Előfizetői tartalom

Mentsük a menthetőt a koronavírus-válságban!

Az elmúlt hetekben rendkívül éles vita alakult ki a közgazdászok között: Kell-e helikopterpénz? Milyen a jó Kurzarbeit? Milyen piactisztító hatása van a mostani helyzetnek? Joggal kérdezheti az Olvasó, hogy miért merülnek fel egyáltalán ezek a kérdések. Ha az orvostudományban nagyon sok betegségre megvan a gyógyszer, akkor a közgazdaságtanban miért nincs? Nos, a helyzet a közgazdaságtanban is hasonló, mint az egészségügyben: valami újjal állunk szemben.

A szokásos gyógyszerekről nem tudjuk, hogy működnek-e, a modelljeinket jelen helyzetben ki lehet dobni. Egy modell feltételez valamit a benne szereplők viselkedéséről (pl. racionálisan gondolkodnak, előrelátóak, hasznosságot vagy profitot maximalizálnak), amely feltevések békeidőben még többé-kevésbé validálhatók, a jelen helyzetben a racionalitás bizonytalan tényezőktől...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés