müller cecília operatív törzs
Gazdaság

Koronavírus: nem lesznek újabb korlátozások, amíg nem lépünk a tömeges megbetegedések szakaszába

Portfolio

A fitnesz termek - illetve boltok és más kereskedelmi egységek - 15 óráig nyitva lehetnek, ezen egyelőre nem terveznek változtatni. Ha a betegség a tömeges megbetegedések fázisába lép akkor fontolják ezt meg újra - mondta el Müller Cecília az operatív törzs sajtótájékoztatóján. A fertőzöttek száma többszöröse lehet a regisztráltakénak, az ország egész területe érintett. A tájékoztatón kiderült: 28 esetben bírságoltak eddig házi karantén szabályok megsértése miatt.

Nem lesznek egyelőre új szigorítások

A fitnesz termek - illetve boltok és más kereskedelmi egységek - 15 óráig nyitva lehetnek, ezen egyelőre nem terveznek változtatni. Ha a betegség a tömeges megbetegedések fázisába lép akkor fontolják ezt meg újra. 

Müller Cecília kérdésre válaszolva elmondta: a fertőzöttek száma többszöröse a regisztráltakénak, de erre egyelőre csak becslések vannak. Az ország egész területe érintett. Gócpontokról nem tudnak, ahol sűrűbben laknak, ott magasabb a fertőzöttek száma. 

28 esetben bírságoltak a házi karantén megsértése miatt

172 szabálysértés során 28 esetben szabtak ki bírságot házi karantén szabályok megsértése miatt.

A korábbi intézkedések segítettek megfékezni a vírus terjedését, és látszik, hogy a lakosság is csökkentette a kontaktusok számát. 

Kell-e viselni maszkot és mire jó ez?

Müller Cecília szerint nagy a káosz a maszkok viselésével kapcsolatban. A egészségügyi dolgozóknak a legfontosabb most a megfelelő védelem. Ha a beteg viseli az egyszerű sebészeti maszkot, vagy szájmaszkot, az azért fontos, mert cseppfertőzéssel terjed a betegség, ezen ez is segít.

Ha valaki beteget ápol, vagy a kereskedelemben kapható szájmaszkot használ, akkor használja. De ez önmagában nem elégséges: csak a maszk viselése nem állítja meg a fertőzéseket. Ehhez a távolságtartás, a csoportosulások mellőzése, a kézmosás és más higiénés előírások betartása. A maszk nem véd mindentől, de ha használjuk, nem fogdossuk az arcunkat.

Fontos: ha valaki beteg, ne menjen be egyből a kórházba!

Valamennyi fekvőbeteg intézményben egyre többen jelennek meg a koronavírus gyanús esetek, illetve akik magukat annak gondolják. Müller Cecília felhívja  a figyelmet, akiben felmerül a gyanú, hogy koronavírus fertőzött, az maradjon otthon. A tünetek lehetnek: láz, száraz köhögés, felső légúti betegségek. De ahhoz hogy a szorongást oldjuk, vagy bizonyosak legyünk, hívjuk fel a háziorvost. Amennyiben ez a helyzet, vagy az országos mentőszolgálat speciális csoportja száll ki mintavételre, vagy ha súlyosabbak a tünetek, akkor a mentőszolgálat szállítja a beteget a kórházba. A legfontosabb, hogy otthon maradjanak az esetleg fertőzöttek, mert ha utólag fertőzöttnek minősülnek, akkor ezzel csökkenthetik a kontaktusok számát. 

Koronavírus: a kormány után megszólal az operatív törzs is

Az operatív törzs tegnapi sajtótájékoztatóján kiderült, a MOL-csoport fertőtlenítőszerek gyártásába fogott, és két héten belül ezek megjelenhetnek a kiskereskedelemben is, de emellett nem hagynak fel a finomítással sem. A Honvédség újabb 13 vállalatnál jelent meg, hogy segítse a tevékenységet, és azt is megtudtuk, hogy jelenleg hat beteg van súlyos állapotban, míg az ismert esetek többszörösét tehetik ki a valós megbetegedések.

Az Operatív Törzs tájékoztatójáról élőben tudósítunk ma is. 

A címlapkép forrása: MTI/Bruzák Noémi. 

koronavirus_nagyvaros
boris johnson brexit
joe biden koronavirus
franciaorszagparizs
Küszöbön az összeomlás: Törökország lehet a következő Venezuela
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior portfoliókezelő

Junior portfoliókezelő
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
2020. június 9.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
koronavirus_nagyvaros