forint mnb épület sötét magyar jegybank
Gazdaság

Tényleg elárasztja olcsó pénzzel a piacot az MNB

Portfolio
Minden futamidőn a 0,9%-os alapkamaton kínálja új repoügyletét az MNB az első tenderén szerdán – derül ki a jegybank oldalára feltöltött táblázatból. Ez azt jelenti, hogy különösen a hosszabb futamidők mellett lesz nagyon vonzó az új eszköz a bankok számára. Késő délután az is kiderül, mekkora összeget fogad el az MNB az első tenderen.

Szerda délután tartja első tenderét a jegybank a kedden bejelentett új repoeszközből, melynek lényege, hogy 3 hónapos és 5 éves futamidő közötti lejáratokon fix kamat mellett nyújt fedezett hiteleket a bankoknak. Az MNB oldalán található táblázat szerint első alkalommal minden futamidőn 0,9%-os kamaton hirdeti meg az eszközt a jegybank, a bankok 15:00-15:30 között nyújthatják be ajánlataikat, majd délután ötkor hirdetnek eredményt.

Elsőre meglepőnek tűnik, hogy minden futamidőn egységesen az alapkamatnak megfelelő a fix kamat, arra lehetett számítani, hogy a futamidő függvényében differenciált lesz majd a ráta. A későbbi tendereken elképzelhető, hogy élnek majd ezzel a megoldással. A mostani kondíciók azt jelentik, hogy a hosszabb futamidő felé terelik a bankokat.

A keddi sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az MNB várakozásai szerint a friss likviditás nagy része állampapírokba mehet majd. A mostani árazással és a másodpiaci referenciahozamokkal számolva az ötéves papírok esetében több mint 70 bázispont a bankok marzsa (0,9%-os forrásköltség az 1,62%-os ötéves hozammal szemben), de még a hároméves kötvényeknél is több mint 30 bázispont a különbség az 1,21%-os referenciahozammal számolva.

Később persze ezek a marzsok várhatóan csökkeni fognak, hiszen egyrészt lehet, hogy az MNB differenciál majd, és drágábban hirdeti meg a hosszú forrást, másrészt az extra kereslettel csökkenhetnek a hozamok.

A mai jegybanki tender első tesztje egyébként már csütörtökön lehet, hiszen az ÁKK három- és ötéves kötvényeket értékesít a tervek szerint 20-20 milliárd forintos összegben. Az aukción pedig extra keresletként már megjelenhet a mai repotenderen a piacra pumpált plusz likviditás.

Bár a jegybank nem hirdetett állampapír-vásárláson keresztül zajló mennyiségi lazítást ("QE"-t), ilyen kondíciókkal a tegnap bejelentett eszköze valójában ennek egy egészen erőteljes formája. A kereskedelmi bankok rendkívül erőteljes ösztönzőt kapnak arra, hogy jegybanki hitelből ötéves állampapírt vegyenek, vagyis végső soron a költségvetési hiány pontosan ugyanúgy jegybanki pénzteremtésből finanszírozódik, mintha másodlagos piacon vásárolna közvetlenül állampapírt a központi bank. Sőt, mivel a kereskedelmi bankok az elsődleges piacon is vehetnek állampapírt, a hatás még direktebb. Az új eszköz hamarosan mélybe rántja a hozamokat (tegnap az ötéves hozam 50 bázisponttal esett!), és a költségvetés (finanszírozási szempontból) gyakorlatilag korlátlanul adósodhat el 0,9%-os kamattal, hosszú lejáraton. Most már csak a költségvetésen a sok, hogy a mozgásteret a koronavírus gazdasági hatásai elleni küzdelemben gyorsan és okosan használja ki.

koronavírus sakk
panelházak
fertőtlenítés koronavírus magyar
donald trump chad wolf
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
2020. június 9.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior portfoliókezelő

Junior portfoliókezelő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Webinárium
Alapoktól a befektetési, kereskedési ötletekig.
gyógyszer fejlesztés