Karacsony Gergely budapest koronavirus valsag munkanelkuliseg
Gazdaság

Karácsony Gergely: támogatom a kijárási korlátozást, ősszel egy második járványra készülünk

Portfolio
Támogatná Budapesten a koronavírus miatt a kijárási korlátozás bevezetését, mert „minden korlátozó intézkedésről kiderült utólag, hogy indokolt volt” – jelezte a 24.hu-nak adott interjúban Karácsony Gergely. A főpolgármester azt is mondta: „a járvány nyáron mérséklődni fog, és arra készülünk, hogy ősszel lesz egy második hullám.”

A terjedelmes interjú főbb üzenetei:

  • Ő, mint főpolgármester alig kap információkat a járványhelyzetről a kormány és az operatív törzs irányából, jelzése szerint érdemben nem tud többet, mint bárki, aki figyelmesen követi a híreket, miközben Budapesten él az ország lakosságának közel ötöde. Már azon gondolkodott, hogy elmegy az operatív törzs sajtótájékoztatójára, hogy ott kérdéseket tehessen fel. Ezzel együtt is drukkol annak, hogy a kormány sikeres legyen a járvány visszaszorításában és a maga eszközeivel mindenben segíti is ezt a sikert.
  • Szerinte a mostani járvány bebizonyítja, hogy helyes az a régóta szorgalmazott politikája, hogy az egészségügyre több erőforrást kell koncentrálni, mert most ezen és az áldozatos munkájú embereken múlik minden.
  • Ő támogatná a kijárási korlátozást (bár már Budapest most is kiürült), mert utólag minden intézkedésről kiderült, hogy már későn érkezett. Azt el tudja képzelni, „hogyha az emberek majd nehezebben viselik a bezártságot, akkor a városban most tapasztalható fegyelem oldódni fog. Akkor lehet egy ilyen intézkedésnek nyomatékosító hatása. Tartok tőle, hogy elkerülhetetlen lesz” a kijárási korlátozás.
  • Azt nyilván ő se tudja megmondani, hogy meddig tartanak Budapesten a korlátozó intézkedések, de úgy fogalmazott: „Nyárig ezek ki fognak tartani valamilyen szinten, lehet, nem abban a drákói szigorban, mint ahogy most látjuk. Azzal számolunk, hogy az egészségügyi védekezés alighanem kitart őszig. És a járvány után nehéz lesz a gazdasági következmények kezelése. Hosszú menetre készülünk.”
  • „Az önkormányzati rendszeren ez a válság nagyjából egy sok száz milliárdos lukat fog ütni, ide számítva a védekezési költségeit és a gazdasági recessziót is. Ez a döbbenetes szám sok korábbi tervet kiradíroz.” „Az iparűzési adó visszaesése főleg a jövő évi költségvetésben fog meglátszani.”
  • „De nem is számokról, hanem emberi sorsokról van szó. Százezrekről, akik elveszítették, vagy elveszíthetik a munkájukat. És ez itt Budapesten hatalmas problémákat okozhat, hiszen azok a szektorok, amiket különös erővel érintett a válság, Budapesten foglalkoztatnak a legtöbb embert.” 
  • „Főpolgármesterként elmondhatom ugyanazt, amit pártpolitikusként százszor elmondtam: az alapjövedelem pontosan arról szól, hogy egy rendkívül bizonytalan világban élünk, és ebben ad némi biztonságot. A kiközvetített munkavállalókat például, mint egy zsák krumplit, úgy rakták ki a munkahelyeikről. Elképesztően kegyetlen a piac logikája.”
  • „Ma a 3-as metró felújítása nincs veszélyben, és az ehhez kapcsolódó beruházások – például a pesti fonódó villamoshálózat fejlesztése, ami a metrópótláshoz kell – sincsenek veszélyben. A Lánchíd felújításának közbeszerzési dokumentációja folyamatban van: teszteljük a piacot, de lehet, hogy ezt nem tudjuk elindítani idén.”
  • „A BKV kihasználtsága körülbelül a tizedére esett vissza, de a kapacitásokat fenn kell tartanunk. A veszteség több tízmilliárdra rúghat, függően a válság hosszától. De nekünk minden lehetséges módon védeni kell a munkavállalóinkat.”

Címlapkép forrása: MTI/Kovács Tamás

koronavírus sakk
panelházak
fertőtlenítés koronavírus magyar
donald trump chad wolf
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Webinárium
Alapoktól a befektetési, kereskedési ötletekig.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior portfoliókezelő

Junior portfoliókezelő
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
2020. június 9.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
ovida koronavirus bejeras intezmeny 200403