Előfizetői tartalom

Beletörik Kína bicskája az új gyarmatosításba?

Portfolio
Az utóbbi években felpörgetett „Egy út, egy övezet” (Belt and road) program keretében tervezett beruházásokat sok ország kínai hitelből valósítaná meg, azonban most a koronavírus-járvány miatt bajba kerülhetnek, és a hitelterhek enyhítését vagy elengedését kérhetik Kínától – írja a CNBC. A lapnak nyilatkozó elemző szerint vannak olyan országok, melyek máris megkezdték a tárgyalásokat a hitelek átütemezéséről, és ha elhúzódik a válság, akkor ez a folyamat csak erősödhet.

A kínai infrastruktúra-fejlesztési program korábban is sok kritikát kapott amiatt, hogy eladósítja a feltörekvő országokat és elsősorban Kína gazdasági érdekeit szolgálja. A program keretében utakat, vasutakat és tengeri útvonalakat építenek Közép-Ázsiában, Afrikában és Európában is jellemzően kínai hitelből. Magyarországon a projekt zászlóshajója a Budapest-Belgrád...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés