orbán viktor_mti
Gazdaság

Koronavírus: új intézkedéseket jelentett be Orbán Viktor, bővül a mentőcsomag

Portfolio
Az Operatív Törzs mai sajtótjáékoztatója előtt Orbán Viktor új intézkedéseket jelentett be, elmondása szerint négy fronton kell most védekezni Magyarországon. A most bejelentett gazdasági intézkedések között van, hogy további 81 ezer kisvállalkozó június 30-ig kata-mentes lesz, a médiaszolgáltatók mentességet kapnak a kieső reklámbevételekre tekintettel, a kilakoltatásokat és a lefoglalásokat felfüggesztik a veszélyhelyzet végéig, továbbá a lejáró gyes- gyed, gyet-jogosultságot meghosszabbítják a veszélyhelyzet végéig.

Koronavírus: 5+6 pontban menti a gazdaságot az Orbán-kormány

A kormány elkezdte a koronavírus-járvány okozta gazdasági károk mérséklését több intézkedéscsomag keretében. Orbán Viktor a gazdaság újraindításával kapcsolatban kétszer nyilatkozott, ezeket szedtük egy csokorba, hogy olvasóink lássák, milyen irányba indult el a kormány a mentőcsomagok esetében.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: még nincs döntés arról, mikor lesz kijárási tilalom Magyarországon

Az Operatív Törzs mai sajtótájékoztatóján Lakatos Tibor, a törzs ügyeleti központjának vezetője elmondta, mérlegelni kell, mikor vezetik be a kijárási tilalmat Magyarországon. A boltokkal kapcsolatos jelenlegi korlátozás egyelőre elegendőnek tűnik – hangzott el.

Tovább a cikkhez

Ha tömeges fertőzésbe lépünk át, korlátozni kell az állampolgárok mozgását

Müller Cecília beszélt arról is, hogy minden kórház felkészült arra, hogy többletkapacitást tegyen elérhetővé, ha szükséges. Lakatos pedig kitért arra a tájékoztató végén, hogy tömeges fertőzés esetén korlátozni kell az állampolgárok mozgását, arányosan a vírus elleni küzdelemhez képest.

Tervezik a boltok bezárását?

Egyelőre a boltokkal kapcsolatos korlátozás elegendőnek tűnik, de ha komolyabb intézkedések kellenek, akkor ehhez igazítják majd a boltok nyitvatartását is. De a lakosság ellátást minden esetben biztosítani fogják - mondta el Lakatos Tibor.

Lesz-e kijárási tilalom?

A törzs folyamatosan értékeli a helyzetet, számba vesszük az erőforrásokat, lépéseket. Az intézkedések hosszú távú intézkedések lesznek, az ország nem 14 nap alatt esik át a járványon, hanem hosszabb ideig, ezért mérlegelni kell, mikor vezetjük be azokat - mondta Lakatos a kijárási tilalomról.

Az egyik polgármester kijárási tilalmat vezetett be, Lakatos erre azt mondta: a polgármestereknek speciális jogosultságai vannak a veszélyhelyzet időszakában, de szakemberek véleményét kell kérni nekik is.

NIncs fennakadás a határátkelőkön

Lakatos Tibor elmondta, a ma délelőtti adatok alapján nincs különösebb fennakadás a határátkelőkön. A teherforgalomban van némi, 60 perces várakozás (pl. Rajkánál).

Kitért arra is, hogy Európában összesen 188 magyar van karanténban, ebből sokan Ausztriában. Európán kívül 30 magyar van karanténban, így összesen 218 magyar van külföldön.

Folyamatosan ellenőrzik a házi karanténban lévőket a hatóságok. Mostanra 100 fővel szemben kellett fellépni a házi karantén elhagyása miatt.

Az üzletek betartják a korlátozott nyitvatartást, de volt, akivel szemben eljárást kellett indítani - mondta.

Lesz-e elég védőeszköz?

Ahgy miniszterelnök úr elmondta, a szállítmányok Magyarországra hozatala megkezdődött, alapanyag érkezett a védőeszközök gyártásához, jelen állás szerint biztosított az utánpótlás a védőeszközökből - mondta Lakatos.

Kapacitásbővítés a kórházakban

Az intézmények kijelölésén túl elkészülnek azok a tervek, amelyek hétről-hétre biztosítják a betegellátását. Mostanra minden egészségügyi intézmény és fekvőbeteg-ellátó hely bővíti a kapacitásait. Folytatódnak a kutatótevékenységek is, amelyek lehetővé tették, hogy a vírus korábbi izolálásával ezek a csoportok folytassák tevékenységüket - mondta Müller.

Minden megyét érint

Nincs olyan megye, ahol ne azonosítottunk volna koronavírusos megbetegedést - mondta Müller Cecília, országos tisztifőorvos. Az esetek többségében tünet nélkül zajlik a betegség, de az idősekre veszélyes, az elhunytak alapbetegséggel rendelkeztek.

Müller megköszönte az időseknek, hogy otthon maradnak, és azoknak is, akik önkéntesen házi karanténban vannak. Ez kedvező a járvány lefutásával kapcsolatban. Ezzel kissé elhúzódó járványgörbbét tudunk előidézni.

Orbán: vigyázzunk egymásra!

Az előttünk álló időszak nehéz lesz, mindenkitől személyes erőfeszítést kíván majd, minél többen működünk együtt, annál több életet tudunk megmenteni. A széthúzás és viták helyett most az összefogás ideje jött el. Vigyázzunk egymásra - zárta szavait Orbán Viktor.

Hat új gazdasági intézkedés

 • további 81 ezer kisvállalkozó június 30-ig kata-mentes lesz (főleg a szolgáltató szektorban: fodrászat, szépségápolás, üvegezés, festés, villanyszerelés, egyéb humán-egészségügyi szolgáltatás, előadóművészet, víz- gáz-, fűtésszerelés, padlóburkolás, járóbeteg-ellátás, testedzési és egyéb sporttevékenység-szolgáltatás)
 • a kata adótartozásokra haladékot ad a kormány a veszélyhelyzet végéig,
 • a turizmushoz és a vendéglátáshoz hasonlóan a médiaszolgáltatók mentességet kapnak a kieső reklámbevételekre tekintettel,
 • a kilakoltatásokat és a lefoglalásokat felfüggesztjük a veszélyhelyzet végéig,
 • az adóvégrehajtásokat felfüggesztjük,
 • a lejáró gyes- gyed, gyet-jogosultságot meghosszabbítjuk a veszélyhelyzet végéig.

Napról napra nő a rendőrök feladata

Rendőrök feladata napról napra nő. Bevethető egyenruhásunk önkéntesekkel együtt összesen 139 684 fő jelenleg. A katonák emelt szinten vesznek részt a határvédelemben.

Ha szigorúbb kijárási szabályok lépnek életbe, nekik kell ezt betartaniuk – utalt a katonák munkájára Orbán.

A beteg, idős emberek a leginkább veszélyeztetettek

A miniszterelnök ismertette az eddigi 7 elhunytról azokat az információkat, amelyek alapján elmondható, hogy az idősebb, alapbetegségben szenvedők vannak kitéve a legnagyobb kockázatoknak.

Szív-, érrendszeri- és cukorbetegség, daganatos betegség volt az alapbetegségük. Az elhunytak átlagéletkora 69 év.

Új intézkedések

Holnap reggeltől minden intenzív ágy mellett dolgozó orvos és ápoló speciális maszkot kapnak,

 • a nem intenzív ágyaknál dolgozók sebészi maszkot kapnak,
 • a gyanús esetek szintén maszkot kapnak.
 • Orvosi maszkból 1,5 milllió darab áll rendelkezésre,
 • napi 25 ezer darabot gyártunk, a kapacitás felfut 80 ezer darabra, 
 • speciális maszkból 129 ezer darab van, gumikesztyűből 20 millió pár,
 • védőruhából 170 ezer, lélegeztetőgépből 2560 darab.

Nyugaton hiány van, beszerezni keletről lehet, óriási lekötéseink vannak, 10 repülőgép-szállítmányt vár a kormány.

 • 65 év alatti orvosból 19431 fő áll rendelkezésre, 
 • rezidensből 4312 fő,
 • bevethető utolsó éves orvostanhallgatóból 690 fő.
 • 105 ezer 65 év alatti egészségügyi szakdolgozó van az országban. 

Jóval több a fertőzött a 167-nél

A csoportos fertőzés szakaszából gyors lépésekkel közeledünk a tömeges fertőzés korszakába.

167, teszttel igazolt, azonosított fertőzöttünk van, de ténylegesen jóval nagyobb a magyarországi betegszám - mondja Orbán Viktor. A becslések túl tág határok között mozognak, ezért ezeket nem tudja közölni a miniszterelnök.

108 vírushordozó tünetmentes, 27 tüneteket mutat, 9 ember pedig nagyon beteg. Ők kórházi intenzív ellátásra szorulnak.

Orbán: 4 fronton védekezünk

 • katonai,
 • rendőri,
 • egészségügyi és
 • gazdasági

területen egyaránt védekeznünk kell - mondta a miniszterelnök.

Orbán Viktor beszél

Orbán Viktor miniszterelnök elmondta, ma reggel több döntést is hoztak.

12 napja hirdették ki a rendkívüli jogrendet, a koronavírus ellenszerét kereső tudósok azt állítják, az ellenszerre még hónapokig várni kell, így azt kellett eldönteni, hogy várakozunk vagy cselekedjünk, Magyarország a cselekvés mellett döntött - mondta.

A szokásos jogrend mellett nem lehetett volna megszervezni a védelmet, ezért kellett kihirdetni a veszélyhelyzetet.

Jelentést tett a miniszterelnök:Négy harctéren kell helytállni: katonai, rendőri, egészségügyi, gazdasági védekezésre van szükség.

A vírus terjedésének három szakasza van, a védekezést is ehhez kell igazítani. Az első szakasz az egyéni fertőzés szakasza volt, most átléptük a csoportos szakaszba de közeledünk a tömeges megbetegedésekhez - mondja.

Késés van

Az operatív törzs sajtótájékoztatója nem kezdődött el a meghirdetett 11 órás időpontban, de ez nem meglepetés, rendre csúszással indulnak ezek az események. 

Hamarosan kezdődik Orbán Viktor sajtótájékoztatója

Az eseményt az alábbi oldalon lehet élőben is követni:

Címlapkép: MTI Fotó/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Kiszivárgott: 50%-kal több a kínai koronavírus fertőzöttek száma, mint amit bevallottak

  Míg a hivatalos adatok szerint Kínában 81 ezer a regisztrált koronavírus fertőzöttek száma, aközben egy kiszivárgott titkos kormányzati jelentés szerint 43 ezerrel több, de ők nem mutattak tüneteket, ezért a WHO ajánlása ellenére kihagyták őket a hivatalos statisztikákból. Magyarországon vasárnapról hétfőre minden eddiginél nagyobb ütemben, 36-tal 167-re ugrott a koronavírussal fertőzöttek száma és sajnos már 7-nél jár az elhunytaké. Közben viszont figyelemre méltó, hogy több nagy európai országban mintha lassult volna az új esetszámok felfutása, az amerikaié viszont drámaian gyorsul. Ma délelőtt 11-kor Orbán Viktor kormányfő is részt vesz az operatív törzs sajtótájékoztatóján, amelyen várhatóan az általa belengetett „haditervekről” is hallunk majd.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: megszólal Orbán Viktor az operatív törzs sajtótájékoztatóján

A koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján szokatlan módon Orbán Viktor miniszterelnök is részt vesz – közölte az MTI. Az esemény ma délelőtt 11-kor lesz, amelyről természetesen eseményről élőben tudósítunk.

Tovább a cikkhez
koronavírus sakk
panelházak
fertőtlenítés koronavírus magyar
donald trump chad wolf
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Webinárium
Alapoktól a befektetési, kereskedési ötletekig.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior portfoliókezelő

Junior portfoliókezelő
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
2020. június 9.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
ovida koronavirus bejeras intezmeny 200403