Előfizetői tartalom

Erősebb lehet a magyar jegybank koronavírus elleni csodafegyvere, mint bárki másé a világon

Megint külön utakon jár az MNB a kedden bejelentett intézkedéseivel a világ többi jegybankjához képest, de a Monetáris Tanács által elképzelt élénkítő csomag akár működhet is, sőt hatékonyabb is lehet, mint a hagyományos mennyiségi lazító (QE) programok. A lépés sikerét persze majd a részletek döntik el, de most úgy látszik, hogy csak a jegybankon múlik, mennyi pénzzel akarja elárasztani a piacot.

Elsőre fura az MNB csodafegyvere Előzetesen arra számítottak a szakértők, hogy a nagy globális jegybankok és a régiós társak után kedden az MNB is bejelentheti akár a másodpiaci állampapírvásárlásokat. A 2008-as válságban elterjedt fogalommal ezek programok a mennyiségi lazítás (quantitative easing – QE) egyik formái. Végül a magyar jegybank elsőre megint az unortodox...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés