szlovakia
Gazdaság

Van egy ország a szomszédban, ahol 3 napja csökken az új koronavírus-fertőzöttek száma

Portfolio
A régiónkról általánosan elmondható, hogy a nyugati országokhoz képest a koronavírus-esetszámok tekintetében korán hozták meg a szigorú korlátozó intézkedéseket, mint például a határzárat, a boltzárakat és a kijárási tilalmat. Ausztria kivétel, ők lassan reagáltak, és ez látszik is a fertőzöttek számán, míg Szlovákiában, ahol szinte azonnal teljes határzárat és boltzárat rendeltek el, három napja csökken az új fertőzöttek száma. Nem tudhatjuk, hogy ilyen esetszám mellett lehet-e következtetést levonni az intézkedések sikeréről, mindenesetre a régiós országokban lassabbnak tűnik a felfutás üteme a nyugati országokhoz képest.

A koronavírus már a régiónkat is megtámadta, mi mégis szerencsésnek mondhatjuk magunkat abból a szempontból, hogy ide később érkezett meg, mint Európa nyugati felére, így már volt némi időnk felkészülni rá. A régiónkról általánosságban elmondható, hogy a nyugat-európai országokhoz képest a döntéshozók itt már kis esetszámnál, a vírus megjelenését követően szinte azonnal radikális döntéseket hoztak, így például pár tucat esetszámnál már határzárakat, bolt – és iskolabezárásokat rendeltek el. A járványügyi szakemberek szerint ezzel csak időt nyertek a régiós országok, a járvány feltartóztatni nem lehet.

A koronavírus nagyjából március elején jelent meg a legtöbb régiós országban. Az alábbi gyűjtésben mi március első napjától kezdve megnéztük, hogy hogyan alakultak az új esetszámok az egyes országokban Kelet-Közép-Európában.

Ausztria

Nyugati szomszédunk volt a környező országok közül első, ahol megjelent a vírus: két Olaszországban járó fiatal vitte be az országba, még februárban. Ausztria így az Európába behozott vírusfertőzések első vonalba tartozott (azok közé az országok közé, akik kis esetszámra nem alkalmaztak radikális, országos szintű lezárásokat) és első körben nem is hozott olyan radikális döntéseket: csak amikor már területi gócpontok alakultak ki, akkor rendeltek el területi karantént, a vírus viszont már akkor az egész országban terjedt. A napi esetszámokat illetően nyugati szomszédunk áll a legrosszabbul.

Március első napjaiban már tízesével nőttek az esetszámok, ekkor viszont még nem voltak érvényesek országos zárlatok, Tirol tartományt például csak március 19-én vonták teljes karantén alá. Akkorra már elszabadult a vírus, az új fertőzéseknél az első „sebességváltás” március volt: aznap 202 esetet regisztráltak az előző napi 56 után. A következő fokozatba március 22-én lépett a járvány, amikor majdnem 50%-os volt a napi növekedés. A tegnapi napon már „csak” 305 esetet mutattak ki, egynapos változásból azonban messzemenő következtetést nem lehet levonni – mindenesetre az adat biztató.

Csehország

Március elején jelent meg a vírus Csehországban, és az új fertőzöttek esetén a növekedés március 11-én volt ugrásszerű: 10 esetről 50-re. Ekkor még szinte alig voltak érvényben szankciók, határzárat például csak március 13-án rendeltek el – akkor már vélhetően több gócpont is volt az országban.

Március 19-én azután több mint 300%-os emelkedést jelentettek, az új esetek száma meghaladta 200-at, majd a következő napokban 100 fölötti eseteket jelentettek. Szignifikáns elmozdulást nem látunk, az utolsó adat növekedést mutat: tegnap 260 esetet jelentettek az előző napi 158 után, a trend így az elmúlt napokban emelkedő.

Horvátország

Horvátország volt az egyik első szomszéd ország, ahol kimutatták a koronavírust. Dél-nyugati szomszédunknál az esetszámok egyelőre alacsonyabbak a fentieknél, de a trend az új esetszámoknál növekedést mutat.

Naponta hatvan körüli esetszámot jelentenek a horvát hatóságok, a csúcs az új eseteknél március 21. volt, akkor 78 volt az újonnan igazolt esetek száma. Az, hogy ekkora számot nem láttunk ezután, még nem ad okot a bizakodásra, hiszen a rákövetkező három napban folyamatos volt az emelkedés, az esetszámok pedig olyan alacsonyak, hogy ilyen szinten még egy-egy csökkenésnek nincs nagy jelentősége. Az országban március 23-án kijárási tilalmat rendeltek el, ennek a hatására viszont legalább két hetet várni kell. Nem lenne meglepő, ha a horvát esetszám a következő napokban hirtelen megugrana.

Lengyelország

A vizsgált országok közül Lengyelország a legnépesebb, és náluk már az első napokban szigorú intézkedést hoztak: az esetszámok növekedése után gyakorlatilag azonnal lezárták a reptereket, bezárták az iskolákat (március 11-én).

Az új esetszámoknál a növekedés ennek ellenére nagy, a legutóbbi napokban már 150-es nagyságrendben jelentik az új napi eseteket. Az első eset március 4-én jelent meg, pont úgy, mint itthon, ehhez képest Lengyelországban a növekedés üteme gyorsabb.

Magyarország

Az esetszámokat tekintve jól állunk a régión belül, bár az új eseteknél nálunk egyértelműen emelkedik a trend. Az iskolabezárásokat és a határzárat a régiós országokhoz képest pár napos késéssel léptük meg, általános boltzár (leszámítva az élelmiszerboltokat), és kijárási tilalom pedig a mai napig nincs érvényben. A növekvő esetszámok viszont később indokolttá tehetik ezt – halljuk rendszeresen az operatív törzstől.

A járvány március 4-én tört be az országba, és egészen március 14-ig nem nőtt releváns mértékben a megbetegedések száma. Aznap 11 új fertőzöttet jelentettek, és a növekedés azóta egyértelmű. Legutóbb 39 esetet jelentettek a tegnapelőtti 20 esethez képest.

Szerbia

Szerbiában március hatodikán jelent meg a vírus, majd három napig nem mutattak ki új esetet. Március tizedike óta viszont folyamatos a növekedés. Erre válaszul a szerb kormány március 12-én rendelt el határzárat, az iskolákat akkor viszont még nem zárták be. Végül március 20-án rendeltek el részleges kijárási tilalmat, az új esetszámok ekkor már felfutóban voltak.

Az új esetek növekedési üteme talán náluk a legnagyobb, a tegnapi napon 81 esetet mutattak ki, míg az előző napokban is folyamatos volt a növekedés.

Románia

Dél-keleti szomszédunknál is messze több az esetszám, mint nálunk, bár náluk az elmúlt napok meredek emelkedése után tegnap csökkenő új esetszámot láttunk. Itt is igaz azonban, mint a többi alacsony esetszámú országnál, hogy egynapos változásból nem szabad következtetést levonni.

Románia egyébként a napokban szigorította a járványügyi intézkedéseket, a tegnapi naptól már teljes a kijárási tilalom. Itt is igaz, hogy az intézkedést majd csak a 14. napon lehet megítélni, ennyi ugyanis a betegség maximális lappangási ideje. A több százas napi esetszám mindenesetre már indokolttá tette mindezt, és még így is sokkal korábban rendelték el a kijárási tilalmat, mint Olaszországban, Németországban pedig, ahol már több ezres esetszám van, még mindig nincs érvényben.

Szlovákia

A legérdekesebb talán északi szomszédunk helyzete. Mint ahogy azt korábban megírtuk, a szlovák hatóságok szinte a vírus megjelenését követően azonnal lezárták a határaikat, és drákói szigort alkalmaztak. Kijárási tilalom ugyan nincs érvényben, de a rendvédelmi osztagokat már az első napoktól kezdve nagy számban alkalmazták az utcai csoportosulások feloszlatására, a boltokba, közintézményekbe csak maszkban lehet bemenni – már amelyik nyitva van, a szlovák kormány ugyanis már a járvány korai szakaszában bezárt minden, nem létfontosságú egységet.

Egyelőre nem lehet megmondani, hogy a napi szinten csökkenő esetszámok a fenti intézkedéseknek köszönhetőek-e, de a szlovák ábra néz ki a legbiztatóbban. A trend már meredeken lefordult, a napi esetszámok 3 napja csökkennek. Ismét kiemeljük, hogy ilyen alacsony esetszám mellett ebből általános érvényű következtetést még nem lehet levonni.

Szlovénia

A legkisebb lélekszámú vizsgált országban a napi új megbetegedések száma az elmúlt két hétben beállt átlagosan 30 és 50 közé, és bár biztatónak tűnik, hogy ezt a szintet nem töri át, régiós átlagban ez a szám nem tekinthető alacsonynak (népességarányosan pedig egyenesen magas).

A megjelenéstől számítva Szlovénia volt az a régiós ország, ahol az új esetek növekedési üteme a leghamarabb felfutott, és csökkenni is kezdett. A csökkenés után azonban láthattunk egy újabb felfutást, amelynek épp emelkedő szakaszában vagyunk. A szlovén példa arra világít rá, hogy a járvány kezdeti szakaszában, alacsony esetszámok mellett még nem adnak okot a következtetésre a csökkenő esetszámok.

Népességarányosan jól állunk

A fentiekből látszik, hogy Ausztria van a legrosszabb helyzetben, ott már gyakorlatilag elszabadult a vírus, és több mint 5500 nyilvántartott esetről tudnak. Az alábbi ábrán jól látszik, hogy bár nagyjából egy időben jelent meg a járvány az összes országban, mégsem egyenlő mértékben növekedett: Ausztriában, ahol az első körben nem hoztak szigorú intézkedéseket, a járvány hamar felfutott, míg például Szlovákiában és többi régiós országban, ahol viszonylag gyorsan reagáltak a hatóságok, egyelőre nem.

Természetesen a fenti nominális adatokat érdemes népességarányosan is megvizsgálni. Az alacsony esetszámok és a vélhetően nagyszámú ismeretlen eset mellett ez sem ad pontos képet az országok helyzetéről, de kétségkívül pontosabbat, mint a nominális esetszámok. Az alábbi ábra az egymillió főre eső esetszámokat mutatja be:

Ebben a tekintetben is Ausztria szerepel a legrosszabbul, de Szlovéniában és Csehországban sem jó a helyzet. Lengyelországban és Romániában viszont, ahol nominálisan magas ugyan az esetszám régiós átlagban, sokkal kevesebb megbetegedés jut egymillió főre. Örömteli, hogy ebben a mutatóban egyelőre Magyarország áll a legjobban, de megint hozzá kell tenni, hogy ilyen alacsony esetszámoknál ez az adat sem mutat pontos képet.

Halálozási arányt sem érdemes még a járvány kezdeti szakaszán számolni, mindenesetre a halálozási számokat azért bemutatjuk az alábbi ábrán. Mint ahogy az látszik, ebben a mutatóban már nem állunk olyan jól.

Kihangsúlyozzuk, hogy a járvány kezdeti szakaszában vagyunk, így a halálozási mutatókról nem mondhatunk el sokat, érdekesség viszont, hogy a vizsgált országokban a halálozási ráta eddig átlagosan 0,89%, ami alacsonyabb, mint Európa többi részén, a vírus kezdeti szakaszában ez érthető.

Címlapkép: Getty Images

koronavírus sakk
panelházak
fertőtlenítés koronavírus magyar
donald trump chad wolf
koronavirus hazi karanten
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
2020. június 9.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior portfoliókezelő

Junior portfoliókezelő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Webinárium
Alapoktól a befektetési, kereskedési ötletekig.
koronavírus sakk