németország nyugdíj_getty
Gazdaság

2009 óta nem látták ilyen borúsan saját helyzetüket a németek

Portfolio
Meredeken, 2009 óta nem látott szintjére zuhant a német fogyasztói hangulatindex a GfK felmérése szerint. Az adatból arra lehet következtetni, hogy a koronavírus-járvány a vártnál sokkal nagyobb mértékben veti vissza a lakossági fogyasztást, ami ha tartósan így marad, a válság elmélyüléséhez vezethet. A fogyasztói hangulatindex mellett a németek saját jövedelmüket és a gazdaság helyzetét illetően is pesszimisták.

A német fogyasztói morál 2009 óta nem látott szintre csökkent ebben a hónapban, derül ki a GfK kutatásából. Ez azt jelenti, hogy a koronavírus-járvány erőteljesen fékezi a háztartások költekezését.

A nürnbergi székhelyű intézet mintegy 2000 német fogyasztós kérdezett meg, és az ő válaszuk szerint a fogyasztók hangulata az előzőleg mért 8,3 pontról 2,7 pontra zuhant, ez 2009 májusa óta a legalacsonyabb adat. A Reuters elemzői várakozása egyébként 7,1 pont volt – a mért adat végül ezt is alulteljesítette.

A fejlemények fényében visszavonjuk a korábbi előrejelzésünket, amelyben a lakosság idei fogyasztásának 1%-kos növekedését prognosztizáltuk

- mondta a GfK kutatója, Ralf Buerkl. Hozzátette, a kiskereskedelemben, a szolgáltatószektorban és a feldolgozóiparban tevékenykedőknek fel kell készülniük a recesszióra.

Az intézet egyelőre nem tudott új előrejelzéssel előállni, ehhez ugyanis tisztábban kell látni, hogy meddig maradnak érvényben a járványügyi intézkedések.

A vásárlási hajlandóság mellett csökkent a lakosság várakozása a személyes jövedelmekre, valamint a gazdasági helyzetre is.

(Reuters)

Címlapkép: Getty Images

koronavírus sakk
panelházak
fertőtlenítés koronavírus magyar
donald trump chad wolf
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
2020. június 9.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior portfoliókezelő

Junior portfoliókezelő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Webinárium
Alapoktól a befektetési, kereskedési ötletekig.
ovida koronavirus bejeras intezmeny 200403