Előfizetői tartalom

Máris visszaszólt az EU Bírósága a németeknek: ne üssétek bele az orrotokat, mert ez a mi felségterületünk

Portfolio
A mai elemzésünkben leírt egyik ütközőzóna máris látványossá vált, ugyanis félreérthetetlenül határozottan visszaszólt közleményében az Európai Unió Bírósága a német alkotmánybíróságnak annak keddi, Európai Központi Bankot érintő döntésére. A luxemburgi uniós bíróság üzenetének lényege: csak nekünk van hatáskörünk megmondani, hogy az EKB jól csinálja-e, amit csinál, és mi már 2018-ban eldöntöttük ezt, úgyhogy ne szóljatok bele. Másrészt mi az EU Bíróságaként felette állunk a tagállami bírósági rendszereknek, amelyeknek egyébként is kötelességük végrehajtani az uniós joganyagot, ha pedig ez mégsem történne meg, akkor az veszélyeztetné az uniós jogrend egységességét, és sérülhetne az unión belüli jogbiztonság.

A fentieket az alábbi konkrét közleménybe csomagolta az Európai Unió Bírósága (kiemelések tőlünk): "Az Európai Unió Bíróságának Kommunikációs Igazgatóságához számos kérdést intéztek a német Alkotmánybíróság által 2020. május 5-én hozott, az Európai Központi Bank PSPP programjára vonatkozó ítélettel kapcsolatban. Az intézmény szervezeti egységei soha nem...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés