mnb_jegybank_felügyelet_shutter
Gazdaság

Csak az ötéves MNB-hitel kellett a bankoknak, ami nem is csoda

Portfolio
43,1 milliárd forint értékben vették igénybe a bankok az MNB új repoeszközét kedden – derül ki a jegybank oldalán közölt táblázatból. Az nem meglepetés, hogy az egységes kamat mellett csak az ötéves eszközre volt igény, a holnapi aukción kiderül, lesz-e ennek hatása a kötvénypiacra.

Kedden jelentette be az MNB, hogy összesen öt futamidőn (3 hónap, 6 hónap, 12 hónap, 3 év, 5 év) indít repoaukciókat korlátlan kerettel. Ennek első tendere volt szerdán, melyen csak az ötéves fedezett hitelre fogadott el 43,1 milliárd forintnyi ajánlatot a jegybank. Azt korábban kiemelték, hogy a korlátlan keret nem azt jelenti, hogy minden ajánlatot elfogadnak, csak azt, hogy bármeddig rendelkezésre áll az eszköz, amíg jónak látják.

A hitelek kamatozása futamidőtől függetlenül 0,9% volt az első tenderen, így nem is meglepő, hogy csak a leghosszabb futamidőre kötöttek üzletet. Azt nem tudni, hogy a többi esetben volt-e egyáltalán benyújtott ajánlat, de a fix kamat miatt logikusnak tűnik a bankok részéről öt évre felvenni a hitelt. A rövidebb futamidők elvileg az átmeneti likviditási nehézségek áthidalására szolgálhatnak majd, ha például egy banknak problémát okoz a kieső likviditás a törlesztési moratórium miatt.

A mostani hozamszintek mellett ötéves futamidőre a tender több mint 70 bázispontos marzsot biztosít a bankoknak (0,9% forrásköltség az 1,62%-os ötéves referenciahozammal szemben), azt majd a következő hetek döntik el, hogy ez csökken-e. Csökkenhet akár a jegybanki forrás drágulásával (ha például a futamidő szerint differenciálnak és a hosszabb drágább lesz), vagy a másodpiaci referenciahozamok csökkenésével.

Az új eszköz első gyakorlati tesztje csütörtökön lesz, amikor 3 és 5 éves kötvényeket értékesít aukción az ÁKK a tervek szerint 20-20 milliárd forintos összegben. Ha bejön a jegybank számítása, és a pénz nagy része állampapírba megy, akkor az már megjelenhet extra keresletként a piacon.

koronavírus sakk
panelházak
fertőtlenítés koronavírus magyar
donald trump chad wolf
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
2020. június 9.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior portfoliókezelő

Junior portfoliókezelő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Webinárium
Alapoktól a befektetési, kereskedési ötletekig.
ovida koronavirus bejeras intezmeny 200403