gyogyszershutter-20180423
Gazdaság

A koronavírus ellen fejleszt gyógyszert Magyarország, a Richter is beszáll

Portfolio
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium péntek esti közleményében jelentette be (miután Orbán Viktor videóüzenetében közölte, kutatócsoport alakul idehaza a koronavírus elleni gyógyszerfejlesztés érdekében), hogy terápiás készítmény létrehozására jön létre magyar konzorcium, de nem védőoltást fejlesztenének. Az ITM közleményéből kiderül: a konzorcium tagja lesz a hazai tőzsdén jegyzett Richter is.

A kormányzati támogatással meginduló együttműködés célja nem az immunvédettséget kialakító védőoltás, hanem egy olyan terápiás készítmény létrehozása, amely a fertőzöttek szervezetében semlegesíti a vírust.

"Sikeres fejlesztés esetén is évekig tarthat, amíg a készítmény piacra kerül, de az eredmény hosszabb távon biztos hátteret nyújthat a hasonló megbetegedések kezeléséhez, a magyar betegek ellátásához" - vetíti előre az ITM közleménye.

Mindez egyidőben érkezett Orbán Viktor bejelentésével, miszerint Magyarország felállít egy kutatócsoportot annak érdekében, hogy gyógyszert fejlesszen a koronavírus ellen, ezt Jakab Ferenc professzor vezeti majd.

Az új koronavírus által okozott megbetegedés kezelésére a szakirodalom alapján egy fúziós fehérje lehet a leginkább alkalmas. Ahogy minden gyógyszerkutatás, a terápiás fehérje fejlesztése is időigényes, számos kockázatot és bizonytalanságot hordoz. A folyamatnak maradéktalanul meg kell felelnie a hatóságok által előírt szigorú követelményeknek - emlékeztet a tárca.

Ezért eredményes készítményfejlesztés esetén is évekig tarthat, amíg a készítmény piacra kerül. Ha azonban a projekt a rendkívül éles nemzetközi versenyben sikerrel jár, akár több évtizedre is megalapozhatja a koronavírus és az ahhoz hasonló megbetegedések kezelését Magyarországon - ad hangot bizakodásának a minisztérium.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a készítmény létrehozását a rendelkezésre álló kutatás-fejlesztési forrásokból támogatja.

A konzorcium vezetője az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar Immunológiai Tanszéke, tagjai is a hazai felsőoktatási és gyógyszerkutatói szféra meghatározó képviselői. A meginduló munkában részt vesznek:

  1. a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar Biológiai Intézete és
  2. a Szentágothai János Kutatóközpont komoly szaktudással rendelkező kutatói, virológusai.
  3. Az együttműködés vállalati oldalát a hazai gyógyszerkutatásban és biotechnológiai fejlesztésben élen járó, megfelelő gyártási kapacitásokkal rendelkező Richter Gedeon Nyrt. és
  4. a biotechnológiai fejlesztéseket nemzetközi szinten végző ImmunoGenes Kft. szakemberei adják. 

Címlapkép forrása: Shutterstock

Ez a magyar boltok nagy trükkje: erre érdemes figyelni
moszkva_voros_ter_shutter
koronavírus coronavirus virus
Drámai fordulat Amerikában - Sokan már a következő válságra készülnek?
szíria háború
shanghaikina
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. május 19.
Portfolio HR Revolution 2020
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Elemző / Vezető elemző

Elemző / Vezető elemző
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Ez a magyar boltok nagy trükkje: erre érdemes figyelni