Előfizetői tartalom

Tisztázzuk: most akkor jól vagy rosszul áll Magyarország a koronavírus elleni harcban?

Portfolio
A Magyarországot is magában foglaló Kelet-Közép-Európa legtöbb országa nemzetközi összehasonlításban a legsikeresebb országok közé sorolható, ami a járványügyi helyzetet illeti. A gyors fellépés miatt korábban érhet véget az első hullám, mint a szintén szigorú, de lassabb nyugati és déli államokban, de ezen a téren megelőztük a sokak szerint hivatkozási alapnak tekinthető svédeket is, akik amellett, hogy magas halálozási mutatókkal élnek együtt, nem biztos, hogy megússzák a második hullámot, és a járvány lefutása sem olyan gyors, mint azt várni lehetett. A régión belül Lengyelország és Románia kivétel: náluk messze még a járvány vége, az osztrák és a cseh siker viszont kisebbfajta csodának tekinthető - de csak amíg nem vetünk egy pillantást a tesztelések számára. Magyarország jól áll a koronavírussal szemben, de a régión belül nem tartozunk a sikeres országok közé, a halálozási és tesztelési arányszámok nálunk a legrosszabbak.

Európában a koronavírus-járvány nagyon eltérő képet mutat az egyes országok között. A déli és nyugati országokban, azokon belül is a legnagyobbakban a járvány gyorsan terjedt, összességében átlagban több mint 100 ezer embert fertőzött meg, és a napi esetszámok a nagy nyugat- és dél-európai országokban 5-6 ezer környékén voltak – sok országban még mindig 1000 fölött vannak.

Ezzel szemben a mi régiónk – ahogy azt gyakran megírjuk – országai a legkevésbé fertőzött országokok között vannak, és úgy néz ki, hogy Kelet-Közép-Európában a járvány nemzetközi összehasonlításban nagyon kevés embert betegített meg, és a halálos áldozatok száma is messze elmarad a nyugati országoktól.

Az okok leginkább a gyors intézkedésben keresendőek – a régiós országok az esetszámok viszonyában sokkal korábban rendeltek el határzárat, iskolabezárásokat, egyes országok (például Szlovákia) már a járvány elején kötelező maszkhasználatot írt elő, és a kijárási korlátozásokat is az esetszámokhoz képest sokkal korábban rendelték el:

Magyarország összességében sikeres, de a régióban már nem áll olyan jól

  • Magyarországon sikerült nagyon alacsonyan tartani a koronavírus-fertőzöttek számát a nyugat- és dél-európai országokhoz képest
  • A régiónk összességében sokkal sikeresebben védekezett a vírus ellen, mint Európa nyugati és déli országai
  • A régión belül Csehország és Ausztria a tetemes mennyiségű tesztelésnek köszönhetően megfogta a gyorsan terjedő vírust
  • Lengyelországban és Romániában még viszonylag magasak az új esetszámok, és nem is csökkennek
  • Szlovákia, Szlovénia, Horvátország viszont szinte biztos, hogy hamarosan legyőzte a vírus első hullámát
  • Magyarország hozzájuk képest rosszul áll: nálunk a legmagasabb a halálozási ráta, és mi végeztük arányaiban a legkevesebb tesztet a régióban

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés