koronavírus vírus labor
Gazdaság

Koronavírus: három zónára osztották Olaszországot

Portfolio
MTI
Már több mint 40 ezren felgyógyultak Kínában a koronavírus okozta fertőző betegségből a kínai egészségügyi hatóság beszámolója szerint, szombaton 2623 ember hagyhatta el gyógyultan a kórházakat. Ugyanakkor szombat éjfélig valamivel több, mint 85 ezer ember fertőződött meg koronavírustól szerte a világban. Olaszországban is egyre rosszabb a helyzet, a kormány három zónára osztotta fel az országot, a koronavírus-fertőzés elterjedésétől függően. Magyarországon ugyanakkor a legfrissebb, vasárnap délutáni tájékoztatás szerint, továbbra sincs koronavírussal fertőzött beteg.

Lépett az olasz kormány

Országos szintű kormányrendelet váltja fel az eddigi helyi óvintézkedéseket az olasz kormány vasárnap esti bejelentése szerint, ennek alapján három zónára osztották fel Olaszországot a koronavírus-fertőzés elterjedésétől függően.

Az úgynevezett vörös zónába tartoznak Lombardia és Veneto tartomány egy hete vesztegzár alá helyezett, a járvány által leginkább érintett térségei.

A sárga zóna Lombardia, Veneto többi részét és Emilia Romagna tartomány érinti. Itt március 8-ig meghosszabbították az oktatási intézmények zárva tartását, felfüggesztették a tömegrendezvényeket, az éttermekben is egy méteres távolságot kell betartani.

Olaszország zöld zónához tartozó maradék részén fertőtlenítik az iskolákat, hivatalokat, tömegközlekedési eszközöket.

Az új koronavírussal megfertőződöttek száma Olaszországban vasárnap már átlépte az 1600-t, a betegek közül 34-en haltak meg.

Luxemburgba is bejutott a kórokozó

Luxemburgba is bejutott a Vuhanból indult új koronavírus, amelyet egy Olaszországból érkező, 40 éves férfi hurcolt be a nyugat-európai országba - közölte Paulette Lenert luxemburgi egészségügyi miniszter. A férfi a belgiumi Charleroi repülőterére érkezett Olaszországból, és onnan utazott Luxemburgba.

Németországban vasárnap 66-ról 117-re emelkedett a fertőzöttek száma. Finnországban már kettővel több, öt fertőzöttről tudnak. A szomszédos Svédországban 14, Dániában 3 beteg van. Norvégiában 17 megbetegedésről tudnak. A fertőzés egy szemklinikán kezdett terjedni, amelynek egyik orvosa Olaszországban üdült. A hatóságok elkezdték felkutatni azokat, akikkel kapcsolatba kerülhetett, miután hazaért.   

Európán kívül a Dominikai Köztársaságban, a Karib-térségben is megjelent a vírus; szintén Olaszországból érkező turista szervezetében mutatták ki a kórokozót. A 62 éves férfit elkülönítették, állapota stabil. Iránban az egészségügyi miniszter vasárnapi bejelentése szerint 978-ra emelkedett a fertőzöttek száma, és 54 ember halt meg a betegség következtében.

A koronavírus hatása: kitisztult a levegő Kína fölött

Műholdfelvételek tanúsága szerint jelentősen csökkent a levegő szennyezettsége Kínában, ami legalább részben a koronavírus-járvány megfékezésére hozott intézkedések következménye - közölte vasárnap az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA.

Tovább a cikkhez

Újabb olasz fertőződött meg a karantén alá vont tenerifei hotelben

Újabb olasz vendégnél mutatták ki a koronavírus-fertőzést abban a karantén alá vont tenerifei szállodában, ahol magyarok is tartózkodnak. A Kanári-szigetek kormányának vasárnapi közleménye szerint az újabb fertőzött egészségi állapota jó, csakúgy mint a korábban regisztrált négy páciensnek. Mindannyian ugyanannak a tízfős olasz turistacsoportnak a tagjai. A társaságból négy embert kórházban kezelnek, a többiek szállodai szobáikban vannak elkülönítve.

A négycsillagos tengerparti komplexumban kedden rendelték el a vesztegzárat, miután igazolták az első megbetegedést egy 69 éves olasz orvosnál. A helyi kormány csütörtökön engedélyt adott arra, hogy a 723 szállóvendég közül 130-an elhagyhassák a hotelt, mivel ők csak hétfőn érkeztek, így nem kerültek kapcsolatba a turistákkal, akiknél kimutatták a fertőzést.

A vendégek kisebb csoportokban, fokozatosan távoznak, vasárnap délelőttig 73-an hagyták el szállodát. Annak érdekében, hogy a hotel többi, külföldi vendége is hazautazhasson, a spanyol hatóságok továbbra is tárgyalnak az érintett országokkal - áll a közleményben.

A karantén 25 különböző nemzetiségű turistát érint. A szállodában öt magyar van, egy idős pár és egy háromfős, kisgyerekes család. A Külgazdasági és Külügyminisztérium korábban azt közölte: egyeztetnek a szomszédos országokkal a turisták hazahozataláról, de az sem kizárt, hogy Magyarország repülőt küld az öt magyarért.

Sajtóbeszámolók szerint a medencés komplexumon belül - néhány elkülönített turista kivételével - a vendégek szabadon mozoghatnak, ellátásukról megfelelően gondoskodnak. Spanyolországban 77 koronavírus-fertőzést regisztráltak eddig, közülük ketten már meggyógyultak. Az ország 17 autonóm közösségéből 13-ból jelentettek megbetegedést.

A regisztrált esetek 90 százaléka Olaszország északi részén járt, vagy közvetlen kapcsolatba került olyan személlyel, aki onnan érkezett a közelmúltban - ismertette a legfrissebb adatokat Fernando Simon, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója vasárnapi sajtótájékoztatóján. Megerősítette, hogy a dél-európai országban a fertőzés kockázata még mindig mérsékelt, ezért továbbra sem rendelnek el korlátozó intézkedéseket.

Három koronavírusos beteget találtak Csehországban

Csehországban is megjelent az új koronavírus, három beteget találtak. Adam Vojtech cseh egészségügyi miniszter vasárnap délután rendkívüli sajtótájékoztatón Prágában jelentette be, hogy két beteget Prágában, egyet pedig az észak-csehországi Ústí nad Labem kórházában kezelnek.

A fertőzöttek közül kettő cseh, egy pedig amerikai állampolgár, korábban mindhárman Észak-Olaszországban jártak, ahol gyorsan terjed a járvány.

Tizenkét új eset Nagy-Britanniában

Tizenkét brit állampolgár szervezetében azonosították vasárnap az új típusú koronavírust, így az ismert nagy-britanniai megbetegedések száma 35-re emelkedett.

Chris Whitty, az angol tiszti főorvosi szolgálat vezetője vasárnap délutáni tájékoztatásában közölte, hogy három beteg egy már korábban azonosított brit koronavírus-fertőzöttel volt szoros kapcsolatban, hatan Olaszországból, ketten Iránból utaztak nemrégiben Nagy-Britanniába. Egy további angliai páciens esetében egyelőre nem sikerült felderíteni, hogy mikor és hol fertőződött meg.

Whitty professzor tájékoztatásából kitűnik, hogy az új fertőzéseket meglehetősen széles földrajzi körben azonosították: Londonból, Manchesterből, valamint Nyugat-Yorkshire, Hertfordshire és Gloucestershire megyékből érkezett bejelentés vasárnap újonnan kimutatott koronavírus-fertőzésekről.

A párizsi Louvre nem nyitott ki vasárnap

Nem nyitott ki vasárnap reggel a párizsi Louvre, a világ leglátogatottabb múzeuma, mert a koronavírus-fertőzéstől félő alkalmazottak rendkívüli tanácskozásra gyűltek össze.

Az előre be nem jelentett zárva tartás miatt mérgelődő látogatók hosszú sorai kígyóztak vasárnap a múzeum bejárata előtt arra várva, hogy véget érjen a dolgozók tanácskozása. Egyelőre nem tudni, hogy mikor nyit ki újra a Louvre.

A múzeum alkalmazottainak képviselője telefonon azt mondta az AP-nek, hogy a dolgozók nagyon aggódnak a járvány miatt, mert az egész világból nagy számban érkeznek látogatók a Louvre-ba. André Sacristin úgy ítélte meg, hogy a kockázat nagyon nagy, s bár tudomásuk szerint eddig még senki sem fertőződött meg a 2300 alkalmazott közül, szerinte ez csak idő kérdése.

Az alkalmazottak azt követelik, hogy a látogatókat vessék alá egészségügyi szűrésnek a dolgozók védelme céljából, ha pedig előfordulnak fertőzések, a múzeumot zárják be. A dolgozók kértek szájmaszkot is, de eddig csak kézfertőtlenítőt kaptak - mondta Sacristin.

A Louvre alkalmazottai vasárnap egymás közt vitatták meg a helyzetet, hétfőn pedig a vezetőséggel tartanak válságtanácskozást. Sacristin szerint egyes alkalmazottak nem hajlandók felvenni a munkát a fertőzéstől való félelmükben.

A szószóló szerint a kormány szombati intézkedése, amellyel betiltotta az 5000 fősnél nagyobb zárt rendezvényeket, csak tovább növelte a múzeumi alkalmazottak félelmeit, mert a Louvre naponta látogatók tízezreit fogadja.

Az alkalmazottak félelmeit tetézte, hogy ezekben a napokban épp olasz múzeumi emberek tartózkodnak a Louvre-ben, hogy becsomagolják és hazavigyék a nagyszabású Leonardo da Vinci-kiállításra kölcsönadott műveket.

Továbbra sincs koronavírusos beteg Magyarországon

Láng-Bognár Kinga, a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs szóvivője és Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója sajtótájékoztatót tartott vasárnap délután, amelyen elhangzott:

továbbra sincs koronavírussal fertőzött beteg Magyarországon.

Bakondi György az eseményen beszélt arról is, hogy Magyarország határozatlan időre felfüggeszti a tranzitzónájába történő befogadást annak érdekében, hogy a koronavírussal fertőzött országok irányából érkező migránsok ne jelentsenek potenciális veszélyt az ott tartózkodókra

Koronavírus: gazdaságélénkítő csomagot fontolgat Németország

Gazdaságélénkítő csomagot indíthat a német kormány, ha a koronavírus-járvány visszaveti a növekedést és szétzilálja a termelést - mondta a szövetségi pénzügyminiszter a Welt am Sonntagnak.

Tovább a cikkhez

Tovább romolhat a helyzet Olaszországban

Az olasz egészségügy a koronavírus-fertőzés további terjedésével számol Pierpaolo Sileri egészségügyi miniszter-helyettes vasárnapi bejelentése szerint. Sileri a SkyTg24 hírtelevíziónak nyilatkozva kijelentette, hogy a pozitív koronavírusteszttel rendelkezők száma meghaladta az ezret, számuk tovább fog emelkedni. Hozzátette, hogy a legtöbb esetet regisztráló Lombardia és Veneto tartományban az egészségügyi tárca az intenzív osztályok befogadási kapacitásának növelésén dolgozik.

Világos, hogy sokan lesznek, akiket intenzív osztályon kell kezelni, mivel Olaszország az öregek országa, akik veszélyeztetettebbek a vírushelyzetben

- fejtette ki Pierpaolo Sileri.

Az olasz statisztikai hivatal adatai szerint az olasz lakosság több mint 22 százaléka 65 év fölötti. A 80 évnél idősebbek aránya 7 százalék. Az egészségügyi tárca helyettes vezetője megjegyezte, hogy a kórházak "megrohamozásának" elkerülésére a betegfogadási rendszer átalakításán dolgoznak. Ezt szolgálják a lombardiai és venetói kórházak bejáratainál felállított sátrak, amelyekben azonnal különválasztják az enyhe és súlyosabb tünetekkel érkezőket.

A polgári védelmi hatóság szombat esti adatai szerint 1128-ra nőtt a fertőzöttek száma, 38 százalékukat kell kórházban ápolni. Az eddigi 29 halott kivétel nélkül más betegségekben is szenvedő idős ember volt. Lombardia tartomány egészségügyi hatóságai egy külön kórház kialakítását szorgalmazták a koronavírus-fertőzöttek ellátására. Visszahívták a már nyugdíjban levő orvosokat és azonnali szerződést ajánlanak a munkára jelentkező ápolóknak. A legtöbben, több mint hatszázan ebben az északnyugat-olaszországi térségben betegedtek meg és 26-an haltak meg Lombardiában.

Veneto vasárnapi adatai szerint az eddigi 223 fertőzöttből 59-en szorulnak kórházi kezelésre. A számok azt mutatják, hogy nincsen semmilyen járvány - mondta Luca Zaia venetói kormányzó, aki szerint pánik helyett újra kell indítani az életet. Kijelentette: legszívesebben feloldaná a karantént a venetói Vo' Euganeo területén is, ahol még egy hétig tart a vesztegzár.

Lombardiában, Venetóban és Emilia Romagnában március 8-ig meghosszabbították az oktatási szünetet. További négy északi régióban újrakezdődik az oktatás, ismét megnyitnak a múzeumok, mozik is. Piemontéban szerdától indul újra a tanítás, Liguriában egyedül Savona térségében tartanak továbbra is zárva az iskolák.

A legutolsó esetek között van egy karanténba helyezett család a Róma közeli Fiumicinóban: egy nő idős rokonát Lombardiában ápolta, hazatérése után vette észre magán a tüneteket. Fiumicinóban két iskolát és egy uszodát is bezártak.

Az olasz kormány folyamatos intézkedéssel igyekszik segíteni a koronavírustól sújtott gazdaságot. A becslések a hazai össztermék (GDP) 1 és 3 százaléka közötti kiesést vetítenek előre nyárig. Az idegenforgalom 22 millió turista távolmaradásával számol, ennyien látogatják Velencét évente.

Roberto Gualtieri pénzügyminiszter - az utóbbi napokban előirányzott 900 millió euró után - további 3,6 milliárdos rendkívüli költségvetési csomagról beszélt, amely Olaszországot az európai stabilitási paktum paramétereinek túllépésére kényszerítené. Matteo Salvini, a jobbközép ellenzék vezetője parlamenti támogatást ígért az esetleges pénzügyi beavatkozásokhoz. A kormány egész Olaszországban adófizetési kedvezményeket tervez bevezetni. Az északolasz tartományok vezetői azonban úgy reagáltak, az intézkedések elégtelenek, a kormány "morzsákat" dob nekik.

Újabb áldozatai vannak a koronavírusnak

Thaiföldön és Ausztráliában is meghalt egy-egy koronavírussal fertőzött beteg - jelentették be vasárnap. Thaiföldön egy 35 éves férfi volt az áldozat, aki eredetileg maláriával került kórházba. Ausztráliában egy 78 éves férfi halt meg egy perth-i kórházban. Ő a feleségével együtt a Diamond Princess óceánjárón kapta el az új koronavírust.

Dél-Koreában közben 3500 fölé emelkedett a fertőzöttek és 18-ra az elhalálozások száma. Az új fertőzések túlnyomó többségét Teguból, az ország negyedik legnagyobb városából jelentették. A hatóságok megkezdték a Sincshondzsi keresztény egyház több mint 260 ezer hívének tesztelését, az eddigi fertőzések 60 százaléka ugyanis közvetlenül kapcsolatba hozható vele, mivel néhány tagja januárban a közép-kínai Vuhanban, a koronavírus kiinduló gócpontjában járt.

Mun Dzse In dél-koreai elnök közölte: elrendelte kormányának teljes körű mozgósítását a koronavírus-járvány elleni küzdelem érdekében. Világszerte már több mint 70 ország vezetett be utazási korlátozásokat Dél-Koreával szemben.

Örményországban bejelentették vasárnap, hogy felfedezték az első koronavírusos fertőzöttet az országban, az illető nemrég tért haza Iránból. A hatóságok közölték, hogy mindenkit elkülönítettek, aki kapcsolatba került vele, és megfertőződhetett.

A leggazdagabbak 444 milliárd dollárral lettek szegényebbek a koronavírus miatt

A világ ötszáz leggazdagabb emberének a vagyona mintegy 444 milliárd dollárral csökkent a világ tőzsdéin a héten, részben a koronavírus hatására bekövetkezett visszaesés miatt.

Tovább a cikkhez

Megszólalt Vlagyimir Putyin a zuhanó olajárral kapcsolatban

Elfogadható a jelenlegi olajár Oroszország számára, de minden lehetséges forgatókönyvre fel kell készülni - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök egy vasárnapi, az olajpiac állapotáról megtartott moszkvai tanácskozáson.

Tovább a cikkhez

Tovább gyorsult a koronavírus terjedése a világban

Közel 1500 új megbetegedés történt Kínán kívül tegnap, ami a koronavírus-járvány terjedésének gyorsulását jelenti. A halálos áldozatok száma száz felett jár.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: meglepetésre Kínában is romlik a helyzet

Sokáig úgy tűnt, hogy Kína túl van a koronavírus járvány nehezén, hiszen az új megbetegedések száma gyorsan és biztatóan csökkent. Most viszont második napja újra emelkedik a megerősített fertőzések száma.

Tovább a cikkhez

Kásler: nincs beteg a visegrádi országokban

Nincs az új koronavírussal fertőzött beteg a visegrádi államokban - emelte ki az emberi erőforrások minisztere a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Tovább a cikkhez

Svédország nem viccel: házhoz mennek tesztelni a koronavírust

Svédországban házhoz fognak mennek tesztelni a koronavírus-gyanús betegeket - jelentették be szombaton az ország egészségügyi hatóságai.

Tovább a cikkhez

Írországban is megjelent a koronavírus

Szombat éjfélig valamivel több mint 85 ezer ember fertőződött meg koronavírustól szerte a világban. Újként Írország került fel a listára egy megbetegedéssel. Az illető Észak-Olaszországban kaphatta el a kórt. A halálesetek száma 2900 és 3000 között van. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb - szombat éjféli - adatai az immár 59 érintett ország kormányainak közlése alapján:    

 • Kína: 79824 megbetegedés, 2870 elhalálozás
 • Hongkong: 94 megbetegedés, 2 elhalálozás (két napja nincs új haláleset)
 • Makaó: 10 megbetegedés (két napja változatlan)
 • Dél-Korea: 3150 megbetegedés, 17 elhalálozás
 • Japán: 947 megbetegedés, 11 elhalálozás
 • Olaszország: 1128 megbetegedés, 29 elhalálozás
 • Irán: 593 megbetegedés, 43 elhalálozás
 • Szingapúr: 98 megbetegedés
 • Amerikai Egyesült Államok: 62 megbetegedés, 1 elhalálozás
 • Franciaország: 100 megbetegedés, 2 elhalálozás
 • Németország: 57 megbetegedés
 • Spanyolország: 46 megbetegedés
 • Kuvait: 45 megbetegedés
 • Thaiföld: 42 megbetegedés
 • Tajvan: 39 megbetegedés, 1 elhalálozás (két napja változatlan mindkét adat)
 • Bahrein: 38 megbetegedés
 • Malajzia: 24 megbetegedés
 • Egyesült Királyság: 23 megbetegedés, 1 haláleset
 • Ausztrália: 23 megbetegedés (két napja változatlan)
 • Vietnam: 16 megbetegedés (két napja változatlan
 • Kanada: 20 megbetegedés
 • Egyesült Arab Emírségek: 19 megbetegedés (két napja változatlan)
 • Irak: 13 megbetegedés
 • Oroszország: 5 megbetegedés (két napja változatlan)
 • Svájc: 10 megbetegedés
 • Omán: 6 megbetegedés (két napja változatlan)
 • Fülöp-szigetek: 3 megbetegedés, 1 elhalálozás (két napja változatlan mindkét adat)
 • India: 3 megbetegedés
 • Horvátország: 6 megbetegedés
 • Görögország: 3 megbetegedés (két napja változatlan)
 • Izrael: 5 megbetegedés
 • Libanon: 7 megbetegedés
 • Pakisztán: 4 megbetegedés
 • Mexikó: 4 megbetegedés
 • Finnország: 3 megbetegedés
 • India: 3 megbetegedés
 • Románia: 3 megbetegedés
 • Ausztria: 5 megbetegedés
 • Svédország: 13 megbetegedés
 • Egyiptom: 1 megbetegedés (két napja változatlan)
 • Algéria: 1 megbetegedés (két napja változatlan)
 • Afganisztán: 1 megbetegedés (két napja változatlan)
 • Észak-Macedónia: 1 megbetegedés (két napja változatlan)
 • Georgia: 2 megbetegedés (két napja változatlan)
 • Észtország: 1 megbetegedés (két napja változatlan)
 • Belgium: 1 megbetegedés (két napja változatlan)
 • Hollandia: 7 megbetegedés ((két napja változatlan)
 • Nepál: 1 megbetegedés (két napja változatlan)
 • Srí Lanka: 1 megbetegedés (két napja változatlan)
 • Kambodzsa: 1 megbetegedés (két napja változatlan)
 • Norvégia: 14 megbetegedés
 • Dánia: 2 megbetegedés
 • Brazília: 2 megbetegedés
 • Nigéria: 1 megbetegedés (két napja változatlan)
 • Litvánia: 1 megbetegedés (két napja változatlan)
 • Azerbajdzsán: 1 megbetegedés
 • Monaco: 1 megbetegedés
 • Ecuador: 1 megbetegedés
 • Írország: 1 megbetegedés

Több mint 40 ezer a gyógyult Kínában

Már több mint 40 ezren felgyógyultak Kínában a koronavírus okozta fertőző betegségből - adta hírül vasárnap hajnalban a kínai egészségügyi hatóság. Szombaton 2623 ember hagyhatta el gyógyultan a kórházakat, ezzel a járványból felépültek száma 41 ezer 625-re nőtt.

A nap folyamán ugyanakkor 573 új beteget regisztráltak, 146-tal többet, mint pénteken. A ragály miatti  elhalálozások száma ugyanakkor 47-ről 35-re csökkent. Kínában a legfrissebb adatok szerint eddig 79 ezer 824-en fertőződtek meg bizonyosan a koronavírustól és 2870-en haltak bele, azaz 3,6 százalékuk. A gyógyultak hányadosa jelenleg 52,1 százalék.

Trump szerint várhatóak további esetek, de nem szabad pánikba esni

Már az Egyesült Államokban is van halálos áldozata a Vuhanból indult új koronavírus okozta járványnak. Washington államban, Seattle Kirkland nevű elővárosában halt bele egy ember a betegségbe szombaton, de a helyi hatóságok több információt nem közöltek.

Donald Trump amerikai elnök szombaton sajtótájékoztatót tartott, ahol elmondta, a halálos áldozat egy ötvenes évei végén járó nő volt, akinek egyéb egészségügyi problémái is voltak. Trump szerint várhatóak további esetek, de nem szabad pánikba esni, és az újságírókat is arra kérte, hogy a média se keltsen pánikot.

Mike Pence alelnök, akit Trump a járvány kezelésével bízott meg, elmondta, hogy a jövőben nem engedik be az országba azokat, akik a megelőző 14 napban Iránban jártak. Pence egyúttal arra kérte az amerikaiakat, hogy ne utazzanak Olaszország és Dél-Korea érintett területeire.

Alex Azar egészségügyi miniszter arra az álláspontra helyezkedett, hogy az amerikaiaknak nem kell különösebb óvintézkedéseket tenniük, mert a fertőzés kockázata jelenleg továbbra is alacsony. A miniszter figyelmeztetett azonban, hogy ez gyorsan változhat, ezért azt szeretnék elérni, hogy a lehető legkevesebben utazzanak az érintett területekre és onnan az Egyesült Államokba. Az amerikai elnök arról is beszélt, hogy a vírus terjedésének megakadályozása érdekében azt is fontolgatja a kormányzat, hogy belépési korlátozásokat vezet be a mexikói határon. Mexikóban jelenleg három fertőzöttről tudni, akik Olaszországból érkeztek a latin-amerikai országba.

Fontos döntést hoztak a franciák - Elmarad a párizsi félmaraton is

Franciaországban a járványt okozó koronavírus miatt betiltják a zárt térben tartandó olyan rendezvényeket, amelyeken várhatóan 5000 embernél több venne részt - jelentette be szombaton Olivier Veran francia egészségügyi miniszter.

Veran tudatta azt is, hogy a Párizstól északra fekvő Oise térségében, ahol több megbetegedést is feljegyeztek, minden nyilvános rendezvényt betiltanak, akárcsak azon az alpesi településen, La Balme-de-Sillingyben, ahol szintén többen elkapták a vírust.

A miniszter kiemelte, ez azt jelenti, hogy a vasárnapra tervezett, párizsi félmaraton is elmarad, amelyre mintegy 40 ezer embert vártak, és egy nappal korábban, már szombaton bezárja kapuit a párizsi mezőgazdasági vásár.

Franciaországban szombatig 73 ember fertőződött meg, közülük 59-en vannak kórházban, és ketten meg is haltak.

Olaszországban Stefano Bonaccini, Emilia Romagna régió vezetője bejelentette, hogy a térségben az oktatási intézmények hétfőn sem nyitnak ki és a jövő héten is zárva maradnak. Nem lesz tanítás Lombardiában és Venetóban sem.

Japánban Abe Sindzó miniszterelnök szombaton 270 milliárd jenes (mintegy 766 milliárd forint) rendkívüli csomagot jelentette be, és kijelentette, hogy az ország sorsdöntő választás elé néz, mert hamarosan kiderül, hogy képes-e ellenőrzés alatt tartani a járványügyi helyzetet, és nyáron meg lehet-e tartani a tokiói olimpiai játékokat.

A japán kormányfő a héten arra kérte az iskolákat, hogy április elejéig tartsanak zárva, ami miatt rengeteg bírálat érte a miniszterelnököt, mert sok szülő nem tudja megoldani a gyerekek elhelyezését. Ezért a szombaton bejelentett csomag részeként Abe nekik is támogatást ígért. Japánban 960-an kapták el a vírust, közülük több mint 700-an a Diamond Princess nevű óceánjárón.

Közben a Perzsa-öböl térségében is tovább terjed a kór; a dohai kormány szombaton bejelentette, hogy Katarba is bejutott a vírus. Egy 36 éves katari férfi szervezetében mutatták ki a kórokozót, akit a katari kormányzat a napokban szállíttatott haza Iránból. Állapota stabil, és karanténba került.

Megszólalt az Operatív törzs: nincs koronavírussal fertőzött ember Magyarországon

Továbbra sincs koronavírussal fertőzött ember Magyarországon - mondta a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs szóvivője szombati sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Láng-Bognár Kinga hozzátette: eddig 115 mintát vizsgáltak meg a laboratóriumokban, a közúti határátkelőhelyeken 403 embert ellenőriztek, a reptereken 4722-t. Az információs zöldszámot csaknem 1200-an hívták, az e-mail-címre több mint 500 levél érkezett.

Samu Attila, a Belügyminisztérium sajtófőnöke elmondta: a mentők az elmúlt 24 órában két fővárosi kerületben, valamint Lébényben, Hajdúsámsonban és Pécsen vonultak ki olyan emberekhez, akik úgy vélték, a járvány miatt ellátásra van szükségük, de a kivizsgálásuk során bebizonyosodott, hogy nem fertőzöttek.

Koronavírus: V4 kormányfői csúcstalálkozó lesz Prágában

Visegrádi kormányfői csúcstalálkozót tartanak szerdán Prágában, az értekezleten a többi között megvitatják a koronavírus terjedése miatt kialakult helyzetet is - erősítette meg szombaton a CTK hírügynökségnek Andrej Babis cseh kormányfő.

Tovább a cikkhez

Stájerországban is diagnosztizálták az első koronavírussal fertőzöttet

Meghatározatlan időre elhalasztották Sebastian Kurz osztrák kancellár washingtoni látogatását a koronavírus terjedése okozta helyzet miatt - erősítette meg szombaton a kancellári hivatal a sajtóban megjelent híreket. Kurz vasárnap kezdte volna meg négynaposra tervezett egyesült államokbeli látogatását, és kedden találkozott volna Donald Trump amerikai elnökkel.

Ausztriában szombatra kilencre emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma: két ember betegedett meg Alsó-Ausztriában, illetve Stájerországban is diagnosztizálták az első koronavírussal fertőzöttet. Stájerország tartományban egy 50 év körüli nő kapta meg elsőként a koronavírus-fertőzést. Ő nemrég tért vissza Észak-Olaszországból. Azokat, akikkel kapcsolatban állt, felszólították, hogy ne hagyják el az otthonukat. Stájerország egészségügyi referense, Doris Kampus (SPÖ) hangsúlyozta, hogy minden szükséges intézkedést meghoztak, így a helyi lakosság biztonságban érezheti magát.

Péntek délutánig az egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint 763 tesztet végeztek el; köztük Alexander Schallenberg (ÖVP) külügyminisztert és delegációját is megvizsgálták, ők ugyanis nemrég Iránban jártak.

Az osztrák fővárosban bemutattak egy vészhelyzeti forgatókönyvet. Az első legfontosabb teendő eszerint az orvosi szakszolgálat kibővítése. A lakosságnak azt tanácsolják, a tünetek észlelése esetén hívják a 1450-es, erre a célra létesített telefonszámot. A szakemberek arról is döntöttek, hogy egyelőre nem vezetnek be korlátozást a tömegrendezvények, így kongresszusok, gyűlések, sportrendezvények látogatására.

Két grafikon a koronavírus terjedéséről a világban

Egyre több országban bukkan fel a koronavírus, de a járvány intenzív terjedésére még inkább jellemző, hogy a három nagy Kínán kívüli fertőzési gócban gyorduló ütemben gyarapodik a regisztrált megbetegedések száma.

Tovább a cikkhez

Szétverte a tőzsdéket a koronavírus-pánik - Ezt gondolják a magyar befektetési guruk

Még korai felbecsülni a koronavírus gazdasági hatásait, de a magyar befektetési alapokat kezelő profi szakemberek szerint jó eséllyel inkább az első negyedévben-félévben lesznek csak érzékelhető negatív gazdasági következményei a járványnak és az ezt övező pániknak, hosszabb távú következményekkel nem biztos, hogy kell számolni. Akad olyan szakértő, aki szerint erősen túlreagálják a tőzsdék a járványt és olyan is, aki szerint komoly, de inkább csak átmeneti sokkot okozhat a vírus, abban viszont többnyire egyetértenek a profi szakemberek, hogy érdemes lesz bevásárolni, ha a piac eléri a mélypontot, melyre egyelőre még várni kell.

Tovább a cikkhez

Újra jelentkeztek a koronavírus tünetei

Másodszor is elkapta a koronavírust egy nő Dél-Koreában - közölték az ázsiai ország egészségügyi hatóságai szombaton. A dél-koreai betegségmegelőző központ (KCDC) szerint a 73 éves nő február 22-én gyógyultan hagyta el a karantént, és csütörtökön jelentkeztek nála újra a betegség tünetei.   

Soha nem látott számokat tett közzé Kína: összezuhant az ország feldogozóipara

Történelmi mélypontra zuhant a kínai feldolgozóipar teljesítménye februárban, miután az ország az újfajta koronavírus-járvány megfékezésének érdekében szigorú korlátozásokat léptetett életbe.

Tovább a cikkhez

Szombaton kiengedhetik a karanténból az óceánjáró hajó harmadik magyar utasát

Már ma kiengedhetik a karanténból a Kambodzsa partjainál kikötött óceánjáró hajóról hazatért harmadik magyar utast is - mondta a Dél-pesti Centrumkórház osztályvezető főorvosa az M1 aktuális csatornán péntek este.

Szlávik János közölte, az óceánjáró (MS Westerdam) másik két utasa pénteken már elhagyhatta a karantént.

Jelenleg 17-en vannak karanténban: gimnazista lányok, kísérőik és egy teherautósofőr - tette hozzá.

A főorvos elmondta: a centrumkórházat naponta 50-100 ember keresi fel azzal, hogy fertőzött területen járt, és vagy tünetei vannak, vagy a munkáltatója, iskolája nem engedi, hogy bemenjen az intézménybe.

Az oltóanyag fejlesztéséről szólva kitért arra: korábban ez még 10-15 évet vett igénybe, ma már 1,5 év is elegendő lehet. Már értek el eredményeket életveszélyes koronavírus-fertőzéses eseteknél a malária, az AIDS, az ebola vagy a C típusú májgyulladás gyógyszerével.

Kiemelte, hogy a vírus gyermekekre egyáltalán nem veszélyes, felnőttek esetében csak nagyon ritkán életveszélyes, leginkább az időseknek kell vigyázniuk, de a halálozási arány nem haladja meg a 2 százalékot. Világszerte eddig összesen mintegy 3000-en haltak meg koronavírus-megbetegedésben, ugyanakkor a mostani szezonban csak az Egyesült Államokban mintegy 20 ezer áldozata volt az influenzajárványnak.

A Dunaferr megelőző intézkedéseket hozott a koronavírussal kapcsolatban

Közleményt adott ki a Dunaferr, a területére belépő valamennyi személy részére, a koronavírussal kapcsolatos megelőző intézkedéseiről – írja a Duol.hu.

Tovább a cikkhez

Megtorpant a kínai javulás

Ismét emelkedett a bizonyítottan koronavírustól fertőzöttek napi száma Kínában pénteken: míg csütörtökön 318 új esetet jelentettek, addig pénteken 427-et - adta hírül a kínai egészségügyi hatóság.

Csütörtökön még javulni tűnt a helyzet, mivel szerdához képest több mint százzal csökkent az újabb, bizonyítottan a koronavírustól fertőzöttek száma, ám pénteken - szintén - bő százzal nőtt. Ezzel a megerősített esetek száma 79 ezer 251-re emelkedett.

A kór miatt pénteken 47 beteg hunyt el, a halottak száma a szárazföldi Kínában 2835-re emelkedett. Az újabb 47 halott közül 37-tel Vuhanban végzett a járvány. A városban előző nap 28-an haltak bele a kórba.

Trump lemondta az ASEAN-találkozót

Donald Trump amerikai elnök pénteken lemondta vendéglátói találkozóját az ASEAN-tagállamok vezetőivel a koronavírus-járvány miatt - adta hírül a Reuters szombat hajnalban. A találkozó március 14-én lett volna Las Vegasban a tíz délkelet-ázsiai ország képviselőivel. Trump azután hívta vendégségbe őket, mert nem ment el tavaly novemberben csúcsértekezletükre. Mike Pompeo amerikai külügyminiszter hétfőn még azt mondta, hogy folynak a Las Vegas-i találkozó előkészületei a járvány ellenére.

Ügyetlenkedés Kaliforniában

Sajtóhírek szerint Kaliforniában megfelelő orvosi kiképzés nélküli és az óvintézkedéseket figyelmen kívül hagyó szövetségi egészségügyi szakemberek vizsgálták öt napon át a koronavírus-gyanús eseteket.

Több amerikai lap pénteken arról számolt be, hogy a speciális képzésben nem részesült egészségügyieken semmiféle védőfelszerelés nem volt, így feltételezhető, hogy a vesztegzár alá helyezett amerikaiaktól ők "vitték tovább", azaz terjesztették a kórt. A munkacsoport tagjai szabadon mozogtak a vizsgálatokra és szűrésre várakozók között, és gyakran elhagyták a támaszpontot is. Már öt napja tartózkodtak a helyszínen, amikor kiképzést kaptak.  Erről egy neve elhallgatását kérő informátor tájékoztatta a kongresszusi politikusokat pénteken. 

Kaliforniában péntek este bejelentették, hogy újabb olyan beteget diagnosztizáltak, aki egyáltalán nem járt külföldön, az Egyesült Államokon belül sem utazgatott, és más koronavírussal diagnosztizált pácienssel sem érintkezett. Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) péntek esti közleménye szerint az Egyesült Államokban 63 páciensnél állapították meg a fertőzést, köztük van az a 43 ember is, akit a Japán partjainál veszteglő Diamond Princess üdülőhajóról szállított haza charterjárattal az amerikai kormány.

Koronavírus: Dél-Korea kiadta a vörös kódot

Egy nap alatt 594 újabb betegről derült ki, hogy megfertőzte a vírus Dél-Koreában, míg Kínában 427-ről. A dél-koreai fertőzöttek száma 2931-re emelkedett, a betegségben elhunytaké pedig 13-ról 16-ra. Az ország a négyfokozatú skálán immár a legmagasabb szintűre, vörös színűre emelte a "járványriadót". Dél-Koreában január 3-a óta 85 ezer embert vizsgáltak meg koronavírus-fertőzés gyanújával.

Címlapkép: Getty Images

BBC: Legalább 210 halottja lehet a koronavírus-járványnak Iránban

Kínában egyre kevesebben veszítik életüket a járványban, és a Hupej tartományon kívüli helyzet meglepően jó. Eközben a világban terjed az koronavírus, Dél-Koreában különösen gyorsan növekszik a regisztrált fertőzöttek száma, és egyre több európai országban bukkan fel a betegség. A koronavírus-járvány hírei percről percre.

Tovább a cikkhez
kórház
kórház
kórház getty
koronavírus 2020 03 14
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Elemző / Vezető elemző

Elemző / Vezető elemző
2020. május 19.
Portfolio HR Revolution 2020
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
kórház