Előfizetői tartalom

Olyan sokkot okozott a koronavírus a világ energiarendszerében, amire eddig nem volt példa

A koronavírus-járvány megfékezésére világszerte hozott korlátozó lépések rendkívüli mértékben hatottak az energiarendszerre, kínálati és keresleti sokk kombinációját idézve elő. A megszorítások nyomán fellépő recesszió hatására a világ energiaigénye és szén-dioxid-kibocsátása korábban nem látott zuhanást mutat, az energiamixben pedig alapvető átalakulás megy végbe. Az energiaforrások közül a megújulók állnak ellen leginkább a válságnak, és az általános visszaeséssel szemben 2020-ban is bővülést produkálhatnak - áll a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) új globális energiajelentésében.

Míg március közepén a korlátozó intézkedések az energiafelhasználásnak még csak 5, április közepén már mintegy 50 százalékát érintették globális szinten. Ennek a megfelelően a következmények is példátlanok: a legszigorúbb korlátozásokat bevezető országokban a heti energiaigény átlagosan 25 százalékkal esett vissza, az első negyedévben pedig a globális energiaigény 3,8 százalékkal mérséklődött éves összevetésben, ennek zöme márciusban realizálódott. Az enyhe időjárás is hozzájárult a csökkenéshez, különösen az Egyesült Államokban.

A mobilitást, szociális és gazdasági aktivitást célzó megszorítások nyomán fellépő recesszió hatására a világ energiaigénye 2020-ban összességében 6 százalékkal eshet vissza, ami relatív értelemben az elmúlt 70 év legnagyobb csökkenése, abszolút értékben pedig a valaha volt legnagyobb zuhanás.

Érzékeltetésül, a járvány globális energiaigényre gyakorolt 2020-as hatása várhatóan több mint hétszerese lesz a 2008-as pénzügyi válságénak. A világ energiaigénye így idén annyival mérséklődhet, mint Németország, az Egyesült Királyság, Franciaország és Olaszország összesített 2019-es energiaigénye.

A cikk tartalmából

  • Nagyot esett a globális energiafelhasználás a járvány miatt.
  • 2020-ban olyan mértékben csökkenhet a világ energiaigénye, amire 70 éve nem volt példa.
  • A hatás a hétszerese lesz a 2008-as pénzügyi válságénak.
  • Közben a megújulók kereslete nő, a koronavírus-válságnak leginkább ellenálló energiaforrások lehetnek.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés