factory worker dolgozó gyári munkás hegeszt
Gazdaság

Sokkal rosszabb lehet, mint vártuk: zuhanásba kapcsolhat a magyar gazdaság is

Portfolio
2020-ban a többi feltörekvő országgal együtt a magyar gazdaság is recesszióba csúszhat – vélik a JP Morgan szakemberei legfrissebb átfogó elemzésükben. Ráadásul nem is csak „éppen hogy” recesszióról beszélnek, szerintük 3 százalékos GDP-visszaesés jön majd.

Többször írtunk arról, hogy az elemzők is folyamatosan értékelik a beérkező információkat és frissítik modelljeiket a koronavírus gazdasági hatásaival kapcsolatban. A JP Morgannél csütörtökre odáig jutottak el, hogy egy átfogó feltörekvő piaci anyagot publikáltak, melyben ugyan nincs külön országonként részletezve a kilátás, de friss becslés van az egyes piacokra.

Az amerikai bank szakemberei szerint az első félévben Kína kivételével a teljes feltörekvő országcsoport recesszióba süllyed majd, miközben a jegybankok szinte mindenhol igyekeznek majd lazítani, és a fiskális politika is támogatóvá válhat, még azokban az országokban is, ahol erre minimális tér van.

Számunkra persze a magyar előrejelzések a legfontosabbak: a bank elemzői szerint 2020-ban 3 százalékkal eshet vissza a magyar gazdaság.

Ennek lefutása az alábbiak szerint nézhet ki:

Látható, hogy az utóbbi hetekben történt lezárások és gyárleállások már az első negyedévben 5 százalékkal vethetik vissza a magyar GDP-t 2019 végéhez képest, az igazi megpróbáltatás viszont csak a második negyedévben jön, amikor további 14%-os zuhanással számolnak. Innen aztán az év második felében talán jöhet egy erőteljes visszapattanás, de az év végére még így is 3 százalékkal alacsonyabb nemzeti összetermék jöhet ki, mint tavaly.

A visszapattanáshoz persze kellene egyrészt az, hogy a járványt belátható időn belül sikerüljön megfékezni, illetve az, hogy a monetáris és fiskális gazdaságélénkítés kifejtse várt pozitív hatását. Ha elhúzódik a kilábalás, akkor a magyar gazdaság teljesítménye még ennél is rosszabb lehet idén.

A JP Morgan egyébként arra számít, hogy a gyenge gazdasági tevékenység és a gazdaságélénkítés miatt a magyar költségvetés hiánya is elszáll majd: az idén a GDP 3,5%-a lehet a deficit a tervezett 1 százalék helyett, de még 2021-ben is 3,1 százalékos hiánnyal számolnak.

Címlapkép: Getty Images

koronavirus_nagyvaros
boris johnson brexit
joe biden koronavirus
franciaorszagparizs
Küszöbön az összeomlás: Törökország lehet a következő Venezuela
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
2020. június 9.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior portfoliókezelő

Junior portfoliókezelő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
koronavirus_nagyvaros