó országokba (Kambodzsa, Vietnam, Dél-Korea, Thaiföld) átgyűrűző hatások miatt.

Mindemellett az alapkezelő kitart azon véleménye mellett, hogy a sokk hatásai átmenetiek lesznek, a következő hónapokban normalizálódás várható, a potenciális növekedésre így a sokk nem jelent nagy veszélyt.

Az alapkezelő három forgatókönyvet vázolt fel: egy ”centrálisat”, egy pesszimistát és egy optimistát. Az Amundi szerint az első 55%, a negatív 30%, az optimista pedig 15% eséllyel valósul meg.

amundi_forgatokonyvek

A centrális forgatókönyve szerint a vírus átmeneti romlást eredményezhet a világgazdaságban az első negyedévben, amelynek már csak kisebb utóhatásai érződnek majd a második negyedévben, és ezek a világkereskedelem vártnál kisebb növekedésében, csökkent ipari és feldolgozóipari teljesítményben, és kis mértékben romló belső keresletben testesülnek meg. Szerintük az év hátralévő részében a világgazdaság kilábal majd az átmeneti lassulásból.

A jelentés kiemeli, hogy a központi bankoknak és a kormányzatoknak több eszköze is van, hogy megakadályozzák a helyzet romlását, ez pedig kulcstényező a gazdasági kilátások vizsgálatakor. A lassulás Kínában jelentős monetáris és fiskális intézkedéseket válthat ki, hogy a magánszektor további zavarait el tudják hárítani, és ez is hozzájárul majd a helyzet stabilizálódásához a második negyedében.

Az alapkezelő úgy véli, hogy a vírus tetőzését hamarosan elérjük, így a következő hónapokban már megindulhat a normalizálódás.

Az elemzés szerint Ázsián kívül Európa lesz a leginkább érintett régió a kontinens nyitott gazdasága, az alacsony lendület, és a gyenge negyedik negyedéves (2019-Q4) adatok miatt. A jelenlegi előrejelzéshez képest így van bizonyos lefelé mutató kockázat a kontinensen (ennek mértéke 1% az idei évre), de ez leginkább a vírus terjedésének sebességén múlik. Úgy tűnik, hogy az ellenálló belső kereslet miatt az Egyesült Államok kevésbé van kitéve a járvány negatív hatásainak, így rövid távon inkább Európa és a feltörekvő piacok lehetnek érintettek. Az Amundi ezzel együtt is lassulást vár az Egyesült Államokban az előző évhez képest.

Felhívják a figyelmet arra is, hogy a piaci és a fundamentális kockázatokat el kell választani, még úgy is, hogy a piaci kockázat fundamentális kockázatot eredményezhet: a piaci kockázatok sokkal könnyebben kezelhetőek, mint a fundamentálisak.

Az elemzés szerint a piaci kockázatok közül a legnagyobb ma az, hogy a járványt megelőző pozitív piaci hangulat lecseng, és a befektetők a lelki tényezőket figyelembe véve túlreagálják a járvány okozta kockázatokat. Az Amundi óvatosabbá vált az (amerikai és európai) részvénypiacot illetően, és neutrális álláspontra helyezkedett a feltörekvő piacokkal szemben. A pánikhangulat elmúlása után elsőként az európai részvények, a feltörekvő piaci részvények, a feltörekvő devizák, néhány kötvény (például a feltörekvő piacokon és Olaszországban) és a hitelpiacok (amelyek jó fundamentumok között is keresettek) felpattanására számíthatunk.

Címlapkép: Getty Images

orban viktor turk tanacs koronavirus
koronavirus ukrajna
valgyimir putyin
aderjanos
email számítógép shutter
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. április 21.
A koronavírus és a magyar bankszektor
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
2020. június 9.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
2020. június 10.
Hitelezés 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Hosszú távú befektetés, folyamatos megtakarítás okosan.
orban viktor turk tanacs koronavirus