Kína
Gazdaság

Ázsia lehet a koronavírus nyertese, Európa és Amerika bukhat

Portfolio
A befektetőknek érdemes lenne megfontolnia, hogy Ázsia felé fordítsák a figyelmüket a nyugati országok helyett - véli több befektető is. Az ázsiai gazdaságok könnyebben kijönnek a jelenlegihez hasonló válságokból, ráadásul a vállalatokat is jobb pozícióban érte a krízis. Az sem utolsó szempont, hogy az ázsiai központi bankoknak szélesebb mozgástere van a válságkezelésre - vélik az elemzők.

A befektetők, akik biztonságos helyen akarják tudni a pénzüket, jobban teszik, ha Ázsia felé fordulnak – mondta el a Morgan Stanley elemzője a CNBC-nek, szerinte ugyanis az ázsiai gazdaságok sokkal felkészültebbek, emiatt könnyebben lábalnak ki a jelenlegihez hasonló válságokból.

Az sem utolsó szempont, hogy a vírus megfékezése terén Ázsiában jobban állnak, míg Nyugaton egyelőre tombol a járvány. Európában és az Egyesült Államokban teljes tagállamok és városok vannak lezárás alatt, és a vírus nagyon hamar felfutott addig, hogy már több tízezer esetről tudnak mindkét kontinensen.

Érdemes lehet a portfóliót átcsoportosítani a vírustól sújtott Nyugatról az ázsiai országokba, ahol eltűnőben van a vírus, például Kínába

– mondta Andrew Harmstone, a Morgan Stanley portfóliómenedzsere. Hozzátette, Kínának még mindig a nyugati országok a legjelentősebb kereskedelmi partnerei, szóval az ázsiai óriásnak is szüksége van a  globális fellendülésre, hogy teljesen helyre tudjon állni a gazdasága. Az amerikai vállalatokat azonban nagyon megütötte a válság, főleg a munkaerő 60%-át foglalkoztató kkv-kat, akiknek kevesebb, mint egy hónapra elég pénztartaléka van.

Az elemző kiemeli, hogy az ázsiai országokban az ehhez hasonló vírusok nem újkeletűek, példaképp a SARS 2003-as terjedését emeli ki. Az országokat így nem éri felkészületlenül a következő járvány, a gazdaságuk felkészült a külső sokkokra.

Kína válaszával a koronavírusra kulcsfontosságú leckét adott a világ többi részének: előbb tartóztasd fel a vírust, majd stimulálj. Az ázsiai országok kormányai, a hongkongi, a szingapúri és a malajziai különféle szigorú intézkedéseket hoztak meg, és a piaci fellendülésnek ez az alapja – mondta el a lapnak Siddhartha Singh, a PineBridge Investments portfoliómenedzsere.

Azt is hozzáteszi a szakember, hogy ázsiai vállalatok pénzügyileg fegyelmezettebbek a nyugatiaknál, és az elmúlt évek tapasztalatai miatt jobb pozícióból várják a válságot.

Nem meglepő, hogy a legtöbb ázsiai nem pénzügyi nagyvállalat nettó pénzügyi pozícióval rendelkezik, így a válság elmúltával képesek folytatni a beruházásaikat és nagyobb piaci részesedést szerezni – nyilatkozott Singh.

A jegybankok helyzete is kedvezőbb Ázsiában

Fontos kitérni a jegybankok szerepére is. A kamatok a legtöbb országban alacsonyak, sok helyen negatív tartományban vannak. Az ázsiai jegybankok azonban még így is több lőporral rendelkeznek, főleg a hitelfelvételi lehetőségek könnyítése terén, mint az amerikai vagy európai központi bankok.

Ez azt jelenti, hogy az ázsiai központi bankok hatékonyabban tudják alkalmazni a monetáris politikát a válságkezelés támogatására.

A befektetőknek nem szabad elfelejtenie, hogy a reálkamatok még mindig pozitívak, a nominális kamatlábak pedig magasabbak a fejlett országokhoz képest ázsiában és a feltörekvő országokban

- mondta a lapnak Lin Jing Leong, az Aberdeen Standard Investments befektetési igazgatója. Hozzáteszi: a nagyobb mozgástér miatt az ázsiai jegybankok magasabb likividitást tudnak biztosítani.

Címlapkép: Shutterstock

Ez a magyar boltok nagy trükkje: erre érdemes figyelni
moszkva_voros_ter_shutter
koronavírus coronavirus virus
Drámai fordulat Amerikában - Sokan már a következő válságra készülnek?
szíria háború
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. május 19.
Portfolio HR Revolution 2020
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Elemző / Vezető elemző

Elemző / Vezető elemző
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
koronavírus fertőtlenítő maszk covid járvány