gulyas_korona
Gazdaság

Gulyás Gergely: június-júliusban tetőzhet a koronavírus-járvány Magyarországon

Portfolio
A mai kormányinfón Gulyás Gergely elmondta, hogy jelenlegi ismereteink szerint június-júliusban tetőzhet  a járvány, de a becslések nagyon eltérőek, így a dátum nem számonkérhető. A sajtótájékoztatón elmondta, hogy nincs napirenden az álláskeresési járadék időtartamának meghosszabbítása, mert a kormány célja, hogy 3 hónap múlva mindenkinek legyen munkája. Elmondta azt is, hogy bíznak az MNB GDP-előrejelzésében, de a 2%-os növekedés egyelőre álomnak tűnik nekünk. Megtudtuk, hogy a járulékkedvezményt a héten újabb vállalatokra terjesztik ki. A magyar halálozásról elmondta, hogy minden beteg egyéb krónikus betegségben szenvedett.

Mikor várható a tetőzés a kutatócsoport szerint?

Gulyás azt mondta a kérdésre válaszul, hogy reméli, a magyar virológusok és matematikusok segítségével meghatározható a vírus tetőpontja, de nagyon sok a bizonytalanság, és rengeteg eltérő becslés van. Ma azt tudjuk mondani, hogy június-júliusra várható a tetőzés, de ez nem számonkérhető - mondta.

A magas halálozási rátára vonatkozó kérdésre azt mondta Gulyás, hogy összehasonlításképp minden szempontból jól állunk.

Jelenleg nem látunk olyan tényezőt, hogy ne tudjuk megtartani az érettségit

Mondta el egy kérdésre válaszul Szentkirályi Alexandra. Ha arra szükség lesz, akkor felül fogják viszgálni a helyzetet.

Minden kórház bevonását tervezzük

Mondta el kérdésre válaszul Gulyás Gergely.

Az EU most ne Magyarországgal foglalkozzon

Sokan vannak az EU-s intézményekben, akik a magyar kormányt nem szeretik - mondta el Gulyás. Azt kérte, hogy most "tegyék félre ezt a hobbijukat". A miniszter azt is elmondta, hogy a mai EU-csúcson az összes államfővel tárgyal a miniszterelnök.

A hatóanyagot nem exportáljuk

Most nem adunk el a hatóanyagokból - mondta el a kormányszóvivő.

Mi van akkor, ha Orbán Viktor is megfertőződik?

A helyettesítés rendjét a miniszterelnök dönti el, egyébként 3 miniszterelnök-helyettes is van - mondta el Gulyás Gergely a kérdésre válaszul.

Megfontolnák-e a felhatalmazási törvény időkeretének bevezetését?

Veszélyhelyzetet kormány hirdet és a végét is ő határozza meg. Az Országgyűlés ezt bármikor vissza tudja venni az új módosítás szerint - mondta el a miniszter.

Mely tevékenységnél várható a KATA és a járulékmentesség kiterjesztése?

Ezt a héten újabb ágazatokra kiterjesztjük - mondta el Gulyás. Főleg a válságba jutott ágazatokban.

Jön-e egyszeri segély az állampolgároknak itthon is?

Mindig az állampolgárok érdekeit nézzük, emaitt fontos döntések születtek már eddig is - mondta el Gulyás. Az adókedvezmények és a járulékmentességek is ilyen könnyítést jelentenek. Aki meg tudta őrizni a munkáját, annak azonnal nőtt a fizetése a miniszter szerint.

Nem tervezik az internet korlátozását

A magyar lefedettség a legjobbak közé tartozik, az eddig látott adatok alapján a terhelést elbírja a hálózat, így nem kell intézkedéseket hozni.

A hitelkártyákra, folyószámlahitelekre is vonatkozik a moratórium?

A követeléskezelőknél levő hiteleken kívül minden hitelre vonatkozik - mondta el Gulyás, mert a cél az, hogy a hitelüket törlesztőket segítsék.

Meddig engedik el a költségvetés hiányát? Mekkora lehet a növekedés?

Ezek nagyon nehéz kérdések és a válasz megjósolhatatlan - mondta el Gulyás. Minden attól függ, hogy meddig tart a járvány. Azt látjuk, hogy számtalan szektor 0-án áll, de az a vigaszunk, hogy a jegybank pontosan szokott jósolni, de a 2%-os növekedés ma a legszebb álmaink közé tartozik.

Mennyivel nőtt a regisztrált álláskeresők száma?

Pontos számok még nincsenek, de március hónapban akár 10 ezres is lehet, de 30-40 ezer álláshely, úgy tűnik, meg fog szűnni ebben a hónapban. Biztos, hogy 100 ezres szám lesz, de még nem tudjuk, hány százezres. Gulyás ismét elmondta, hogy a kormány mindent megtesz ennek a mérséklésére. A fontos különbség 2008-hoz képest, hogy ma strukturális problémák nicsnenek a gazdaságban, a visszaesés egyedüli oka a járvány.

Lesz kijárási tilalom?

A kormány folyamatosan értékeli a járványügyi helyzetet. Ha azt látjuk, hogy erre szükség van, akkor ezt be fogjuk vezetni. Nem kétséges, hogy akár a még súlyosabb intézkedések bevezetésére is sor kerülhet - monta el Gulyás.

Hány maszkot és lélegeztetőgépet várunk még?

A védekezéshez minden forrást megad a kormány, ez nem pénzkérdés - mondta el Szentkirályi Alexandra. Az eszközökért verseny folyik. A kormány csak azokról az eszközökről számol be, amik már megérkeztek. A beszerzésekről az operatív törzs ajánlása szerint döntünk - mondta a szóvivő. "Hosszú védekezésre készülünk, de minden eszköz rendelkezésre fog állni."

Együtt kell működni az ellenzékkel

Meglehet a véleménye a politikai feleknek egymásról, de az elsődleges cél most az összefogás. Gulyás Gergely azt kéri az ellenzéktől, hogy ne alkalmazzon kettős mércét a jogkörökkel kapcsolatban.

Meghosszabbítják az állsákeresési járadékot?

Azt szeretnénk, ha minél kevesebb munkanélküli legyen. Mostantól számítva mindenki jogosult álláskeresési járadékra - mondta el a miniszter a kérdésre válaszul. Emellett a hiteltörlesztési moratórium is segít őket. A segélyezési rendszerre nem szeretnénk visszatérni, a cél az, hogy 3 hónap múlva mindenkinek munkája legyen. A cél az, hogy a gazdasági intézkedések tömegesen teremtsenek munkahelyeket a járvány elmúlta után. De a 3 hónap erre elég kell, hogy legyen - mondta el. Persze ha szükséges, akkor a kormány tud más intézkedést is hozni.

Pintér Sándor tesztjei negatív lett

Mondta el ismét Gulyás. A képviselőket akkor vizsgálják, ha ez a WHO-protokoll szerint indokolt.

A Spanyolországból érkezőknek továbbra sem írnak elő karantént?

Az operatív törzs napi szinten vizsgálja ezt - mondta el Gulyás Gergely. Ha indokolt lesz, el fogja mondani.

Alapbetegség nélkül senki nem halt meg Magyarországon

Mondta el egy kérdésre Gulyás. Ez a betegség minden rendelkezésre álló statisztika szerint elsősorban az idősekre veszélyes, és ha ők meg tudják tenni, maradjanak otthon. A 65 év alattiak akkor veszélyeztetettek, ha valamilyen alapbetegségük van - ha nincs, akkor nagyjából annyi ember hal bele, mint az influenzába. Olaszországban 80 év fölött van az elhunytak átlagélettora.

Kompenzálni fogja a kormány a kieső idegenfrogalmi adóbevételeket?

Az államnak sem fogja kompenzálni senki, ha kiesnek a bevételei. A GDP-t is kényesen érinti, hogy kiesnek a bevételek. A központi államkasszából nagy a kiesés, így mindenkit a közös teherviselésre kér.

Egyértelműen törvénytelen az önkormányzatok határozata a kijárási tilalomról

Így fogalmazott Gulyás.

Miért nem nyújtotta be hamarabb a vitatot törvényjavaslatot Gulyás?

Az Országgyűlés a meghatározott rendben ülésezik, a "B héten" nem kerül sor határozathozatalra, így ha egy héttel korábban terjesztették volna elő a törvényjavaslatot - mondta el. Emellett komoly jogi munka volt az elkészítésében.

Az Országgyűlés miért nem ülésehzet online?

Mert az alkotmány szerint a jelenlévő képviselők szavazata kell, ezért ehhez alkotmánymódosítás kéne, amint megint 4 hét, de a kormány nem tervez ilyet - mondta el Gulyás Gergely a kérdésre válaszul. Szerinte nem lenne kellően megoldott az otthoni szavazás.

Rácz Róbert karanténba vonul?

Rosszindalatú álhírkeltés Rácz Róbert esete, mert ausztriai utazásához nem volt szükség engedélyre, amit egyébként Gulyás megadott volna neki.

"Az sem igaz, hogy B.Nagy képviselőtársam megszegte a karantént, a tesztje ugyanis negatív volt" - mondta el Gulyás. A parlament egyébként is rendkívüli jogrend esetén is működik. Egy képviselőknek nagy felelőssége van, és B.Nagy ennek eleget tett, mert mindenkitől 3-4 méteres távolságot tartott. De a jogszabályt azért lehet elrendelni, mert kétharmaddal elrendelték a sürgősségét. Ha B.Nagy nem jött volna el, akkor nem tudnák a rendkívüli intézkedéseket meghozni - mondtal el Gulyás.

Kásler Miklós iránymutatása megfelel a szakmai kirtériumoknak?

A sajtó is szakmailag korrektnek ítélte Kásler Miklós iránymutatását. A koronavírusnál a leggyakoribb esetben valamilyen alapbetegség van, és általában ez okozza a halált - válaszolta a kérdésre. Elmondta, a levél megfelel a szakmai előírásoknak.

Mikor kapnak megfelelő védőruház az egészségügyi dolgozók? Mikor lesz elég teszt

Magyarország egy WHO-protokollt alkalmaz a szűréseknél, továbbra is így történik. 6000 fölött van a  szűrések száma, és mindent megteszünk, hogy egyre több tesztet szerezzünk be.

A katonaság megvédi a déli határokat

A katonaság és a rendőrség megfeszített erővel végzi a határvédelmi feladatokat - mondta el Gulyás Gergely. Amikor Románia kérte, hogy engedjük át az átutazókat, akkor mi ezt megtettük, a román fél viszont nem tudta zökkenőmentesen fogadni őket - mondta el. Mi csak akkor engedjük át őket, ha a befogadó állam garanciát vállal a befogadásra.

A közigazgatási dolgozókat is védeni kell Gulyás szerint

A munkajogi helyzet szabályozott, a közigazgatási szférában is meg kellett hozni intézkedéseket - mondta el kérdésre válaszul a miniszter. Ma 33 ezer ilyen munkavállaló van. Ezért lehet kizárólag telefonos bejelentkezés után ügyfélfogadást lebonyolítani. A lényeg, hogy ne most kelljen ügyeket intézni.

Az önkormányzatoknak nincs joga kijárási tilalmat bevezetni

Az államnak van lehetősége kijárási tilalmat elrendelni, az önkormányzatoknak nincs, ezért a kormány jogorvoslati vizsgálatot indít el - mondta Gulyás.

Az EU inkább segítséget nyújtson

Gulyás nem tartja elfogadhatónak, ha az EU kifogásolja azokat az intézkedéseket, amelyeket más országok is meghoztak - kommentálta a kérdést Gulyás, amely a felhatalmazásra vonatkozott.

A kormány ma megvásárolta a Mátrai Erőművet

Március 26-án lezárult a Mátrai Erőmű tranzakciója, és a Magyar Villamosművek így megvásárolta az erőművet. A vételár 17 milliárd 440 millió forint. Az erőmű kulcsfontosságú a villamos energia termelésében, és a munkahelyek megőrzése szempontjából is fontos - mondta el Gulyás.

Gazdaságélénkítésről is beszél Gulyás

Gazdaságélénkítő intézkedéseket is hozni akar a kormány, főleg a munkahelyek megőrzése - ismertette Gulyás. A hiteltörlesztési moratórium potenciálisan 3000 milliárdot hagy a családoknál, a moratórium letelte után pedig a törlesztőrészletek nem növekedhetnek. Azt reméli Gulyás, hogy a 3000 milliárd a fogyasztást növeli majd.

Az EU-s források nekünk nem sok segítséget jelentenek

A mai EU csúcson a magyar kormány azt kezdeményezi, hogy vámmentesen lehessen védőeszközöket behozni a térségbe. Az Unió nem pluszforrásokat társít a védekezéshez, hanem már meglévő forrásokat csoportosít át. Mivel mi már minden forrást lekötöttünk, ezért számunkra a legkisebb a szabadon felhasználható összeg.

Kevés a súlyos eset

A fertőzöttek 80-90%-a tünetmentes hordozó, és nagyon kevés eset van, ahol a koronavírus az elsődleges halálok, de a legtöbb esetben a mellékbetegség okozza a halálokot.

Rendelkezésre áll a pénz a védekezésre

Eddig is több mint 100 milliárdot költöttünk egészségügyre, és ez további több 100 milliárddal nőni fog. Ezek a pénzek a költségvetésben rendelkezésre állnak - mondta el. A védekezéshez nem szükséges többletforrás.

Újabb lélegeztetőgépek érkeznek, és ha megérkeznek, számot adnak róla

A védekezésben eddig meghozott döntéseket is értékelte a kormány, és hogy mire lesz még szükség. A kormány minden olyan intézkedést, amit a környező országok meghoztak, a fertőzésszámokat tekintve lényegesen előbb hozta meg - mondta el Gulyás.

Reméljük, hogy a terjedés lassabb lesz, de az biztos a modellek szerint, hogy a fertőzések száma meg fog ugrani. Az egészségügyi rendszer erre felkészült. Persze vannak olyan eszközök, például a lélegeztetőgép, amit nem rendkívüli helyzetre hoztak meg. Ma 2500 lélegeztetőgép van, de igyekszünk vásárolni újakat - mondta el Gulyás. Az a biztos azonban, ami az ország területére megérkezett, és csak erről fogunk beszámolni. Sok céggel és országgal tárgyalunk - mondta.

Jönnek a tömeges megbetegedések

Úgrásszerűen nő a megbetegedések száma, és a csoportos megbetegedésekből át fogunk lépni a tömeges megbetegedés szakaszába - mondta el a miniszter. Gulyás megköszönte a munkát a rendvédelmi és az egészségügyi dolgozóknak.

A határellenőrzés nem szűnik meg

A belügyminiszter sajt hatáskörben elrendeli a schengeni belső határok ellenőrzését, a külső határok ellenőrzése pedig az eddigiek szerint zajlik.

Az ítélkezési szünet is le fog járni, itt az igazságügyi miniszter egyeztetni fog az OBH elnökével, mondta el Gulyás. A tárgyalásokat viszont a miniszter tudomása szerint nem tervezték be a következő napokban.

Megszűnik a kormány felhatalmazása, a fenntartókhoz fordul Gulyás

A tegnapi kormányülés egyik napirendje hétfő óta ismert, mert az Országgyűlés nem adott szélesebb felhatalmazást a kormánynak, így a 15 nap múlva lejáró intézkedéseket kell valahogy pótolni - mondta el Gulyás.

A kérdés az volt, hogy meg lehet-e így hosszabbítani az intézkedéseket. A 15 nap elteltével az Országgyűlésnek kell meghosszabbítania - ha a kormány meghosszabbítaná ezt, akkor ez kiüresítené a parlament hatáskörét, ezért erre nincs jogi lehetőség Gulyás Gergely szerint.

Az egyetemek zárva tartása emiatt megszűnne, ezért azt kérik, hogy hosszabbítsák meg saját hatáskörben ezt az intézmények. Az Országgyűlés kedden elfogadhatja a felhatalmazást, így csak hétfőn és kedden kell az egyetemeknek zárva tartania saját hatáskörben.

A polgármesterek hatásköre is megszűnik a bölcsődéket és óvodákat illetően a kormány felhatalmazásának megszűnése miatt, ezért itt is a fenntartókat kéri Gulyás.

Kezdődik az online sajtótájékoztató

Most először online módon tartanak kormányinfót.

Gulyás Gergely hamarosan megszólal a koronavírussal kapcsolatban

A mai kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő tart sajtótájékoztatót.

Az eseményről élőben tudósítunk 10 órától.

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd 

Milliárdokkal száll be Dubaj a német ingatlanpiacra
koronavirus covid-19
kísérleti laboratórium koronavírus járvány orvos
párizs_getty_stock
getty, isztambul, híd, boszporusz, törökország,
lélegeztetőgép, kórház beteg
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior portfoliókezelő

Junior portfoliókezelő
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
2020. június 9.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Milliárdokkal száll be Dubaj a német ingatlanpiacra