fed191206gettystock
Gazdaság

Történelmi lépés Amerikában: korlátlan vásárlásba kezd a Fed a koronavírus miatt

Portfolio
Korlátlan mennyiségben kész állampapírokat és jelzálogleveleket vásárolni a Fed, hogy ezzel támogassa a pénzügyi piacokat – jelentette be az amerikai jegybank hétfőn.

Az újdonság, hogy az eszközvásárlási programnak nincs keretösszege, a Fed mai bejelentése szerint „a szükséges” összegben készek vásárolni. Korábban 700 milliárd dolláros plafont szabtak a jegybanki vásárlásoknak.Most kiemelték, hogy folyamatosan figyelemmel kísérik a piacot, és a későbbi üléseken döntenek majd az eszközvásárlások összegéről folyamatosan. A kötvény- és jelzáloglevél-vásárlások mellett folytatják a korábbi likviditásnövelő intézkedéseket, például a napi repoaukciókat. 

A Nyíltpiaci Bizottság közleménye után a New York-i Fed bejelentette, hogy ezen a héten napi 75 milliárd dollárnyi állampapírt és 50 milliárdnyi jelzáloglevelet vásárolnak.

A piaci műveleteket egy külön osztályhoz dedikálta a Fed a közlemény szerintm, ezt megbízták, hogy a szükséges új vásárlások mellett folyamatosan fektessék be újra a lejáró értékpapírokból származó tőkét és kamatot. 

A fentieken túl a Fed további 300 milliárd dolláros új hitelprogramokat jelentett be, melyekkel a koronavírus hatásai által érintett cégeket támogatják. A jegybank szerint agresszív intézkedésekre van szükség, hogy a munkahelyeket és a jövedelmeket megvédjék. Kiemelték, hogy hamarosan bejelentik majd a kis- és közepes vállalatokat érintő külön hitelprogramjukat is, vagyis nem ez "az utolsó golyó a csőben". 

A koronavírus-járvány hatalmas nehézségeket okoz az amerikai gazdaságnak és az egész világnak. A mi célunk, hogy megvédjük azokat, akiket negatívan érintenek a hatások és fékezzük a járvány terjedését

 - olvasható a közleményben. 

Kiemelték, hogy 

A FED KÉSZ MINDEN ESZKÖZÉT BEVETNI, HOGY TÁMOGASSA AZ AMERIKAI GAZDASÁGOT A JELENLEGI NEHÉZ HELYZETBEN.

A bejelentések után a dollár gyengülni kezdett az euróval szemben. 

Pánikban a lehetőség: zuhannak az árfolyamok. Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

A Fed mai bejelentéséből az látszik, hogy a jegybank minden eszközt igyekszik bevetni, már a mérlegük ugrásszerű felduzzadása sem aggasztja őket. Vagyis minden eszközt bevetnek, egyet kivéve: a negatív kamatoktól láthatóan tartózkodnak a döntéshozók. Ez nem is meglepő, Jerome Powell mellett más FOMC-tagok is kritikusan nyilatkoztak korábban a negatív kamat hatékonyságáról.

A mai Fed-bejelentésekben tehát az az igen erős üzenet a piacoknak, hogy korlátlan volumenűek és már ezen a héten hatalmas összeget tesznek ki. Mindezt pedig fokozza az a pszichológiai hatás is, hogy akkor avatkozik be a Fed, amikor szükségét látja és olyan volumenben, aminek szükségét látja. Ez az állam- és jelzálogkötvény piacon is túlterjedő hatású beavatkozás, hiszen táptalajt adhat a kockázatosabb eszközosztályok erősödésének: az állam- és jelzálogkötvény piacról kiszorított befektetők egy része akár a részvénypiacon is felvehet pozíciókat. Ez pedig összességében a részvénypiacok esésére játszó shortosoknak masszív bizonytalanságot okoz (épp ez lehetett a Fed bejelentéseinek egyik célja) és így könnyen lehet, hogy máris elkezdték tömegesen zárni korábbi eladási pozícióikat, és ez hajtja felfelé a tőzsdéket. A Fed pajzsával a hátuk mögött (akkor vesz, amikor esnek a piacok) már a bátrabb vevők is előjöhetnek a bunkerükből és ez is táplálhatja a tőzsdék, kockázatosabb eszközosztályok emelkedését.

Elképzelhető, hogy a Fed mai bejelentései majd úgy vonulnak be a történelemkönyvekbe, mint a Fed „bármi áron megtámogatjuk a piacokat” kijelentése, követve az EKB 2012-es „bármi áron megmentjük az eurózónát” kijelentését.

koronavírus sakk
panelházak
fertőtlenítés koronavírus magyar
donald trump chad wolf
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
2020. június 9.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior portfoliókezelő

Junior portfoliókezelő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Webinárium
Alapoktól a befektetési, kereskedési ötletekig.
ovida koronavirus bejeras intezmeny 200403