Előfizetői tartalom

Itt az MNB legalább ezermilliárdos csodafegyvere!

Portfolio
A Magyar Nemzeti Bank 2020. május 4-től a monetáris transzmisszió erősítése érdekében elindítja állampapír- és jelzáloglevél-vásárlási programjait - jelezte mai közleményében a jegybank. Az állampapír-vásárlási program stratégiai paraméterei a hazai sajátosságok és az Európai Központi Bank gyakorlatának figyelembe vételével kerültek kialakításra. Az MNB vásárlásai a másodlagos piacon történnek majd, a heti jegybanki vásárlási aukciók és aukción kívüli ügyletek rugalmas megvalósítást tesznek lehetővé, a programba az MNB az állampapír-piacon meghatározó szerepet játszó bankok mellett a jelentősebb befektetési alapkezelőkön keresztül a befektetési alapokat is bevonja. A jelzáloglevél-vásárlási program második szakaszát az MNB a sikeres 2018-as programmal nagy részben megegyező stratégiai paraméterek mellett hirdeti meg. Az MNB mindkét program esetében addig folytatja a vásárlásokat, ameddig azt a koronavírus-járvány miatti gazdasági és pénzügyi fejlemények indokolják. Az első felülvizsgálat az állampapíroknál 1000 millliárd forintnál, a jelzálogleveleknél 300 milliárd forintnál lesz. A limit a teljes állomány 33, illetve 50%-a.

A hatékony monetáris transzmisszió elősegítése, illetve a koronavírus-járvány miatti gazdasági és pénzügyi hatások mérséklése érdekében a Magyar Nemzeti Bank 2020. május 4-től elindítja állampapír- és jelzáloglevél-vásárlási programját. A Monetáris  Tanács 2020. április 7-én döntött a jegybanki eszközvásárlások, azaz az állampapír- és a jelzáloglevél-vásárlási...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 543 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái