factory worker dolgozó gyári munkás hegeszt
Gazdaság

A foglalkoztatási szabályok megváltoztatását kérik a szakszervezetek

MTI
Olyan európai és kormányzati lépéseket sürget a koronavírus következményeinek kezelésében a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF), az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) tagszervezete, amely biztosítja, hogy azok az emberek, akik betegek, a családjukról gondoskodnak, vagy a járvány miatt nem tudnak dolgozni, ne szenvedjenek pénzügyi károkat - közölte a szakszervezeti szövetség hétfőn az MTI-vel.

Ezért egyebek mellett arra kérik a magyar kormányt, hogy a Gazdasági és Pénzügyminiszterek Tanácsa (ECOFIN) ülésén támogassa az Európai Bizottság kezdeményezését a koronavírus gazdasági hatásainak ellensúlyozására irányuló összehangolt európai válaszlépésekre. Szerintük a bizottság elkötelezett a munkavállalók megvédésére a munkanélküliségtől és a bevételeik elvesztésétől.

A bizottság tervei között szerepel, hogy lazít saját pénzügyi és segélyezési szabályain,ami elengedhetetlen ahhoz, hogy támogassa a közszolgáltatásokat, amelyek már elérték teljesítőképességük határait, valamint azokat a vállalatokat is, amelyeket válság fenyeget - tették hozzá.   

Kiemelték azonban azt is, hogy az EU alapok, amelyeket a munkavállalók és a vállalatok a válság legrosszabb hatásainak kivédésére költenek, csak a tagországok által költött összeg kiegészítésére szolgálnak.   

A SZEF felhívja a kormányt, hogy a közszféra munkaadójaként mutasson példát azzal, hogy méltányosan jár el a munkavállalóival és támogatja az otthoni munkavégzést. Szorgalmazzák a kormánynál, hogy munkaadói hatáskörében ne a szabadság vagy a fizetetlen szabadság intézményét alkalmazza a munkavállalók gyermekfelügyeleti kérdéseinek kezelésére, hanem méltányos, akár ideiglenes hatályú jogszabály alkotásával járó megoldást keressen a probléma megoldására.

Azt is kérik, hogy az állásidő szerinti bérre jogosult közszolgálati dolgozók esetében az alapbéren túl, tekintettel a rendkívüli helyzetre, illetve az alapbérrendezést helyettesítő szakmai pótlékrendszer elmúlt évtizedben kialakított rendszerére, a szakmai pótlékokat is fizessék ki - közölték.

Címlapkép: Getty Images.

koronavírus sakk
panelházak
fertőtlenítés koronavírus magyar
donald trump chad wolf
koronavirus hazi karanten
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
2020. június 9.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior portfoliókezelő

Junior portfoliókezelő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Webinárium
Alapoktól a befektetési, kereskedési ötletekig.
koronavírus sakk