weworkkkk
Gazdaság

A WeWork sorsát is megpecsételheti a koronavírus

Portfolio
Kihátrálhat a SoftBank abból a részvényvásárlásból, ami a WeWork-mentőakció részét képezte volna. Ez nagy csapást jelenthet a vállalatra, a koronavírus ugyanis a közösségi irodák iránti keresletet is visszaveti és már eddig sem állt túl fényesen a vállalat pénzügyileg.

Felülvizsgálja a WeWork legnagyobb tulajdonosa, a SoftBank a vállalattal tavaly ősszel kötött megállapodását – tudta meg a The Wall Street Journal. A csomag, amely gyakorlatilag az összeomlástól mentette meg az önmagát technológiai vállalatként eladni próbáló ingatlancéget, egy 5 milliárd dolláros szindikált hitelből, valamint összesen 4,5 milliárd dollárnyi részvényvásárlásból állt. Ebből 1,5 milliárd dollárnyi egy korábbi részvényvásárlás előrehozása, ezen felül vásárolt volna az őszi megállapodás szerint 3 milliárd dollárnyi WeWork-részvényt a SoftBank. A híresztelések szerint ebből szeretne most kitáncolni a japán konglomerátum.

Az 5 milliárd dolláros hitel továbbra is élne, de részvénytendert, ami április elsején zárulna, nem teljesítené. Ennek része lett volna egy részvénycsere-ügylet is a WeWork kapcsolt vállalataival.

A tavalyi év elején még a WeWork 10 milliárd dollárt tudott begyűjteni befektetőktől és a világ egyik legértékesebb startupjának számított, 47 milliárd dolláros becsült vállalatértékkel. A terv az volt, hogy az elsődleges részvénykibocsátással és az ahhoz beígért hitelekkel újabb 10 milliárd dollárhoz jut majd a cég.

Azután publikálta a cég az IPO prospektust, amiből kiderült, hogy hatalmas veszteségeket termel a magát technológiai vállalatként eladni próbáló ingatlancég és távolról sem látszik, hogy hogy lesz nyereséges, a vezérigazgató pedig a vállalat helyett inkább saját magát menedzselte.

A WeWork kénytelen volt elhalasztani a betervezett tőzsdére lépést, amivel több milliárd dollárnyi beígért hiteltől is elesett a cég, így hirtelen készpénzszűkébe került a vállalat, gyakorlatilag csődközelbe jutott.

Szerencsére azonban a segítségére sietett a legnagyobb tulajdonosa, a SoftBank. 2017-ben szállt be a japán konglomerátum a cégbe, akkor úgy hírlik, hogy mindössze néhány perc alatt megköttetett a többmilliárd dolláros üzlet. Már előtte összesen mintegy 9 milliárd dollárt tett bele a cégbe a 100 milliárd dolláros alapjából. Október végén bejelentette a SoftBank, hogy megegyezett a WeWorkkel, aminek keretein belül az újabb milliárdokért cserébe 80 százalékos részesedést szerez a japán befektető a cégben. (A vállalatot akkor már csak 8 milliárd dollárra értékelték a korábban remélt közel 50 milliárd dollárral szemben.)

Azóta pedig kitört egy koronavírus-járvány, ami a közösségi irodákat működtető céget is érzékenyen érinti, a részvénypiacokon pedig ritkán látott turbulenciákat hozott, ami betett az általános befektetői hangulatnak. Ilyen környezetben érthető, hogy eláll a részvényvásárlástól a SoftBank, főként annak fényében, hogy eddig sem volt túl sikeres a SoftBanknak ez a befektetése. A kérdés, hogy mi lesz a WeWork sorsa, amely már eleve gyenge lábakon vágott neki a járvány által okozott válságnak.  

Címlapkép: Shutterstock

panelházak
fertőtlenítés koronavírus magyar
donald trump chad wolf
koronavirus hazi karanten
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Webinárium
Alapoktól a befektetési, kereskedési ötletekig.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior portfoliókezelő

Junior portfoliókezelő
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
2020. június 9.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
áram