Előfizetői tartalom

Új szerepben az állam – avagy több százezer embert szippanthatna fel egy központi foglalkoztató

Essősy Zsombor, MAPI-csoport
Az osztrák vagy német intézkedésekkel példálózva egyre többen kritizálják a hazai gazdaságpolitikai döntéseket, amelyek a koronavírus hatásait hivatottak tompítani. Ez különösen igaz a bértámogatásra, holott nem szabadna elfeledkezni arról, hogy mindenki csak addig nyújtózkodhat, amíg a takarója ér. Vagyis a magyar gazdaságot az utóbbi évek dinamikus bővülése ellenére nem szabad az utolérni vágyott nyugati szomszéddal vagy a GDP-szerinti európai rangsort toronymagasan vezető szövetségi köztársasággal összevetni – hangsúlyozza egy új szociális szövetkezeti modell felvetését tartalmazó írásása bevezetőjében Essősy Zsombor, a MAPI-csoport vezérigazgatója. Az alábbiakban az ő cikkét és benne a szakmai felvetését közöljük.

Ha elfogadjuk, hogy Magyarország, illetve Ausztria és Németország egyelőre más liga, reálisabb terveket szőhetünk. Míg az utóbbiak kellően erősek ahhoz, hogy akár hónapokig nagyvonalúan finanszírozzák a parkolópályára kerülő cégeket, valamint a nadrágszíjat meghúzni kényszerülő háztartásokat, addig idehaza más a helyzet, egy-egy nyugat-európai szemüvegen át vállalható...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés