Előfizetői tartalom

Minden tervet átírt a járvány – Sosem lesz már a régi a szuperállampapír?

Beke Károly
Sok területen átírta az adósságkezelési stratégiát a koronavírus-járvány miatti válság, azonban a hosszútávú célok nem változnak – mondta a Portfolio-nak adott interjúban Kurali Zoltán, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatója. A szakember szerint a lakossági értékesítés a lezárások után szép lassan élénkülhet majd, a tavaly bevezetett szuperállampapír, a MÁP Plusz viszont valószínűleg akkor sem fogja a korábbi értékesítési számokat hozni.

Portfolio: Mekkora feladat a mostani helyzetben finanszírozást tervezni, amikor az elemzők gyakorlatilag naponta vizsgálják felül a prognózisaikat?

Kurali Zoltán: Kissé leegyszerűsítve a dolgot, a tervezéshez figyelembe kell venni a lejáratokat, a kamatfizetéseket mindhárom piacon, amelyen dolgozunk (lakosság, forint intézményi, deviza intézményi), valamint a költségvetés finanszírozási igényét. Ezekhez rendeljük hozzá a kibocsátásokat és hozzuk meg a döntéseket a piaci helyzet és kilátások, valamint a stratégiai célok figyelembevételével.

A stratégiai céljaink nem változtak. Sőt, igazán nehéz időkben is ragaszkodni kell a kiszámíthatósághoz és egy transzparens, logikus célrendszerhez.

Interjút adott az ÁKK vezérigazgatója

  • Mi változik az új finanszírozási tervvel?
  • Nagyot eshet idén a lakossági értékesítés
  • Bőven vannak még tartalékok a finanszírozásban

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái