Előfizetői tartalom

Pokolba küldték a világot, és ez még csak a kezdet?

Kína jelenlegi globális jelenléte és szerepe olyan negatív externális hatást jelent a világ minden országára nézve, amely nem teszi lehetővé, hogy a dolgok komoly változások nélkül menjenek tovább a koronavírus-járvány után. A világjárvány egy új globalizáció kezdetének a lehetőségét veti fel, ami szerencsés esetben nem a globalizáció visszafordulásával jár, hanem egy biztonságosabb keretrendszer kialakításának a reményét hordozza. A demokratikus országok lakóinak tehát nem kellene többé elfogadniuk azt, hogy a diktatúrák rontsák az életminőségüket és életkilátásaikat.

A járvány kirobbanása

Li Ven-liang még december végén jelentette munkatársainak, hogy tüdőgyulladásos megbetegedések zajlanak Vuhanban. Az orvos arra gyanakodott, hogy visszatért a SARS-vírus, amely 17 évvel ezelőtt szintén Kínából indult el. A kollégáinak szánt levele után a hatóságok később felkeresték otthonában, a társadalmi rend megzavarásával és álhírek terjesztésével vádolták. Alá kellett írnia egy erről szóló nyilatkozatot, miközben a kínai kormány hosszú ideig titkolta a vírus valós kockázatát, azt hangsúlyozva, hogy semmi jel sem utal az emberről emberre terjedésre.

A nemzetközi oknyomozó újságíróknak kulcsszerepe volt abban, hogy a világ több információt tudott meg a járványról, mint amit a kínai hatóságok (és az állam által ellenőrzött média) közöltek. A kommunista párt kontroll alatt tartotta a közösségi médiát, törölte a tényszerű újságírói vagy lakossági beszámolókat, videókat, és aki mégis le merte írni a valóságot, arra megtorlás várt. A történet végét is jól ismerjük: Li Ven-liang meghalt koronavírusban, Peking pedig már nem is vuhani koronavírusnak interpretálja a történetet. Az ország ismeretlen eredetű járványról beszél, az USA-t vádolja, és szerintük a világ „köszönettel tartozik Kínának” a járvány kezelése miatt.

A kialakult helyzet tökéletesen érzékelteti azt, hogy mi folyik az országban nap mint nap. Azt, hogy milyen elnyomás zajlik, és azt is, hogy miként élnek az emberek a világ legnépesebb országában, amelynek GDP-je egy évtizeden belül a legnagyobb lehet a világon – ha a dolgok úgy mennek tovább, ahogyan eddig. Vagyis szemmel látható közelségbe került, hogy

Új koronavírus - Kína globális jelenléte

  • Kína meghatározó része lett a világgazdaságnak az elmúlt évtizedben, miközben nem indult el a demokratizálódás irányába
  • Az ország mostanra súlyos negatív externális hatást fejt ki a világ legtöbb országára nézve
  • Milyen világra számíthatunk a koronavírus-járvány utáni időszakban?

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 854 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái