mercedes kecskemet koronavirus
Gazdaság

Meghosszabbították a határidőt: a kecskeméti Mercedes-gyár tovább maradhat zárva

Portfolio
Korábban beszámoltunk arról, hogy más autógyártókhoz hasonlóan a kecskeméti Mercedes-gyár is úgy döntött, hétfőtől két hétre felfüggeszti a termelését annak érdekében, hogy lassítsa a koronavírus gyors ütemű terjedését, megvédje munkavállalói egészségét. A kecsup.hu birtokába jutott belső levélből viszont az derül ki, hogy a gyárban nem kettő, hanem négy hétig szünetel majd a termelés.

A portál birtokába jutott belső emailből többek között kiderül, hogy mérlegelve a koronavírus okozta helyzetet, négy hétre hosszabbították a leállást a kecskeméti Mercedes-gyárban, így a termelés szünetel majd április 22-ig. A dolgozóknak eljuttatott tájékoztatás szerint a négy hetes leállás most érvényes, ez változhat még a jövőben.

Az emailből kiderül az is, hogy a termelést fokozatosan futtatják majd fel Kecskeméten. Az április 22-én újrainduló gyártás egy műszakban folyik majd két héten keresztül, majd az ezt követő két hétben már 2 műszakban történik a gyártás. A pontos műszakbeosztásról később tájékoztatják majd a dolgozókat.

A vállalat hangsúlyozta levelében, hogy szeretné minden dolgozója jogviszonyát megtartani, valamint a krízis hatásait számukra a lehető legenyhébb szinten tartani. Külön kiemelték, hogy hamarosan kapcsolatba lépnek a szakszervezetekkel, és megvitatják a lehetséges megoldásokat erre vonatkozóan.

A fejleményekkel kapcsolatban korábban már kiemeltük: a járműgyártás a magyar gazdaság jelentős súlyú ágazata, az ipari termelés volumenének bő egynegyedét adja, az ország bruttó hozzáadott értékének pedig mintegy 5%-át. Az ágazat a beszállítói láncokon, illetve a keresleti sokkon keresztül a járvány kezdetétől sérülékenynek számított, így az a kockázat, hogy a termelés akadozhat, leállhat, a kezdetektől ismert volt.   

A friss hírek igazolják a félelmeket. A három nagy autógyárunk leállása érdemi fékező erőt jelent a magyar gazdaság számára. A fő kérdés természetesen, hogy a hivatalos terveknek megfelelően néhány hétre, vagy esetleg tovább is szünetelhet a termelés.

SZÁMÍTÁSAINK SZERINT A HÁROM ÜZEM TELJES LEÁLLÁSA EGY HÓNAP ALATT MINTEGY 0,4 SZÁZALÉKPONTTAL MÉRSÉKELHETI AZ ÉVES MAGYAR GDP-NÖVEKEDÉST.

Ez a magyar boltok nagy trükkje: erre érdemes figyelni
moszkva_voros_ter_shutter
koronavírus coronavirus virus
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Elemző / Vezető elemző

Elemző / Vezető elemző
2020. május 19.
Portfolio HR Revolution 2020
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
koronavirus, mikroszkop