amerika_valasztas_demokrata_elovalasztas_usa
Gazdaság

Máris beütött a koronavírus: több mint 3 millió munkanélküli Amerikában egyetlen hét alatt

Portfolio
Egyetlen hét alatt közel 3,3 millió ember folyamodott munkanélküli segélyért az USA-ban – derül ki a csütörtökön megjelent adatból. Az elemzők előzetesen egymilliós számot vártak, vagyis a koronavírus munkaerőpiaci hatása máris jóval erősebb a vártnál.

Az előző heti 282 ezer után a múlt héten 3,28 millió amerikai folyamodott első alkalommal munkanélküli segélyért - közölték a tengerentúli hatóságok. Az elemzők számítottak arra, hogy a többszörösére ugrik a szám, de ekkora emelkedést nem tartottak valószínűnek, a konszenzus egymillióról szólt, de voltak, akik már 3 millió új állástalannal riogattak. A mostani megugrásnak köszönhetően a négyhetes átlag is egymillióra emelkedett a múlt heti 235 ezerről. 

Az adat azt mutatja, hogy a koronavírus azonnali csapást mért az amerikai munkaerőpiacra, hirtelen milliók veszítették el a munkájukat. A tartósan munkanélküliek száma mindössze százezerrel 1,8 millióra emelkedett, aminek az az oka, hogy ott egy héttel korábbi az adat, vagyis a jövő héten abban a mutatóban is jelentős ugrás jöhet majd. 

Az is látszik, hogy a mostanihoz hasonló azonnali csapást a 2008-as válságban sem élt át az amerikai munkaerőpiac, akkor töredéke volt az új munkanélküliek száma.

Az azonnali negatív hatás mellett az emelkedés akár a következő hetekben is fennmaradhat, illetve folytatódhat, ahogy a cégek fokozatosan bocsátják majd el alkalmazottaikat a gazdaság befagyása miatt.

A munkanélküliséggel kapcsolatban megszólalt az amerikai pénzügyminiszter is. Steve Mnuchin egy interjúban úgy fogalmazott, hogy a kiugró adattal nem kell foglalkozni, az ugyanis még az amerikai döntéshozók által elfogadott segélycsomag bejelentése előtti állapotot tükrözi. Szerinte a vállalatoknak nem volt választása, csak az elbocsátásokkal élhettek, mivel azonban már kész a kormány segélycsomagja, így a vállalatok tudják, mire számíthatnak, ezért szerinte visszaveszik majd az elbocsátott munkavállalókat.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, a Szenátus egy 2000 milliárd dolláros segélycsomagot fogadott el, amely tartalmazza a munkanélküliek megsegítésén kívül a vállalatoknak nyújtott hiteleket, valamint az egyszere támogatást is az amerikai állampolgároknak 1200 dolláros összegben.

Címlapkép: Getty Images

Ez a magyar boltok nagy trükkje: erre érdemes figyelni
moszkva_voros_ter_shutter
koronavírus coronavirus virus
Drámai fordulat Amerikában - Sokan már a következő válságra készülnek?
szíria háború
shanghaikina
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. május 19.
Portfolio HR Revolution 2020
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Elemző / Vezető elemző

Elemző / Vezető elemző
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Ez a magyar boltok nagy trükkje: erre érdemes figyelni