Davos Svájc
Gazdaság

Koronavírus: telefonadatokat kér a svájci kormány a lakosság mozgásáról

MTI
Portfolio
A svájci kormány mobiltelefonos adatokat kért csütörtökön az állami többségi tulajdonban lévő távközlési cégtől, a Swisscomtól a lakosság mozgásáról, hogy kiderüljön, a korlátozó rendelkezések hasznosak-e a koronavírus-járvány terjedése ellen.

Mindennek semmi köze magánéleti megfigyeléshez, csakis azt szeretnénk tudni, hogy vannak-e minták a lakossági mobilitásban, és a közterületekre összpontosítva kérünk adatokat

- mondta Daniel Koch, a Szövetségi Egészségügyi minisztérium fertőző betegségekkel foglalkozó osztályának vezetője sajtótájékoztatón Bernben.

A csütörtök déli adatok szerint Svájcban már 161 halottja van a járványnak, a bizonyítottan a vírustól fertőzöttek száma 10714-re emelkedett.

Több országban elkezdték már használni a mobilhálózatból kinyerhető adatokat az állampolgárok mozgásának megfigyelésére, amivel a koronavírus terjedésének előrejelzése, de a szabályok betartásának ellenőrzése is lehetséges.

  • Ausztriában az ország legnagyobb mobilszolgáltatója, az A1 minden mobilhasználó „mozgásprofilját” átadja az osztrák kormánynak.
  • Németországban is elkezdték a mobiladatok kiértékelését is felhasználni a koronavírus terjedésének megakadályozására, igaz, ott nem közvetlenül a német kormány, hanem az egészségügyi minisztérium alá tartozó szövetségi egészségügyi intézet, a Robert Koch-Institut (RKI) kapta meg az adatokat. Ott a Deutsche Telekom szolgátat anonimizált adatokat a tudósoknak.
  • Szlovákiában kifejlesztettek egy koronavírusos mobilapplikációt, amely pontosan mutatja, hogy mely országrészeken vannak betegek – ha ilyen területre tévednénk, az applikáció bejelez.
  • Dél-Koreában például okostelefonokból és autókból származó GPS-adatok, hitelkártya-információk és biztonsági kamerák felvételei alapján ellenőrzik, hogy a fertőzöttek betartják-e a karanténra vonatkozó szabályokat.
  • Kínában nem csak az állam tartja megfigyelés alatt az állampolgárokat, de a nagy technológiai cégek, mint az Alibaba vagy a Tencent is készített olyan alkalmazásokat, amelyekkel akár heteken, hónapokon keresztül követhetők a felhasználók. 
  • Izraelben olyan megfigyelési eszközöket alkalmaznak, amiket egyébként csak a terrorizmus elleni küzdelemben használnak, minden koronavírus-fertőzött mobiltelefonját rendszeresen ellenőrzik, hogy betartja-e a karanténszabályokat.
  • Olaszországban a Vodafone nyújt a hatóságoknak anonimizált adatokat, hogy azok segítségével ellenőrizhető legyen az állampolgárok mozgása Lombardiában.

Címlapkép: Getty Images

koronavírus sakk
panelházak
fertőtlenítés koronavírus magyar
donald trump chad wolf
koronavirus hazi karanten
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Webinárium
Alapoktól a befektetési, kereskedési ötletekig.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior portfoliókezelő

Junior portfoliókezelő
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
2020. június 9.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
koronavírus sakk