Varga Mihály
Gazdaság

Varga: Ha kell, akár 3%-osnál nagyobb költségvetési hiánnyal küzd a kormány a koronavírus ellen

MTI
Portfolio
A pénzügyi akciócsoportban folyik a költségvetés áttervezése - jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter csütörtökön a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Varga elmondta, próbál a kormány a 3%-os GDP-rányos hiányszint alatt maradni, de ha a gazdaság újraindításához szükséges, magasabb deficitet is bevállalnak.

A vírus és a járvány elleni védekezések gazdasági hatása a teljes költségvetést átírja - hangsúlyozta. A gazdaságvédelmi lépések - a vállalkozások adófizetésének halasztása, a végrehajtások, árverések felfüggesztése, a törlesztési moratórium - megkövetelik, hogy a pénzügyi fedezetet biztosító költségvetésnek is lennie kell.

Emlékeztetett arra, hogy a 2020-as költségvetés elfogadásakor 2019-ben még szolid világgazdasági környezettel, 4 százalékos növekedéssel terveztek. Az idei költségvetés áttervezésekor az a feladat, hogy a bevételi és a kiadási oldalt a valós gazdasági folyamatokhoz igazítsák, és előkészítsék azokat a hosszú távú intézkedéseket, amelyek a gazdaság újra indításához szükséges pénzügyi fedezetet megteremtik.

Keresik a pénzügyi forrásokat arra, hogy a magyar gazdaság újra tudjon indulni, és a későbbiekben olyan sebességgel haladjon, mint amilyen a korábbi hónapokra volt jellemző - tette hozzá.

Kiemelte, hogy a magyar gazdaságban elért eredményeket, például a munkahelyeket, meg kell védeni. A kiadási oldalon is vannak áttervezésre váró tételek, például az olimpia elhalasztása miatt.

Varga Mihály kijelentette, a költségvetésnek abba az állapotba kell kerülnie, hogy minden kormányzati intézkedésnek adott legyen a pénzügyi fedezete. A munkahelyek védelmén túl a pénzügyi eredményeket - a kisebb államadósság, a kisebb hiány elérését - meg kell védeni. Továbbra is cél, hogy 3 százalék alatt maradjon az államháztartás hiánya.

Eredetileg 1 százalékos hiányt terveztek erre az évre, ez a szám már nem tartható, de a költségvetésben több mint 400 milliárd forint tartalék van, vagyis adott a tér arra, hogy akár 3 százalékos deficittel is kezelhető legyen a helyzet.

Ha viszont a gazdaság újra indításához feltétlenül szükséges, akár magasabb hiány is elképzelhető -

mondta a pénzügyminiszter.

A nemzetközi fejlemények tükrében nem váratlan a pénzügyminiszter bejelentése, de annál inkább jelzésértékű. Az Európai Bizottság ugyanis múlt héten elengedte a szigorú deficitszabályok számonkérését, valamint az európai országok is sorra jelentik be a költségvetési hiányt látványosan növelő gazdaságtámogató intézkedéseiket a koronavírus-járvány romboló hatásának megfékezése érdekében. Vagyis erről az oldalról nincs megkötve a kormány keze, miközben a gazdaság idei fékezése miatt indokolt lenne az eddig bejelentett intézkedéscsomagnál nagyobbat lépnie a büdzsé terhére a kormánynak. A Portfolio által megkérdezett elemzők konszenzusa is úgy szól, hogy az eddigi bejelentések nem elegendőek. Jelen helyzetben a piaci szereplők reakciója lehet a költségvetési lazítás egyetlen korlátja, ha a befektetők (kötvényvásárlók) az adósság fenntarthatóságát kezdik el jobban figyelni. Ezen az esetleges aggodalmon sokat enyhít azonban a jegybank erősen támogató politikája, ami tulajdonképpen biztosítja a többletköltekezés forrásait.

panelházak
fertőtlenítés koronavírus magyar
donald trump chad wolf
koronavirus hazi karanten
New York tőzsde
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
2020. június 9.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior portfoliókezelő

Junior portfoliókezelő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Webinárium
Alapoktól a befektetési, kereskedési ötletekig.
fertőtlenítés koronavírus magyar