Görögország tengerpart lakások
Gazdaság

Így indulhatnak újra a külföldi nyaralások Európában

Portfolio
Az Európai Bizottság a mai napon egy iránymutatásokat és ajánlásokat magában foglaló csomagot terjeszt elő, amely a tagállamokat hivatott segíteni abban, hogy a hónapok óta tartó lezárások után és a szükséges egészségügyi óvintézkedések tiszteletben tartása mellett fokozatosan feloldják az utazási korlátozásokat és lehetővé tegyék az idegenforgalmi vállalkozások számára az újrakezdést.

A csomag célja (amellett, hogy az európai állampolgárok utazhassanak nyaralni, akár külföldre is), hogy segítsen kilábalni az EU idegenforgalmi ágazatát a világjárvány okozta válságból a vállalkozások támogatása révén.

A turisták és utazók vonatkozásában

A Bizottság a következő intézkedésekkel kívánja visszaadni az utazás lehetőségét:

A belső határellenőrzések biztonságos megszüntetése és a szabad mozgás helyreállítása:

Ahogy a tagállamoknak sikerül visszaszorítaniuk a vírus terjedését, a szabad mozgást érintő általános korlátozásokat célzottabb intézkedésekkel kell felváltani. Amennyiben az egészségügyi helyzet nem indokolja a korlátozások általános megszüntetését,

a Bizottság fokozatos és összehangolt megközelítés alkalmazását javasolja, amely első lépésben a kellően hasonló járványügyi helyzetben lévő területek vagy tagállamok közötti ellenőrzéseket oldja fel.

A megközelítésnek rugalmasnak kell lennie, beleértve bizonyos intézkedések újbóli bevezetésének a lehetőségét is, amennyiben a járványügyi helyzet ezt szükségessé teszi. A tagállamoknak az alábbi három kritérium alapján kell eljárniuk:

  • epidemiológiai kritériumok, elsősorban azokra a területekre összpontosítva, ahol a helyzet az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) iránymutatása és az ECDC által kidolgozott térkép alapján javulni látszik;
  • a járvány megfékezését célzó intézkedések alkalmazásának képessége a teljes utazás alatt – beleértve a határátkelést is –, amelyek közé tartoznak a biztonságot célzó egyéb kiegészítő intézkedések, ha a térbeli elhatárolás nem kivitelezhető, valamint
  • gazdasági és társadalmi megfontolások, először is a határokon átnyúló mobilitás előtérbe helyezése a kulcsfontosságú tevékenységek területein és személyes okok fennállása esetén.

Különösen fontos szerepet kap a megkülönböztetésmentesség elve: amennyiben egy tagállam úgy dönt, hogy engedélyezi a területére vagy a területén belüli meghatározott régiókba és térségekbe történő utazást, ezt megkülönböztetéstől mentes módon kell megtennie, jóváhagyva a beutazást az EU minden olyan régiójából vagy országából, ahol hasonlóak a járványügyi körülmények. Hasonlóképpen, minden korlátozást megkülönböztetés nélkül fel kell oldani – állampolgárságtól függetlenül – valamennyi uniós polgár és az adott tagállam valamennyi lakosa számára, és azokat az Unió valamennyi részére alkalmazni kell, ahol közel azonos járványügyi helyzet áll fenn.

A közlekedési szolgáltatások helyreállítása Unió-szerte, a közlekedési dolgozók és az utasok egészségének védelme mellett:

Az iránymutatások általános elveket ismertetnek a légi, vasúti, közúti és vízi személyszállítás biztonságos és fokozatos helyreállítására vonatkozóan. Az iránymutatások több ajánlást is megfogalmaznak, például azt, hogy korlátozni kell az utasok és a közlekedési dolgozók, valamint maguk az utasok közötti érintkezést, és lehetőség szerint csökkenteni kell a járművön egyszerre tartózkodó utasok számát.

Javaslatokat tartalmaznak továbbá például a szájmaszkok és az egyéni védőeszközök használatára vonatkozóan, és megfelelő protokollokkal szolgálnak arra az esetre, ha az utasok a koronavírus tüneteit mutatnák. Az iránymutatások ajánlásokat tesznek minden egyes közlekedési mód tekintetében, és a tagállamok közötti koordinációra szólítanak fel az összeköttetések fokozatos helyreállítása érdekében.

A turisztikai szolgáltatások biztonságos újraindítása:

A Bizottság közös keretet határoz meg, amely kritériumokkal szolgál az idegenforgalmi tevékenységek biztonságos és fokozatos helyreállításához, valamint egészségügyi protokollokat dolgoz ki a szállodák és egyéb szálláshelyek számára a vendégek és a munkavállalók egészségének védelme érdekében. A szóban forgó kritériumok közé tartoznak az epidemiológiai adatok; elegendő egészségügyi kapacitás megléte a helyi lakosság és a turisták számára; megbízható felügyelet, nyomonkövetési és vizsgálati kapacitás, valamint a kontaktkövetés kivitelezhetősége. Ezek az iránymutatások lehetővé teszik, hogy az emberek biztonságos körülmények között tartózkodjanak a szállodákban, kempingekben, a „Bed & Breakfast” típusú szállásokon vagy más turisztikai szálláshelyeken, éttermekben, bárokban és kávézókban, és védve érezzék magukat, ha a tengerpartra vagy egyéb szabadtéri területekre mennek.

A kontaktkövető alkalmazások határokon átnyúló interoperabilitásának biztosítása:

A tagállamok a Bizottság támogatásával iránymutatásokról állapodtak meg a kontaktkövető alkalmazások határokon átnyúló interoperabilitásának biztosítása érdekében, hogy figyelmeztetni lehessen a polgárokat a koronavírussal való lehetséges fertőzésre Unión belüli utazásaik során is. Ez iránymutatásul szolgál a nemzeti egészségügyi hatóságokkal együttműködő fejlesztők számára. Az alkalmazásokkal szemben követelmény az átláthatóság, az ideiglenes jelleg és a kiberbiztonság, anonimizált adatokon kell alapulniuk, Bluetooth technológiára kell támaszkodniuk, és elvárás továbbá a határokon és operációs rendszereken átívelő interoperabilitás. Az interoperabilitás nélkülözhetetlen összetevő: az uniós polgárok számára lehetővé kell tenni, hogy biztonságos és védett módon értesüljenek az esetleges fertőzésről, függetlenül attól, hogy hol tartózkodnak az EU-ban, és milyen alkalmazást használnak

Az utalványok vonzóbb opcióvá tétele a fogyasztók számára:

Az uniós szabályozás értelmében a menetjegyek (repülőgép, vonat, busz, komp), illetve az utazási csomagok törlése esetén az utazóknak jogukban áll választani utalványok vagy készpénzben történő visszatérítés között. Az ehhez fűződő jog ismételt megerősítése mellett a Bizottság ajánlásának célja, hogy az utalványok a jelenlegi világjárvánnyal összefüggésben törölt utazások visszatérítésének életképes és vonzóbb alternatívájává váljanak, hiszen a válság nehéz pénzügyi helyzetbe kényszerítette az utazásszervezőket is. Az utalványok esetében, amelyeknek elfogadása egyéni döntés kérdése, védelmet kell biztosítani a kibocsátó fizetésképtelenné válásának esetére. Az utalványok érvényességi idejét legalább 12 hónapban kell megállapítani, és beváltás hiányában legfeljebb egy év elteltével visszatéríthetőnek kell lenniük. Emellett kellő rugalmasságot kell biztosítaniuk az utasok számára, lehetővé téve, hogy ugyanazon az útvonalon ugyanazon szolgáltatási feltételek mellett utazzanak, vagy hogy ugyanolyan típusú vagy azonos minőségű szolgáltatásokat tartalmazó utazási csomagra vonatkozó szerződést kössenek. Az utalványokat át kell tudni ruházni egy másik utasra is. 

Az idegenforgalmi vállalkozások vonatkozásában

A Bizottság az alábbiak révén kívánja támogatni az európai idegenforgalmi ágazatot:

Az idegenforgalmi vállalkozások, különösen a kkv-k likviditási támogatása a következők révén:

  • az állami támogatási szabályok rugalmassága lehetővé teszi a tagállamok számára, hogy olyan rendszereket vezessenek be – mint például az utalványokra vonatkozó garanciarendszerek és egyéb likviditási rendszerek –, amelyek egyrészt támogatják a közlekedési és az utazási ágazatban működő vállalkozásokat, másrészt biztosítják a koronavírus-világjárvány miatti visszatérítési igények kielégítését. Az utalványok tekintetében kialakított rendszereket a Bizottság az érintett tagállam értesítését követően nagyon gyorsan jóváhagyhatja.
  • uniós finanszírozás: az EU a tagállamokkal megosztott irányításban továbbra is azonnali likviditási támogatást biztosít a válság által érintett vállalkozásoknak a koronavírusra való reagálást célzó beruházási kezdeményezésen keresztül. A Bizottság és az Európai Beruházási Alap emellett 8 milliárd EUR összegű finanszírozást szabadított fel 100 000 nehéz helyzetbe került kisvállalkozás számára.

Munkahelyek megőrzése közel 100 milliárd EUR összegű, a SURE programból biztosított pénzügyi könnyítés révén:

A SURE program segítséget nyújt a tagállamoknak a csökkentett munkaidős foglalkoztatás nemzeti rendszerei és olyan hasonló intézkedések kapcsán felmerülő költségek fedezéséhez, amelyek lehetővé teszik a vállalatok számára a munkahelyek megőrzését. A Bizottság a foglalkoztatási szolgálatok, a szociális partnerek és a vállalatok közötti partnerségeket is támogatja, amelyek megkönnyítik a munkavállalók átképzését, különösen az idénymunkások esetében.

A polgárok és a helyi idegenforgalmi kínálat közötti kapcsolat megteremtése, a helyi látványosságok és turizmus, valamint Európa mint biztonságos turisztikai célpont népszerűsítése:

A Bizottság a tagállamokkal közösen egy olyan védnökségi utalványrendszer előmozdításán dolgozik, amelynek keretében a fogyasztók támogathatják kedvenc szállodáikat vagy éttermeiket. Emellett páneurópai kommunikációs kampányokat is szorgalmazni fog, amelyekben Európa mint első számú turisztikai célpont szerepel.

A rövid távú intézkedések kiegészítéseként a Bizottság továbbra is együtt fog működni a tagállamokkal annak érdekében, hogy az európai zöld megállapodással összhangban előmozdítsa a fenntartható turizmust, és ösztönözze a turisztikai szolgáltatások digitális átalakítását, amelynek köszönhetően az ágazat szereplői nagyobb választékot kínálhatnak, javulhat a források elosztása, valamint új módszerekkel tudnák kezelni a turisztikai forgalmat.

Címlapkép: Getty Images

maszk koronavírus medence
traders
dollar_bankjegy
olaj szénhidrogén
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Részvények, devizák, indexek és árupiacok elemzése, ötletelés.
Online előadás
Bolyongás a külföldi részvények között. Ötletek, praktikák.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Kutató / Junior kutató

Kutató / Junior kutató
2020. május 27.
Ingatlanpiac: Bérlők vs. Bérbeadók - Itt az újranyitás!?
2020. május 28.
Megfizethető lakhatás és kormányzati tervek
2020. május 28.
Vírusválság: veszít vagy nyer a magyar agrárium?
2020. június 3.
Financial and Corporate IT: Digital UX a bankoknál
maszk koronavírus medence