nyse
Gazdaság

Meglepően emelkednek ma az amerikai tőzsdék - Tényleg megölték a rossz hírek a medvét?

Portfolio
A mai amerikai részvénypiaci reakciók azt sugallják, hogy talán elérhettük az alját. Az irányadó indexek ugyanis meredeken emelkednek csütörtökön annak ellenére, hogy rekordgyenge amerikai munkaerőpiaci adat érkezett. Ez pedig akár a medve piac végét is jelezheti – írja a CNBC.

Általános elmélet, hogy a medve piac (vagyis amikor az árfolyam legalább 20 százalékot esett a csúcsához képest), akkor ér véget, amikor az eladási hullám „kifárad.” Talán korai lehet még azt mondani, hogy a medve piacnak vége, de a részvénypiacok mai mozgása adnak okot némi reménykedésre - írja a CNBC.

Wall Street-i bölcsesség, hogy a medve piacoknak a rossz hírek vetnek véget.

Ma pedig nagyon rossz hírek érkeztek az amerikai munkaerőpiacról. A heti új munkanélküli segélykérelmek száma 3,3 millió lett, messze a valaha volt legmagasabb adat, több mint a négyszerese az eddigi csúcstartónak, amit az 1982-es recesszió során mértek.

Ennek ellenére az amerikai tőzsdék emelkednek, sőt, volt olyan pillanat is, amikor a mélypontokhoz képest 20 százalékos pluszban álltak az indexek, ami definíciószerűen bika piacot jelent. Mindezt úgy, hogy mindössze pár napja volt, amikor az amerikai tőzsde minden idők leggyorsabb 30 százalékos esését „ünnepelhette”.

Az elmélet amögött, hogy a medve piac a rossz hírekre ér véget az, hogy a piacok mindig előre tekintenek, ezért amikor már minden elképzelhető jövőbeli negatív hírt beáraztak, akkor véget ér az eladási hullám, még akkor is, ha a pillanatnyi gazdasági helyzet nagyon borús.

A piacok és a gazdaság nem párhuzamosan futnak. A piacok mindig a gazdaság előtt járnak

– indokolta a Charles Schwab vezetője.

A piacokat nem érdekli, hogy mi történik most, a piacokat az érdekli, hogy mi fog hat hónap múlva történni

– tette hozzá.

A Prudential Financial stratégája szerint ahhoz, hogy a mélypont formálódjon, azt kell tapasztalnunk, hogy a befektetők arról kezdjenek beszélni, hogy nem is olyan rossz a helyzet. Erre kell várni, mert ez azt jelzi, hogy elkezdtek befektetni, és nem csak tradelnek. Hozzátette, hogy bizakodásra ad okot az elmúlt három napban látott emelkedés és az, hogy a semmit sem kímélő eladási hullám enyhülni látszik.  

A Bleakley Advisory Group befektetési igazgatója úgy gondolja, hogy a piac elérte az egyik alját (a hangsúly az egyiken van). A negatív híreket, amiket a koronavírussal kapcsolatosan hallunk a következő 4-6 hétben, már beárazták a piacok. A nagy kérdés, hogy mi lesz ezután. Ősszel vajon talpraáll a gazdaság? V-alakú recesszió lesz, vagy sokkal tovább fog tartani a felépülés?

A másik kérdés az, hogy ha rendbe is jön a gazdaság, a befektetők mennyit lesznek hajlandóak fizetni a részvényekért? Mielőtt a piacok összeomlottak volna, az átlagos P/E ráta 19-szeres volt, kérdés, hogy ezt a szintet újra elérjük-e. Merthogy azóta nagyot változott a világ.  

koronavírus sakk
panelházak
fertőtlenítés koronavírus magyar
donald trump chad wolf
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
2020. június 9.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior portfoliókezelő

Junior portfoliókezelő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Webinárium
Alapoktól a befektetési, kereskedési ötletekig.
ovida koronavirus bejeras intezmeny 200403