Előfizetői tartalom

Biztos, hogy a koronavírus nagyot üt Magyarországon, de nem tudjuk, mennyire - íme a forgatókönyvek

Portfolio
A koronavíurs-járvány gazdasági hatásait lehetetlen volt előre felbecsülni. Ez látszik is az előrejelzéseken - míg az egyes bankok, elemzőintézetek március elején még pár tized-százalékpontot módosítgattak lefelé a Magyarországra vonatkozó növekedési előrejelzésen 3,5-4%-ról, addig ugyanazok az elemzők három héttel később már -4%-os recessziót tartanak valószínűnek. Általánosságban igaz, hogy az idő előrehaladtával egyre tisztábban látnak az elemzők, és ezzel együtt a pesszimizmusuk is nő. A helyzet bizonytalanságát jelzi, hogy az előrejelzések között nagyon nagy a szórás - ezeket gyűjtöttük most össze, időrendi sorrendben. Konklúzióként egy dolog állítható: recesszió lesz Magyarországon, de senki nem tudja, hogy mekkora.

Amikor február elején már láttuk, hogy Kínában tömeges fertőzéseket okoz a koronavírus-járvány, és a helyi korlátozások miatt részben leállt a gazdaság, és az ellátási láncok megszakadhatnak, akkor már sejtettük, hogy az európai gazdaságra is hatást gyakorol majd a járvány - ennek mértékét akkor viszont még nem ismertük. Általánosan igaz, hogy februárban még pesszimistának...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés