Orban Viktor iskolabezaras koronavirus bejelentes
Gazdaság

Hétfőtől új élet kezdődik, gyakorlatilag bezárnak a magyar iskolák

Portfolio
MTI
A pénteki fejlemények közül a legfontosabb az volt a nemzetközi színtéren, hogy több ország is korlátozó intézkedéseket hozott Európával szemben. Orbán Viktor miniszterelnök kétszer is megszólalt a nap folyamán, reggel a közrádióban, majd este bejelentést tett a Facebookon, ahol közölte, hogy 10 akciócsoportot állítottak fel. Azt is bejelentette, hogy hétfőtől átalakul az iskolai élet, a diákok nem mehetnek be az intézményekbe.

A koronavírus ellen fejleszt gyógyszert Magyarország, a Richter is beszáll

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium péntek esti közleményében jelentette be (miután Orbán Viktor videóüzenetében közölte, kutatócsoport alakul idehaza a koronavírus elleni gyógyszerfejlesztés érdekében), hogy terápiás készítmény létrehozására jön létre magyar konzorcium, de nem védőoltást fejlesztenének. Az ITM közleményéből kiderül: a konzorcium tagja lesz a hazai tőzsdén jegyzett Richter is.

Tovább a cikkhez

Mi lesz a gyerekes munkavállalókkal, ha bezárnak az iskolák?

A köznevelési intézmények bezárásával, sok munkavállaló fog a munkáltatójához fordulni, hogy biztosítson neki lehetőséget gyermeke felügyeletére. A munkavállalók - a rendeltetésszerű joggyakorlás alapelve figyelembevételével - ezt akkor kérhetik, ha gyermeküket az intézményi bezárás érinti, a saját háztartásukban nevelt gyermek 18 éven aluli, és a kérelmező munkavállalón kívül a saját háztartásban nincsen olyan más cselekvőképes személy, aki a gyermek felügyeletét ellátja – olvasható a Réti, Várszegi és Társai Ügyvédi Iroda PwC Legal szakértőinek összefoglalójában.

Tovább a cikkhez

Orbán Viktor videóbejelentése itt visszanézhető

Bezárnak az iskolák Magyarországon

Március 16-ától, hétfőtől új, iskolán kívüli digitális munkarendet vezet be a kormány - jelentette be többek között Orbán Viktor Facebook videójában.

A diákok nem járnak be, a tanárok és az igazgatók lesznek bent az intézményekben. Vagyis a tanítás folyik tovább, de az iskolák bezárnak.

Címlapkép forrása: facebook.com/kormany.hu

Orbán Viktor bejelentése részletesen!

Fontos bejelentéseket tett Orbán Viktor péntek este, a miniszterelnök többek között kijelentette: 10 akciócsoportot állított fel a koronavírus-járvány miatt Magyarország. Közölte azt is: hétfőtől egy diák sem mehet iskolába, átáll Magyarország a digitális oktatására a koronavírus-járvány miatt. A 10 akciócsoport:

 1. Oktatási.
 2. Mobil konténerkórház felépítése.
 3. Létfontosságú vállaltok biztonságáért felelős akciócsoport.
 4. Nemzetközi koordinációért felelős akciócsoport.
 5. Kommunikációs akciócsoport.
 6. Rendkívüli jogrendért felelős akciócsoport.
 7. Pénzügyi akciócsoport.
 8. Gazdaság újraindításáért felelős akciócsoport.
 9. Gyógyszerfejlesztő akciócsoport.
 10. Határellenőrző akciócsoport.
Tovább a cikkhez

Szükségállapotot hirdetett Donald Trump Amerikában

Donald Trump amerikai elnök országos szükségállapotot hirdetett pénteken a koronajárvány miatt.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: Lengyelország ideiglenesen lezárja a határokat

A koronavírus megelőzése érdekében Lengyelország ideiglenesen visszaállítja a teljes határellenőrzést, nem engednek be külföldieket az országba - jelentette be Mateusz Morawiecki kormányfő a koronavírus-helyzet kezelésére létrehozott válságstáb pénteki tanácskozása után.

Tovább a cikkhez

Orbán Viktor fontos bejelentésre készül a koronavírussal kapcsolatban

Orbán Viktor miniszterelnök a koronavírussal kapcsolatban kihirdetett veszélyhelyzet keretében szükséges intézkedésekről folyamatosan egyeztet a kormány tagjaival és a szakemberekkel - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan.

Tovább a cikkhez

Negyedével nőtt a koronavírusban elhunytak száma Olaszországban

Az utóbbi huszonnégy órában kétszázötvennel, 1266-ra emelkedett az új típusú koronavírus-fertőzés (Covid-19) halálos áldozatainak száma Olaszországban a polgári védelmi hatóság péntek esti tájékoztatója szerint, eközben a diagnosztizált fertőzöttek száma több mint kétezerszázzal 17 660-ra nőtt.

Tovább a cikkhez

WHO: Európa vált a koronavírus epicentrumává

Európába tolódott a koronavírus-világjárvány (pandémia) súlypontja annak nyomán, hogy a betegség miatti halálozások száma túlszárnyalta a globálisan - Kínán kívül - elhunytakét - közlöte pénteken Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója genfi sajtótájékoztatóján, amelyet videokonferencia formájában tartott.

Tovább a cikkhez

Recessziót várható az Európai Unióban is a koronavírus miatt

Recesszióra kell számítani idén az Európai Unió egészében, illetve az euróövezet országaiban az új típusú koronavírus-járvány kitörése miatt - mondta Maarten Verwey, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi főigazgatóságának vezetője pénteken Brüsszelben.

Tovább a cikkhez

Bezárhatnak az iskolák hétfőn - Teljes az egyetértés

Valamennyi parlamenti párt egybehangzóan az iskolák hétfői bezárása mellett foglalt állást a koronavírus terjedése miatt a pénteki hétpárti megbeszélésen - közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter újságírókkal. Mint mondta: ezt fogja a kormány felé tolmácsolni, és várhatóan 24 órán belül döntést hoznak.

Gulyás Gergely közölte: az operatív törzsnek van egy szakmailag megalapozott véleménye. Magyarországon a megbetegedések száma az egyik legalacsonyabb Európában, s önmagában ez talán nem indokolná az iskolák bezárását.

Ugyanakkor azt is látják, hogy nagyon sokan nem érzik biztonságban a saját gyermekeiket, és ebben a helyzetben arra kell tekintettel lenni, hogy a védekezéshez úgy tudjanak hozzájárulni, hogy az Magyarország polgárai számára a lehető legmegnyugtatóbb legyen - fogalmazott a miniszter.

Magyarország kiutasított két iráni egyetemistát

Az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság - Magyarország államhatáráig történő kitoloncolással - kiutasított Magyarország és az Európai Unió területéről két iráni állampolgárságú, Magyarországon hallgatói jogviszonnyal rendelkező egyetemistát.

Tovább a cikkhez

Bankszövetség: zavartalanul működnek a magyar bankok

Az elmúlt hetek európai példái azt mutatják, hogy a teljes európai pénzügyi szféra kiszámíthatóan és folyamatosan szolgálja ki ügyfeleit. A magyarországi bankszektor az egységes európai és a hazai szabályok, valamint felügyelés alapján működik, a vírushelyzetre és a lehetséges kockázatokra felkészült - közölte a Magyar Bankszövetség.

Tovább a cikkhez

Máris itt a cáfolat: nem koronavírusos a brazil elnök

Mi is beszámoltunk arról, hogy megfertőződött a koronavírussal Jair Bolsonaro, a brazil elnök ugyanakkor ezt a hír cáfolta hivatalos Facebook-oldalán.

Tovább a cikkhez

Állami segítséget akar kérni a Lufthansa a koronavírus miatt

A Handelsblatt információi szerint a legnagyobb bevételű európai légitársaság, a Lufthansa állami segítséget kér a koronavírus terjedésének negatív hatásainak enyhítésére.

Tovább a cikkhez

Svájc lépett

Április 5-ig zárta be az iskoláit Svájc, az ország minden határon ellenőzést vezetett be. Emellett 10 milliárd dolláros keretet tett elérhetővé a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak ellentételezésére.

A Főtáv felfüggesztette ügyfélszolgálati irodái működését

A koronavírus magyarországi terjedése miatt a Főtáv Zrt. március 16-ától a dél-budapesti kivételével szünetelteti  ügyfélszolgálati irodáiban a személyes ügyintézést, a rendelkezés visszavonásig érvényes - közölte a társaság pénteken az MTI-vel. A Dél-budapesti ügyfélszolgálati iroda a főváros XI. kerületében, a Barázda utca 20-30. alatt található. A következő időszakban a Főtáv Zrt. ügyfelei az online ügyfélszolgálati felületen tudják intézni ügyeiket. A társaság mindenkit arra kért, hogy az éjjel-nappal hívható telefonos elérhetőséget (06-1-700-7000) ebben az időszakban műszaki jellegű hibabejelentésre használják.

Pakisztán is bezárkózott

15 napra minden szárazföldi határát lezárja és a nemzetközi légiközlekedési forgalmat is korlátozza Pakisztán. Április 5-ig az ország az összes oktási intézményét is bezárja.

Elárulták a magyar biztosítók, mire fizetnek, ha elkapod a koronavírust

Az Union kivételével a legtöbb biztosító koronavírus után is térít a meglévő szerződések esetén. Új életbiztosításnál két helyen tekintenek el a 2-6 hónap várakozási időtől: a CIG Pannónia és a MetLife biztosítóknál a szerződéskötés másnapjától, az első havi díj befizetésétől kezdve él a védelem. A Generali ettől csak orvosi kivizsgálás fejében tekint el. A kórházi napi térítésre minden esetben várni kell - tudta meg a Grantis Hungary Zrt. a nagyobb magyar biztosítókat kikérdezve.

Tovább a cikkhez

Koronavírusos lett a brazil elnök, aki Trumpnál vendégeskedett a múlt hétvégén

Megfertőződött a koronavírussal Jair Bolsonaro brazil elnök, jelentette be a brazil Jornal O Doa. Ő az első államfő, akit a vírussal diagnosztizáltak a járvány kitörése óta.

Tovább a cikkhez

Tömegesen lépnek a cégek a vírus miatt: de hogyan lehet otthonról hatékonyan működni?

Google, Microsoft, Twitter, Hitachi, Apple, Amazon, Spotify – csak néhány példa azon cégek közül, ahol már bevezették a home office-t a koronavírus miatt. Persze a lista folyamatosan bővül, és a betegség nemzetközi elterjedése miatt hazai a vállalatok is elkezdtek intenzíven felkészülni arra, hogy a megbetegedések és az esetleges hatósági intézkedések érdemben befolyásolják működésüket. Valószínűleg csak idő kérdése, és egyre több magyarországi cég áll majd át az otthoni munkavégzésre. Csakhogy sok helyen olyan embereknek kell majd hirtelen otthonról dolgozniuk, akiknek ebben nincs gyakorlata. De hogyan lehet hatékonyan távolról dolgozni, mire érdemes figyelnie a munkaadónak és a munkavállalónak, és azok a cégek, akik például a jövő héten állnának át a távoli munkavégzésre, fel tudnak készülni erre mindössze néhány nap alatt?

Tovább a cikkhez

Ukrajna lezárja határait minden külföldi előtt

Ukrajna lezárja határait minden külföldi előtt március 15-29. között, a koronavírus-járvány terjedése elleni védekezésül - jelentette be pénteken Olekszij Danyilov, a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára a testület ülését követő sajtótájékoztatón. A tisztségviselő az Ukrajinszka Pravda hírportál jelentése szerint kijelentette, hogy az összes külföldön tartózkodó ukrán állampolgár viszont ez idő alatt is visszatérhet Ukrajnába. Hozzátette, hogy a két hét leteltével újabb ülést tart a testület, és a világméretű járvány akkori helyzetétől függően felülvizsgálják a döntést.

Koronavírus: rendkívüli intézkedéseket hoz Franciaország

Több tíz milliárd eurót fordít a francia kormány az Emmanuel Macron francia államfő által a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére és gazdasági hatásainak tompítására bejelentett intézkedések finanszírozására - közölte pénteken Bruno Le Maire gazdasági miniszter pénteken, miközben országszerte megkezdődött a jövő heti iskolabezárások előkészítése.

Tovább a cikkhez

Iránban a biztonsági erők kiürítik az utcákat

Iránban a biztonsági erők kiürítik a városi utcákat 24 órán belül a koronavírus-járvány megfékezése érdekében - adta hírül pénteken kora délután az IRNA iráni hírügynökség. Irán a járványtól leginkább sújtott országok egyike. Péntekre már 514-en haltak bele a betegségbe és 11 364-re nőtt a bizonyítottan a kórtól fertőzöttek száma.

Nyílt levelet írtak a tanárok, azonnal iskolaszünet kell

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) az Operatív Törzshöz intézett pénteki nyílt levélben szorgalmazta ismét a mielőbbi, már hétfőtől életbe lépő tanítási szünet elrendelését az oktatási-nevelési intézményekben a koronavírus-járvány terjedése miatt. Hangsúlyozták: a szomszédos országok többségének gyakorlatát kellene követnie Magyarországnak is.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: itt vannak a rendkívüli osztrák bejelentések!

Sebastian Kurz osztrák kancellár ma délutáni bécsi sajtótájékoztatóján több fontos intézkedést jelentett be a koronavírus elleni küzdelem jegyében.

Tovább a cikkhez

Rendkívüli állapotot hirdet a spanyol kormány is

A spanyol La Sexta televízió értesülései szerint ma kihirdeti a rendkívüli állapotot a spanyol kormány is a koronavírus terjedése miatt – jelentette a Reuters.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: sosem látott válságkezelő-programot indít Németország

Felső korlát nélküli hitelprogramot indít a német szövetségi kormány a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak ellensúlyozására - jelentették be pénteken Berlinben.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: óriási bevásárlási láz, brutális forgalom a pesti boltokban

Hatalmas forgalomnövekedés, tömött sorok, különböző áruk (átmeneti) hiánya - ez jellemzi pénteken a hazai boltokat.

Tovább a cikkhez

A koronavírus a raktárpiacnak is betehet

Jelentősen nőtt a bérbe adott ipari ingatlan terület tavaly Budapesten. A hosszabbításoké volt a főszerep – derül ki a Cushman&Wakefield 2019 negyedik negyedévet jellemző és az egész évre is vonatkozó jelentéséből. A koronavírus miatt azonban jelentősen lassulhat a fejlesztések üteme.

Tovább a cikkhez

A koronavírus miatt lemondott szállások? - Mutatjuk a jogi lehetőségeket

A koronavírus terjedése és a további terjedés megakadályozása érdekében bevezetett hatósági intézkedések - utazási korlátozások és tilalmak, karanténok - jelentősen befolyásolhatják a szerződéses kötelezettségek teljesítését. A probléma a gazdasági szereplőket és a magánszemélyeket is érinti, utóbbiak esetében elég csak a lemondott szállások és repülőjegyek után vissza nem térített összegekre gondolni. A szakértők figyelmeztetnek: ha valaki szabadulni szeretne a szerződéses kötelezettségek alól, várhatóan önmagában a vírusra való hivatkozás nem lesz elégséges - derül ki a PwC tanulmányából.

Tovább a cikkhez

Rendkívüli kamatvágást jelentettek be a norvégok is

A Fed és a Bank of England után előre meghirdetett kamatdöntő ülés nélkül ma azonnali 50 bázispontos kamatvágást jelentett be a norvég jegybank is 1,5%-ról 1%-ra és ezzel párhuzamosan likviditásnyújtó intézkedéseket is bejelentett.

Tovább a cikkhez

Banki pénzpumpával élénkíti gazdaságát Kína

A kínai központi bank csökkenti a bankok kötelező tartalékrátáját (RRR) hétfőtől.

Tovább a cikkhez

100 millió euróval száll be a Generali a koronavírus elleni harcba

A nemzetközi Generali Csoport igazgatósága jóváhagyott egy 100 millió eurós rendkívüli nemzetközi alapot, amely nemzetközi szinten a Covid-19 vészhelyzet elleni küzdelem támogatására irányul - közölték.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: lezárják Csehország határait, nem utazhatnak külföldre sem

Az új típusú koronavírus terjedése miatt külföldi állampolgárok vasárnap éjféltől nem léphetnek be Csehországba, a cseh állampolgárok pedig nem utazhatnak külföldre - közölte Andrej Babis cseh miniszterelnök a kormány rendkívüli ülése után pénteken Prágában.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: több londoni üzletben is elfogyott a tészta és a vécépapír

Több londoni élelmiszerüzletben is üres polcokkal szembesültek a vásárlók csütörtökön és pénteken a koronavírus járvány miatt, a Reuters beszámolója szerint több helyen is hiány mutatkozott tésztából és vécépapírból is.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: több londoni üzletben is elfogyott a tészta és a vécépapír

Több londoni élelmiszerüzletben is üres polcokkal szembesültek a vásárlók csütörtökön és pénteken a koronavírus járvány miatt, a Reuters beszámolója szerint több helyen is hiány mutatkozott tésztából és vécépapírból is.

Tovább a cikkhez

Elhalasztották a magyar női kézilabda-válogatott mérkőzéseit

A koronavírus-járvány miatt elhalasztották a magyar női kézilabda-válogatott Montenegró elleni Európa-bajnoki selejtezőit, valamint a Telekom Veszprém férficsapatának negyeddöntő-visszavágóját a SEHA Ligában. A magyar szövetség (MKSZ) honlapjának pénteki híradása szerint az európai szövetség (EHF) elhalasztotta a március végére tervezett női Európa-bajnoki selejtezőket. A magyar csapat 25-én és 28-án is Montenegróval találkozott volna, előbb Érden, majd Niksicben. Az MKSZ szerette volna az eredeti időpontban, zárt kapuk mögött megrendezni a hazai találkozót, de erre nincs lehetőség.

Az EHF tájékoztatása szerint megvizsgálják a mérkőzések június 1-7. közötti időpontra halasztásának lehetőségét. A SEHA Liga honlapjának tájékoztatása szerint a szombatra kiírt Telekom Veszprém-RK Vojvodina meccset határozatlan időre elhalasztották. A negyeddöntő múlt vasárnapi első meccsét a Veszprém nyerte 31-26-ra. A regionális nemzetközi sorozat négyes döntőjét április 3-án és 5-én rendeznék Zadarban.

(MTI)

Szükségállapotot vezettek be Bulgáriában

Egyhangúlag megszavazta pénteken Bulgária parlamentje a szükségállapot bevezetését április 13-ig a koronavírus-járvány elleni védekezés érdekében.Bojko Boriszov miniszterelnök a rendelkezések betartására szólított fel mindenkit, hozzátéve, hogy a vészhelyzetre a karanténból megszökött emberek miatt van szükség, mert csak csütörtökön 14-en hagyták el azt engedély nélkül.

A miniszterelnök leszögezte azt is, hogy kormánya felül fogja vizsgálni a 2020-as költségvetést, és költségátcsoportosítást hajt végre az egészségügy részére. A kelet-európai országban a járvány első halálos áldozatáról szerdán adtak hírt, csütörtökön pedig a regisztrált fertőzöttek száma 7-ről 23-ra nőtt.

A szükségállapot ideje alatt a kormány utazási tilalmat rendelhet el a járvány által különösen sújtott térségekbe, illetve megtilthatja a belépést az onnan érkezőknek. Bulgária korábban már 250 főben határozta meg a nagyobb összejövetelek felső határát, a kormány pedig arra kérte a vállalatokat, hogy amennyiben lehetséges, tegyék lehetővé dolgozóik számára az otthoni munkavégzést.

Korlátozás a gyógyszertárakban: csak limitált számú beteg tartózkodhat bent

A koronavírus-járvány elleni védekezés részeként azt kérik a gyógyszertáraktól, hogy csak annyi beteg tartózkodjon a betegforgalmi térben, ahány gyógyszerkiadó ablak működik.

Tovább a cikkhez

Itt az első magyar bank, amelyik pénzt adományoz a koronavírus elleni védekezésre

Miután Olaszországban az elmúlt hetekben az UniCredit és az Intesa Sanpaolo több alkalommal is pénzt adott a koronavírus elleni harcra, most egy magyar bank is bejelentette hasonló lépését.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: egyre több német tartományban zárják be az iskolákat és az óvodákat

A koronavírus-járvány lassítása céljából bezárják az iskolákat és az óvodákat több német tartományban - jelentették be pénteken.

Tovább a cikkhez

„Csak a recesszió bevállalásával tudjuk megállítani a koronavírust”

Miután azt látta csütörtökön, hogy az amerikai politikai torzsalkodás és az alkalmatlanság miatt nem tud a washingtoni politika hathatós lépéseket hozni a koronavírus elleni küzdelemben, Jim Cramer, a CNBC műsorvezetője egy hat pontból álló listát mutatott be élő adásban a nézőknek. Ezt szerinte minél előbb meg kell valósítani a reálgazdasági összeomlás és pénzügyi válság elkerülése érdekében. Üzenete lényege az, hogy be kell vállalni azt a kockázatot, hogy recesszióba taszítják az intézkedések a gazdaságot annak érdekében, hogy megállíthassák a vírus terjedését.

Tovább a cikkhez

Újabb 3 magyar fertőzött, 19 koronavírusos beteg van Magyarországon

19-re nőtt a Magyarországon diagnosztizált új koronavírussal fertőzöttek száma -írja a koronavirus.gov.hu. Három magyar férfinél mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19).

Tovább a cikkhez

A japánok továbbra sem akarják halasztani az olimpiát

Tokióban továbbra is azzal számolnak, hogy a koronavírus járvány ellenére az eredeti időpontban, július 24-től meg tudják rendezni az olimpiát. Szuga Josihide japán kormányszóvivő arra reagálva erősítette ezt meg pénteken, hogy csütörtökön Donald Trump amerikai elnök úgy nyilatkozott: a koronavírus-járvány miatt a döntéshozóknak meg kellene fontolniuk a nyári játékok elhalasztását 2021-re.

Tovább a cikkhez

Jóval kevesebb gép repked Magyarország felett a koronavírus miatt

Jelentős visszaesés látszik a légiforgalomban a koronavírus miatt és ez a tendencia várhatóan folytatódni fog - jósolja a HungaroControl. Napok óta esik a budapesti reptér le-és felszálló forgalma, a magyar légtéren áthaladó repülőgépforgalom pedig már január óta csökken.

Tovább a cikkhez

Újabb járatot töröl a Wizz Air

A Wizz Air törli március 16. és április 3 között a Budapest és Oslo között közlekedő járatait, miután a norvég hatóságok új intézkedéseket vezettek be a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére - jelentette be a légitársaság.

Tovább a cikkhez

Hazavágja az utasbiztosításokat a koronavírus

Korábban már írtunk róla (itt és itt), mire nyújthatnak és mire nem nyújthatnak fedezetet az utasbiztosítások koronavírus-járvány idején. Most megnéztük, mekkora a biztosítók üzleti kitettsége ezen a területen: 15 milliárdos a piac, ami a biztosítók díjbevételének az 1,3%-át jelentette tavaly.

Tovább a cikkhez

Orbán Viktor a koronavírusról: "felmérhetetlenül súlyos következményekkel kell szembenézni"

 • „Ha bezárjuk az iskolákat, akkor az több hónapra fog szólni, és a tanároknak el kell menni fizetés nélküli szabadságra” és ez egyúttal a tanév végét is jelenti.
 • A gazdaság állapotáról kapott képre úgy reagált: „a helyzet sokkal súlyosabb, mint azt az emberek általában gondolják”. Sokan még nem érzékelik, hogy „megáll a gazdaság, mint ahogy az most velünk is történik”. „Felmérhetetlenül súlyos következményekkel kell szembenézni.”
Tovább a cikkhez

A leggazdagabb ember vagyonának tízszeresét lopta ki a koronavírus a legtehetősebbek zsebéből

Nincs olyan régió a világon, amely megúszta volna a koronavírus miatti tőkepiaci összeomlást, és ugyanez igaz a gazdagokra is. A világ 500 leggazdagabb embere csak tegnap összesen 331 millió dollárt vesztett vagyonából, idén eddig pedig már összesen közel ezermilliárd dollárt, tehát tízszer több pénzt, mint amennyi a világ leggazdagabb emberének, Jeff Bezosnak van.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: itt vannak a legfontosabb javaslatok a bevásárláshoz

Az Országos Kereskedelmi Szövetség a veszélyhelyzet kihirdetésével összhangban ajánlásokat fogalmazott meg a bevásárlással kapcsolatban.

Tovább a cikkhez

Így készülnek a koronavírusra a közösségi irodák

Bár a részvénypiacokhoz képest időben lassabban és kevésbé közvetlenül, de az ingatlanpiac számos területére hatással vannak a koronavírussal kapcsolatos fejlemények. Az Airbnb-t érintő hatásokkal már korábbi cikkeinkben mi is foglalkoztunk, ezúttal azonban egy másik területet nézünk meg, a közösségi irodák / co-working piacát. A koronavírus kapcsán ott bevezetett intézkedésekről a Loffice társalapítóját, Klementz Katát kérdeztük.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: Észtország május 1-ig bezárja az iskolákat, betiltja a nyilvános eseményeket

Május 1-ig bezárja az iskolákat Észtország, és minden nyilvános összejövetelt megtiltanak, hogy így fékezzék meg a vírus terjedését.

Tovább a cikkhez

Kiderült, miért lett drágább a védőmaszk

A szájmaszk előállítási ára nyolcszorosára emelkedett a megnövekedett kereslet és az alapanyagárak emelkedése miatt.

Tovább a cikkhez

Négy határátkelő zár be a román-magyar határon

A koronavírus terjedése miatti óvintézkedések rendjén a román-magyar határ négy átkelőhelyének ideiglenes bezárását jelentette be csütörtök este Marcel Vela román belügyminiszter.

Tovább a cikkhez

Belgium súlyos döntéseket hozott

Az iskolák, az éjszakai klubok, a kávéházak és az éttermek is bezárnak péntek éjféltől Belgiumban az új típusú koronavírus terjedésnek megelőzése érekében. Erről döntött rendkívül ülésén a belga nemzetbiztonsági tanács csütörtök éjjel.

Sophie Wilmes belga ügyvezető miniszterelnök tájékoztatása szerint minden szabadidős tevékenységet, legyen az sport, kulturális vagy ünnepi jellegű, méretétől, a résztvevők számától vagy jellegétől függetlenül, akár állami, akár magánrendezvény, törölni kell, vagy el kell halasztani. A szórakozóhelyeket, kávéházakat és éttermeket egyaránt be kell zárni.

Rendes nyitva tartás szerint csak a gyógyszertárak és az élelmiszerüzletek maradhatnak nyitva. A többi üzlet kizárólag a hétközben lesz nyitva, hétvégén zárva kell tartaniuk. Az iskolák szintén bezárnak, az órákat nem tartják meg.

Az egyedül élő időseket arra kérik, hogy maradjanak otthon, csak élelmiszer-vásárlás céljára mozduljanak ki, de csak csúcsidőn kívül. A munkáltatókat felszólították, hogy munkakezdés szempontjából legyenek rugalmasak, ezzel is csökkentve a közlekedés túlzsúfoltságát, valamint ösztönözzék a távmunkát. A tömegközlekedés továbbra is működni fog, de a miniszterelnök azt javasolta, hogy csak szükség esetén vegyék igénybe az emberek.

A rendelkezések péntek éjféltől április 3-ig, a húsvéti szünetet megelőző péntekig maradnak érvényben - mondta az ügyvezető miniszterelnök.

Csütörtökön 76 új koronavírus-fertőzést regisztráltak, ezzel 399-re emelkedett a fertőzöttek száma Belgiumban. Flandriában, az ország északi, flamand nyelvű régiójában 66 új esetet, Brüsszelben hármat, Vallóniában, az ország déli, francia nyelvű részében pedig 16 új esetet diagnosztizáltak. Az országban három ember halt meg koronavírus-fertőzésben.

Bajban a Forma-1 is

A rendezők törölték pénteken reggel a Forma-1 hét végi szezonnyitó versenyét, az Ausztrál Nagydíjat a koronavírus-járvány miatt. Csupán néhány órával azelőtt döntöttek erről, hogy megkezdődött volna az első hivatalos edzés. A kiváltó ok az volt, hogy a McLaren csapat visszalépett a versenytől, mert pozitív lett egyik tagjának koronavírus-tesztje.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy az Ausztrál Nagydíj törlése hatással lesz-e az autós gyorsasági világbajnokság története 71. évadjának többi versenyére is, de az áprilisi Kínai Nagydíjat már korábban törölték, a jövő heti bahreini futamot pedig üres lelátókkal rendezik meg.

Orbán Viktor a koronavírus járványról: sok hónapig fog tartani ez a helyzet

Kínában a járvány felfutási szakasza eltartott 5-6 hónapig, így az az igazság, hogy a koronavírus járvány Magyarországon is nem 1-2 hétről, hanem több hónapig felfelé fog haladni és még jónéhány hónapig tart, amíg visszatérünk a kiinduló helyzetbe – hangsúlyozta az MR1 Kossuth Rádió ma reggeli műsorában Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint már jelenleg megállt a magyar gazdaság és össze fogják szedni, hogy hogyan tudják majd beindítani azt egy újratervezett költségvetéssel és közösségi erőfeszítéssel.

Tovább a cikkhez

Orbán Viktor a koronavírusról: "felmérhetetlenül súlyos következményekkel kell szembenézni"

 • „Ha bezárjuk az iskolákat, akkor az több hónapra fog szólni, és a tanároknak el kell menni fizetés nélküli szabadságra” és ez egyúttal a tanév végét is jelenti.
 • A gazdaság állapotáról kapott képre úgy reagált: „a helyzet sokkal súlyosabb, mint azt az emberek általában gondolják”. Sokan még nem érzékelik, hogy „megáll a gazdaság, mint ahogy az most velünk is történik”. „Felmérhetetlenül súlyos következményekkel kell szembenézni.”
Tovább a cikkhez

Trumpék a 9/11 tanulságait tanulmányozzák a koronavírus járványban

Lapértesülések szerint Donald Trump amerikai elnök munkatársai tanulmányozzák a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után, valamint a 2008-2009-es pénzügyi válság idején hozott gazdasági intézkedéseket.

Tovább a cikkhez

Egy héten belül ezer betegre számítanak New Yorkban

New York városban rendkívüli állapotot hirdettek ki csütörtökön, Kaliforniában pedig bejelentették, hogy átmeneti időre bezárták Disneylandet az új koronavírus terjedése elleni küzdelem keretében.

Bill de Blasio, New York polgármestere a rendkívüli állapot bejelentése utáni sajtókonferenciáján úgy fogalmazott: "olyan helyzetbe kerültünk, amely csak a háborúhoz hasonlítható". A keleti parti metropoliszban csütörtökön már 95 embert diagnosztizáltak az új koronavírus fertőzésével, de a polgármester közölte, hogy

a városban legalább ezer megbetegedésre számítanak egy héten belül.

De Blasio "kijózanítónak" nevezte a kialakult helyzetet. Mint mondta: "az elmúlt éjszaka óta, pár órán belül a világ mintha a feje tetejére állt volna". A polgármester kifejtette, hogy a kormányzóval egyetértésben csak azoknak az éttermeknek a nyitva tartását engedélyezi, amelyek 500-nál kevesebb vendéget fogadnak. Jelezte, hogy néhány szórakozóhely - mint például a Madison Square Garden, vagy a Radio City Music Hall - előreláthatóan csak hónapok múlva nyitja meg ismét a kapuit.

Kalifornia kormányzója, Gavin Newsom csütörtökön javasolta, hogy a "nem létfontosságú" rendezvényeket napolják el, és átmeneti időre zárják be azokat a szórakozóhelyeket, ahol 500 főnél többen gyűlhetnek össze. A Los Angeleshez közeli Anaheimben lévő Disneyland szóvivője csütörtök este bejelentette, hogy a szórakozóparkot péntektől bezárják, az ottani szállodák pedig hétfőtől nem fogadnak vendégeket. A Disney az alkalmazottaknak a kényszerű szünet idején is a teljes fizetésüket folyósítja.

Bezártak az egyetemek, hogyan tovább?

A Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely szerdán kora délután jelentette be, hogy rendkívüli jogrendet, veszélyhelyzetet hirdet ki a kormány a koronavírus elleni védekezés érdekében. Ennek keretében intézménylátogatási tilalmat rendeltek el a magyarországi egyetemeken.

Tovább a cikkhez

Bezártak az egyetemek

A koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében az egyetemeken csütörtökre és péntekre kétnapos oktatásmentes időszakot rendeltek el, március 16-tól 20-ig előrehozott tavaszi szünet, ezt követően távoktatás lesz. A kollégiumokat érintően vannak eltérések az egyes intézmények szabályozásai között, de a külföldi hallgatók jellemzően maradhatnak.

A tegnap legfontosabb mondata

Tegnap késő este Emmanuel Macron ismertette a francia koronavírus helyzetet (nem sok szépen tudott mondani), bezárta az iskolákat, majd mondott egy fontos mondatot. Ebben a francia államfő arra hívta fel a figyelmet, hogy

a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére a határok lezárására "valószínűleg szükség lesz", de úgy vélte, hogy arról európai szinten kell döntést hozni.

Koronavírusos a kanadai first lady

Vírusfertőzöttnek diagnosztizálták Justin Trudeau kanadai miniszterelnök feleségét, Sophie Gregoire Trudeau-t - közölte csütörtökön a miniszterelnöki hivatal szóvivője. A first lady "jól érzi magát", de karanténban marad egy ideig. A kormányfő vírustesztje negatív, de 14 napra őt is elszigetelik - tette hozzá.

Koronavírus: újabb országok zárták be az ajtót Európa előtt

Argentína, Bolívia, Paraguay, Peru, Costa Rica és Honduras egy nappal azután hoztak meg korlátozó intézkedéseit, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) világjárvánnyá nyilvánította az új koronavírus terjedését, és hogy az Egyesült Államok korlátozta az Európából érkezők beutazását.    

Mexikó viszont azt közölte csütörtökön, hogy nem tervezi korlátozni külföldi turisták belépését az országba, ellentétben északi szomszédjával.    

Portugáliában a kormány elrendelte az ország összes oktatási intézményének bezárását a jövő héttől április 9-éig, függetlenül attól, hogy állami vagy magánintézményekről van.    

Bahrein azzal vádolta meg csütörtökön Iránt, hogy "biológiai agressziót lövet el" a bahreini állampolgárok ellen, mert egyrészt enyhébb adatokat közöl a járvánnyal kapcsolatban, másrészt határőrei nem pecsételnek bele az Iránban járó bahreini állampolgárok útlevelébe, így hazájuk hatóságai nem tudják azonosítani őket.

Omán és Szaúd-Arábia tovább korlátozta az emberek utazását, hogy lassítani próbálja a vírus terjedését. Omán vasárnaptól nem ad ki beutazási turistavízumot, és nem enged kikötni az ország kikötőiben külföldi turistahajókat. Szaúd-Arábia kiterjesztette azoknak az országoknak a körét, amelyekbe nem utazhatnak állampolgárai: ezek az Európai Unió tagországai, Svájc, és 11 ázsiai, illetve afrikai ország.    

Koronavírus: az olaszok útjára léphetnek a franciák

Egyre erőteljesebb intézkedésekkel próbálják lassítani a koronavírus-járványt az európai országok, miután a betegség terjedése továbbra is gyorsuló ütemet mutat. Ma felbukkant egy olyan magyar beteg, akinek a fertőzési útja nem ismert, vagyis új fertőzési szálat találhattak a hatóságok. Eközben az Egyesült Államok 30 napra felfüggesztett minden beutazást Európából. A részvénypiacokon óriási a zuhanás.

Tovább a cikkhez
koronavirus_nagyvaros
boris johnson brexit
joe biden koronavirus
franciaorszagparizs
Küszöbön az összeomlás: Törökország lehet a következő Venezuela
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
2020. június 9.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior portfoliókezelő

Junior portfoliókezelő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
koronavirus_nagyvaros