gulyás200319
Gazdaság

Gulyás: sok százezres munkanélküliséggel számol a kormány

Portfolio
A kormány több százezres munkanélküliséggel és potenciális recesszióval számol a koronavírus gazdasági hatásai miatt - mondta a csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Vége a Kormányinfónak

Ezzel vége a kormányzati sajatótájékoztatónak. 

Rekordgyenge forint: az MNB hatásköre

Az árfolyam a jegybank hatáskörébe tartozik, sokszor elmondtuk, hogy a kormánynak nincs árfolyamcélja. A jegybank majd megvizsgálja a helyzetet, és szükség esetén lépéseket hoz - mondja Gulyás a rekord euró-forint árfolyamról. 

Mit jelent, hogy könnyeben megállapodhatnak a munkaadók és a munkavállalók?

Akkor lehet például bércsökkentésről vagy munkaidő-csökkentésről dönteni, ha erről a munkaadó vagy a munakvállaló megállapodik - mondta Gulyás azzal kapcsolatban, mit jelent a felek tegnap bejelentett könnyebb megegyezése. 

Egyelőre nem terveznek kijárási tilalmat

A fertőzések számától, a terjedés gyorsaságától tesszük függővé az esetleges lakhelyelhagyási tilalmat. Jó lenne, ha ezt el lehetne kerülni, de egyelőre senki nem látja, hogy néhány hét múlva milyen lépésekre lesz szükség - mondja Gulyás Gergely. 

Vannak tőzsdei cégek a 140-es körben

A 140 stratégiai cég között, melyeket átvehet a katonaság, vannak tőzsdei társaságok, de nem tervezzük, hogy fefüggesszük a kereskedésüket, számukra akár előnyös is lehet a működés fenntartása - mondja a miniszter. 

Idén a fogyasztás a fő cél

Ha a lehető leghamarabb ér véget a veszélyhezet, akkor is gazdasági érdek, hogy az emberek idén fogyasszanak, költekezzenek, ezért tart december 31-ig a törlesztési moratórium - mondja a miniszter. Hozzátette, hogy zajlik az egyeztetés a kormány, a jegybank és a bankok között a részletekről. 

Gulyás Gergely azt is kiemelte: a kormány nem fogja hagyni, hogy a bankok később hozzáírják a tőkéhez az elmaradt kamatfizetést. 

Szeretnének tavasszal költségvetést

Elviekben minden lehetséges, de azt szeretnénk, ha el tudnánk fogadni a 2021-es költségvetést a parlament tavaszi ülésszakában - mondja a miniszter. 

Elvesztettem az állásom, nem tudom fizetni az albérletet? Mi lesz most?

A koronavírus szinte mindenki életére hatással van valamilyen módon. Nagyon sokan vannak, akik jelenleg albérletben élnek, de a járvány miatt elveszítették a munkájukat, és hamarosan nem tudják majd fizetni a lakbért. Sok diák az egyetemek bezárása után hazaköltözött a családjához, és módosítani szeretné a bérleti szerződést. De lehet egyáltalán ilyet tenni? A vis maior helyzet miatt mentesül bárki a lakbér fizetése alól? Egy ingatlanjogász segítségével járt utána a Pénzcentrum, milyen lehetőségei vannak a jelen helyzetben a bérlőknek és a bérbeadóknak. Részletek ide kattintva.

Két és fél hónap a recesszióig

A kereskedelmi szektor bezárása egy hónap alatt 1,1%-os mérséklést jelent a növekedésben, ehhez az autóipar önmagában 0,4%-ot teszz hozzá. Vagyis a 4%-os tervezett növekedés azt jelenti, hogy a jelenlegi helyzetben "két és fél hónapig bírjuk, hogy ne csússzunk recesszióba" - mondja Gulyás. És ez csak a fenti két szektor önmagában, nincs benne a turizmus például vagy a szállítmányozás. 

Nem tudni, meddig tart a járvány

Nem tudjuk ma biztosan megmondani, meddig tart a járvány, abban bízunk, hogy az élet újra tud indulni minél előbb - mondja a koronavírus terjedésével kapcsolatban Gulyás Gergely. Szerinte azért kell inkább elnyújtani a járványt, hogy az egészségügy kapacitása biztosított legyen. 

Már a recessziót is számolják

Most nem az a kérdés, mi fér bele a költségvetésbe, hanem jelenleg azt találgatjuk, hogy a 3,5-4 százalékos tervezett növekedéből marad-e valami, illetve ha nem, akkor mekkora lesz a visszaesés - mondja a miniszter. 

Meglakol az a bank, aki nem folyósít babavárót

Néhány bank felfüggesztette a babaváró hitelek folyósítását, ami felháborító, a kormány fel fog lépni ellene a bankfelügyelettel közösen - emeli ki Gulyás Gergely. 

Leállt az új uniós büdzsé tárgyalása

Gyakorlatilag leállt az új uniós költségvetés tárgyalása, mindenki azzal van elfoglalva, hogy tud-e a Bizottság a jelenlegi költségvetés keretében támogatást nyújtani - emeli ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter. 

Százmilliárdos a pluszteher

Jelentős, százmilliárdokban mérhető terhet jelent a költségvetésnek az érintett szektorok megsegítése, de a munkahelyek lvesztése még nagyobb terher lenne - véli Gulyás. 

A bankok profitján "van még hova rontani"

A bankoknak több százmilliárdos profitjuk volt az utóbbi években, most nekik is nehezebb lesz, az a kérésünk, hogy a bankok is vállaljanak most nagyobb részt a terhekből - mondja a miniszter. 

Gyógyszervásárlási korlátozás jöhet

Nincs gyógyszerhiány Magyarországon, bizonyos termékekből lehet hiány részben a tranzitforgalom nehézségei miatt. A miniszter szerint tervben van a gyógyszervásárlások korlátozása, bizonyos termékből csak meghatározott mennyiséget vehessen egy ember. Az élelmiszerenél egyelőre nem terveznek ilyen intézkedést központilag. 

Százezrek lesznek munkanélküliek

Egyelőre nem látjuk a számokat, de több százezer munkanélkülivel számolujk, csak az a kérdés, hány százezer lesz

mondja Gulyás. 

A miniszter szerint nem a munkanélküli segély időtartamát kell meghosszabbítani, hanem azt kell biztosítani, hogy senki ne legyen három hónapnál tovább munka nélkül. 

Alapesetben nem kell törleszteni

Jelenleg az az alapeset, hogy moratórium van. Ha valaki nem jelez, akkor annak a jövő hónaptól nem kell fizetnie. Reméljük, hogy sikerül elérni, hogy ha valaki tovább fizeti a törlesztőrészleteit, akkor azt a bank beszámítsa. A moratórium alatt az adósok bármimkor beszüntethetik a törlesztést a miniszter szerint. 

Hogy indítják be a gazdaságot?

Vannak tervek a gazdaság beindításáre, jelenleg a kármentés zajlik. 

Ezt követően a jegybankkal együttműködve lesznek olyan lépések, melyek a pénzbőséget támogatják akár hitelekkel, akár állami támogatásokkal

mondja a miniszter. 

Miért vannak katonák az utcán?

Egyelőre nem született döntés a lakhelyelhagyási tilalomról, ha ilyen döntésre lesz szükség, akkor a katonaság segítségére is szükség lesz. Most a legfontosabb a biztonságérzet garantálása - mondja a miniszter. 

Elhalaszthatják az érettségit?

Mindent megteszünk azért, hogy májusban a középiskolások le tudjanak érettségizni - mondja az erre vonatkozó kérdésre Gulyás Gergely. 

Lesz maszk, de most "szabad rablás" megy

Mindent megtesz Magyarország, hogy további amszkokat bveszerezzen, van arra esély, hogy néhány napon belül jelentős szállítmány érkezzen Kínából. 

Ezen a piacon a szabadkereskedelem jelenleg a szabad rablásra hasonlít

érzékelteti a helyzetet Gulyás, aki szerint minden európai ország hasonló üzleteket próbál kötni. 

Most akkor lesz uniós pénz vagy nem?

Nem tudom megerősíteni, de nagyon örülnék, ha így lenne - mondja a miniszter arra a hírre, hogy Magyarország 5,6 milliárd eurót kaphat a példátlan uniós mentőcsomagból. Hozzáteszi: egyelőre nem számolnak extra forrással, mert már a rendelkezésre álló pénzt lekötötték, amiből nem akarnak visszalépni. 

A miniszter szerint van egy fizetési könnyítés, amit nem kell tagállamként befizetni, de ennek pontos összege még nem ismert. 

Szerintünk most mindent a gazdaságélénkítésre kell feltenni miután a védekezéshez szükséges összeg biztosítva van - mondja a pénz sorsáról.

Aki akar, törleszthet tovább

Természetesen bárki dönthet úgy, hogy törleszt továbbra is, az nem minősül előtörlesztésnek, vagyis nem jár további költséggel - mondja a moratóriummal kapcsolatban a miniszter. 

A végrehajtások fefüggesztéséről tárgyalunk, néhány napon belül erről is döntés születhet, a végrehajtások nagyon nagy részét fel fogjuk függeszteni

mondja Gulyás. 

Az MNB-vel közösen jöhetnek az újabb lépések

A jegybankkal együttműködve fogunk olyan intézkedéseket hozni, melyek a kkv-kat célzottan és hatékonyan tudják segíteni

emeli ki kérdésre válaszolva Gulyás Gergely. 

A kereskedelmi egységek bezárása hetente 140-160 milliárd forint kiesést jelent a GDP szempontjából, ahol lehet, fenn kell tartani a munkát - teszi hozzá

A kormány kész július utánra is kitolni a lépéseket

Az intézkedések időkorlátja jelenleg június 30, jó lenne, ha nem kellene meghosszabbítani, de ha szükséges, a kormány készen áll erre

mondja a miniszter a vállalkozásokat könnyítő lépésekről (járulékcsökkentés, bérleti díjak eltörlése, kata-fizetés felfüggesztése). 

A Babaváró hitelt sem kell törleszteni

A törlesztés felfüggesztése vonatkozik a Babaváró hitelre is, de ott a futamidő nem hosszabbodik meg - mondja Gulyás Gergely. A fogyasztói hitelek iránt a jelenlegi helyzetben megnőhet az igény, ezért maximálták a thm-et a jegybanki alapkamat plusz 5%-ban, ami jelenleg 5,9%. 

Új akciócsoport

A kormány egy új akciócsoportot hozott létre, ez az önkéntesség akciócsoport, amit Révész Máriusz fog vezetni. 

A védekezéshez szükséges források rendelkezésre állnak, ahhoz nem kell anyagi segítség

mondja a miniszter. 

1070 hotel zár be napokon belül

A kormány értékelte a gazdasági hatásokat is, az egész világgazdaságot rendkívüli mértékben veti vissza a járvány. A közvetlen bajok kezelésére fogadták el azt az akciótervet, amit tegnap ismertetett Orbán Viktor. 

Általános feladatként szabta a kormány minden miniszternek, hogy a gazdaság újraindításán is dolgozni kell. 

Az egyik érintett szektor a turizmus, a következő napokban 1070 hotel zárhat be, a turizmus gyakorlatilag leállt

mondja Gulyás. 

A határkáosszal kezdi Gulyás

A kormányülés nem meglepő módon a koronavírus elleni védekezés jegyében telt. "Láttuk, hogy az osztrák-magyar határon milyen helyzet alakult ki, ezért döntöttünk arról, hogy humanitárium folyosót nyitunk, ha a román kormány garantálja, hogy beengedi az embereket, nem ragadnak Magyarországon" - kezdi Gulyás Gergely. 

A miniszter szerint mindenkinek az az érdeke, hogy a tranzitforgalom akadálytalanul haladhasson, ezt is veszélyeztette a hosszú sor. Megnyitottak új határátkelőhelyeket, de Hegyeshalomnál az utóbbi napokban látott helyzet hosszabb ideig fennmaradhat, mert csak este 9 és reggel 5 óra között nyitják meg a határt. 

Nem kizárt, hogy rendkívüli helyzet előállhat, akkor napközben is meg fogjuk nyitni a folyosót

mondja a miniszter. 

Hamarosan megszólal Gulyás Gergely a tegnapi kormányülés után

Szerdán Orbán Viktor miniszterelnök már bejelentette a kormány legfontosabb gazdaságvédelmi intézkedéseit, részben ezekről, részben pedig a koronavírus elleni védekezésről szólhat elsősorban a csütörtöki Kormányinfó, melyen egy sor részletkérdésre is választ kaphatunk.

Az eseményről a Portfolio élőben beszámol.

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd

koronavírus sakk
panelházak
fertőtlenítés koronavírus magyar
donald trump chad wolf
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Webinárium
Alapoktól a befektetési, kereskedési ötletekig.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior portfoliókezelő

Junior portfoliókezelő
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
2020. június 9.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
ovida koronavirus bejeras intezmeny 200403