koronaviruscoronavirus
Gazdaság

Koronavírus: biztos, hogy lesz második köre a járványnak, a kérdés az, hogy mikor tetőzik

Portfolio
Azzal, hogy Kína teljesen lezárta Vuhant, az ország több hónapnyi időt nyert a koronavírus második körös tetőzéséig – állítják a Lancet egészségügyi lapban publikált eredményekre hivatkozva a kutatók, egyben kitérve arra is, hogy más országoknak meddig kellene fenntartaniuk hasonló korlátozásokat – számol be a hírről a Bloomberg.

A Lancet Public Health-ben megjelent kutatási eredmények szerint az iskolák és vállalatok áprilisi újranyitása októberig tudná eltolni a koronavírus második körös tetőzését, ezzel több időt adva az egészségügynek arra, hogy felkészülhessen. Amennyiben a korlátozásokat egy hónappal korábban, márciusban oldanák fel, a kutatók szerint augusztusra jönne előre a második kör tetőzése. Kínai tisztviselők korábban bejelentették, hogy a Vuhanra érvényes korlátozásokat április 8-án oldják fel, a Hupej tartományra érvényes lezárásokat pedig fokozatosan szüntetik meg.

A mostani kutatási eredmény a kormányok számára fontos információkat jelenthet azzal kapcsolatban, mikorra várható a járvány második körös felütése, és ennek eltolása érdekében meddig kellene fenntartani az életbe léptetett korlátozásokat. Kiesha Prem vezető kutató szerint azonban az eltérő régiós járványhelyzetek, terjedés és azok kezelése miatt a kínai adatok és becslések nem alkalmazhatóak direkt módon a többi országra és járvány epicentrumra is.

Az adatok ugyanakkor rávilágítanak arra, hogy az egymástól való kellő távolság betartása és az otthonmaradás nemcsak, hogy laposítja a járványterjedés görbéjét, de eltolja a koronavírus második körös kirobbanásának tetőzését is. Tehát úgy tűnik, az már nem kérdés, hogy lesz-e második köre is a koronavírus-járványnak, a kérdés sokkal inkább az, hogy mikor és hány embert fog érinteni.  

A kutatók szerint a korlátozások fokozatos feloldása segíthet a második kör időbeni elnyújtásában, ugyanakkor az országoknak a társadalmi és gazdasági szempontokat is figyelembe kell venniük. Ahogy Kiesha Prem is utalt arra egy interjúban, ha nincs működő gazdaság, akkor nem lehet fenntartani az egészségügyet.

Címlapkép: Getty Images

koronavírus sakk
panelházak
fertőtlenítés koronavírus magyar
donald trump chad wolf
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Webinárium
Alapoktól a befektetési, kereskedési ötletekig.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior portfoliókezelő

Junior portfoliókezelő
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
2020. június 9.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
ovida koronavirus bejeras intezmeny 200403