Előfizetői tartalom

Elképesztő bajban az önkormányzatok, nem tudnak fizetni!

Portfolio
Lazult a költségvetési intézmények és az önkormányzati szervek „fizetési fegyelme” a velük szerződött vállalatok felé az elmúlt időszakban – értesült a Portfolio. Ez azt jelzi, hogy nagyon komoly bajban van a magyar önkormányzatok egy része, vagyis az eredeti határidőket sem képesek tartani, ami még nehezebb helyzetbe sodorja a már egyébként is padlón lévő vállalati szektort.

Nem fizettek időben egyes, költségvetési és önkormányzati szervek a koronavírus-járvány időszakában - értesült több, egymástól független forrásból a Portfolio. A veszélyhelyzet kihirdetése óta nagyon kedvezőtlen a vállalatok likviditási helyzete, számos cég fizetésképtelenséggel néz szembe, így kifejezetten fontos lenne, hogy minden partnerük időben fizessen. Az önkormányzatok egy része és egyes költségvetési szervek esetében azonban ez nem teljesül.

Egyes önkormányzatoknak jelentős megterhelést jelentett, és az idei költségvetésük újratervezését tette szükségessé, hogy a kormány elvonta tőlük a gépjárműadót a koronavírus-járvány kezelése miatt, ami éves szinten 34 milliárd forintot jelent számukra. Mindezt abban a helyzetben, amikor a koronavírus-járvány miatt egyébként is megnövekedtek a terheik a védekezés miatt, és csökkentek a bevételeik a vállalatoktól és a lakosságtól származó adóbevételek elmaradásával összefüggésben. A kormány 922 milliárd forintos megtakarítást írt elő az idei évben a minisztériumok költségvetésben, és bár a kiadási sorok megvágásának pontos részleteit nem ismerjük, ez is okozhat meglepetéseket akár a beszállítói láncban a magánszereplők oldalán.

Az önkormányzatok a gépjárműadóból stabil bevételekre számítottak az idei évben, amikor az idegenforgalomból vagy más gazdasági tevékenységből származó bevétek bizonytalanná váltak, mindeközben megnövekednek a szociális kiadások. Amennyiben a fizetési fegyelem (időben fizetés) nem javul a következő időszakban, akkor a magyar vállalatok még súlyosabb helyzetbe kerülnek, hiszen elképesztően kedvezőtlen a likviditási helyzetük.

Önkormányzati késedelmes fizetés

  • Számos vállalat kerül nagyon nehéz helyzetbe, mert egyes önkormányzatok nem tudnak fizetni számukra
  • Az önkormányzatok helyzete jelentősen romlott, miután a gépjárműadót elvonta a kormány
  • A helyzet megoldása kulcskérdés a gazdaság további működése szempontjából.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés