Előfizetői tartalom

Ötéves mélypontra küldte a koronát a meglepően nagy cseh kamatvágás

Portfolio
Egy hónapja még kamatot emelt, tegnap délután aztán váratlanul 50 bázisponttal 1,75%-ra vágta az alapkamatot a cseh jegybank a koronavírus elleni küzdelem jegyében. Már ezt megelőzően napok óta esett a cseh korona az euróval szemben, tegnap a kamatdöntés bejelentése előtt is 3% körüli mínuszban járt, aztán a vágás bejelentésére végül 4% feletti mínuszban, ötéves mélyponton állt meg. Ma tovább esett.

Ez volt egyébként 7 éve a legnagyobb egynapi koronagyengülés és Jiri Rusnok jegybankelnök a tegnapi kamatdöntés utáni sajtótájékoztatón azt mondta a Reuters tudósítása szerint: készek további lépésekre is. Ha azonban túl sokat esne a korona, akkor ott vannak a jegybank rendelkezésére a hatalmas devizatartalékok. Ezeket azonban egyelőre nem akarják bevetni a korona erősítésére...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés