Előfizetői tartalom

Itt egy videó arról, amikor a világhírű magyar tudós 5 évvel ezelőtt megjósolja a világjárványt

A koronavírus-járvány alapjaiban írta át néhány hét leforgása alatt az egész világ életét és a tragikus halálesetek mellett számtalan következménnyel járt. Itt gondolhatunk arra, hogy a pandémia megrengeti az országok egészségügyi rendszerét, valamint az országok gazdaságait is, de közben - mivel a kormányok és a nemzetközi hatóságok gőzerővel keresik a megoldásokat - a figyelem középpontjába kerülnek a tudományos lehetőségek. Az egyik ilyen a hálózatelmélet, ami - egyes tudósok szerint - képes előre jelezni a vírusok terjedését és amelynek egyik legnagyobb képviselője Barabási Albert-László magyar származású professzor. A hálózatkutató a napokban egy Facebook-poszttal, egy tanulságos videóval, valamint több interjúval került a figyelem középpontjába. Szerinte amit a jelen helyzetben Magyarország és sok más ország csinál, azok a helyes és szükséges lépések.

Előre jelezni? Nemcsak a kormányokat, de az embereket is érdekli, hogy hogyan lett ekkora világjárvány egy tavaly, Kínából indult vírusból és hogy hogyan lehet fékezni a terjedését. A vírus jellemzőiről már többször írtunk (miért veszélyesebb, mint az influenza, vagy a rokon vírustípusai, SARS, MERS), azonban az is érdekes, hogy megértsük: hogyan terjed. A hálózatelmélet...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés