müller cecília operatív törzs
Gazdaság

Koronavírus: nem lesznek újabb korlátozások, amíg nem lépünk a tömeges megbetegedések szakaszába

Portfolio

A fitnesz termek - illetve boltok és más kereskedelmi egységek - 15 óráig nyitva lehetnek, ezen egyelőre nem terveznek változtatni. Ha a betegség a tömeges megbetegedések fázisába lép akkor fontolják ezt meg újra - mondta el Müller Cecília az operatív törzs sajtótájékoztatóján. A fertőzöttek száma többszöröse lehet a regisztráltakénak, az ország egész területe érintett. A tájékoztatón kiderült: 28 esetben bírságoltak eddig házi karantén szabályok megsértése miatt.

Nem lesznek egyelőre új szigorítások

A fitnesz termek - illetve boltok és más kereskedelmi egységek - 15 óráig nyitva lehetnek, ezen egyelőre nem terveznek változtatni. Ha a betegség a tömeges megbetegedések fázisába lép akkor fontolják ezt meg újra. 

Müller Cecília kérdésre válaszolva elmondta: a fertőzöttek száma többszöröse a regisztráltakénak, de erre egyelőre csak becslések vannak. Az ország egész területe érintett. Gócpontokról nem tudnak, ahol sűrűbben laknak, ott magasabb a fertőzöttek száma. 

28 esetben bírságoltak a házi karantén megsértése miatt

172 szabálysértés során 28 esetben szabtak ki bírságot házi karantén szabályok megsértése miatt.

A korábbi intézkedések segítettek megfékezni a vírus terjedését, és látszik, hogy a lakosság is csökkentette a kontaktusok számát. 

Kell-e viselni maszkot és mire jó ez?

Müller Cecília szerint nagy a káosz a maszkok viselésével kapcsolatban. A egészségügyi dolgozóknak a legfontosabb most a megfelelő védelem. Ha a beteg viseli az egyszerű sebészeti maszkot, vagy szájmaszkot, az azért fontos, mert cseppfertőzéssel terjed a betegség, ezen ez is segít.

Ha valaki beteget ápol, vagy a kereskedelemben kapható szájmaszkot használ, akkor használja. De ez önmagában nem elégséges: csak a maszk viselése nem állítja meg a fertőzéseket. Ehhez a távolságtartás, a csoportosulások mellőzése, a kézmosás és más higiénés előírások betartása. A maszk nem véd mindentől, de ha használjuk, nem fogdossuk az arcunkat.

Fontos: ha valaki beteg, ne menjen be egyből a kórházba!

Valamennyi fekvőbeteg intézményben egyre többen jelennek meg a koronavírus gyanús esetek, illetve akik magukat annak gondolják. Müller Cecília felhívja  a figyelmet, akiben felmerül a gyanú, hogy koronavírus fertőzött, az maradjon otthon. A tünetek lehetnek: láz, száraz köhögés, felső légúti betegségek. De ahhoz hogy a szorongást oldjuk, vagy bizonyosak legyünk, hívjuk fel a háziorvost. Amennyiben ez a helyzet, vagy az országos mentőszolgálat speciális csoportja száll ki mintavételre, vagy ha súlyosabbak a tünetek, akkor a mentőszolgálat szállítja a beteget a kórházba. A legfontosabb, hogy otthon maradjanak az esetleg fertőzöttek, mert ha utólag fertőzöttnek minősülnek, akkor ezzel csökkenthetik a kontaktusok számát. 

Koronavírus: a kormány után megszólal az operatív törzs is

Az operatív törzs tegnapi sajtótájékoztatóján kiderült, a MOL-csoport fertőtlenítőszerek gyártásába fogott, és két héten belül ezek megjelenhetnek a kiskereskedelemben is, de emellett nem hagynak fel a finomítással sem. A Honvédség újabb 13 vállalatnál jelent meg, hogy segítse a tevékenységet, és azt is megtudtuk, hogy jelenleg hat beteg van súlyos állapotban, míg az ismert esetek többszörösét tehetik ki a valós megbetegedések.

Az Operatív Törzs tájékoztatójáról élőben tudósítunk ma is. 

A címlapkép forrása: MTI/Bruzák Noémi. 

panelházak
fertőtlenítés koronavírus magyar
donald trump chad wolf
koronavirus hazi karanten
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Webinárium
Alapoktól a befektetési, kereskedési ötletekig.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior portfoliókezelő

Junior portfoliókezelő
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
2020. június 9.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
koronavírus sakk