építőipar
Gazdaság

Koronavírus-válság: egyelőre kitart a magyar építőipar

Portfolio
Márciusban az építőpari termelés volumene 5,2%-kal elmaradt az előző havitól, éves összevetésben pedig 3,4%-os volt a visszaesés. A gyenge adatok ellenére az építőipar összességében nem tört ki az egy éve jelemző stagnáló trendjéből. A KSH jelentésének számai, illetve az ágazati sajátosságok arra utalnak, hogy az építőiparra a koronavírus-válságban nem a több más ágazatra jellemző hirtelen összeomlás vár, hanem inkább a fokozatos, lassú visszaesés.
Az ágazat 5,2%-os havi visszaesése azért sem tragikus, mert a megelőző hónapban 6,8%-os emelkedést mért a KSH, és ahogy az alábbi ábránkon is látszik, az építőipar cikkcakkos teljesítménye összességében egy stagnáló trendet rajzol ki.

A nagy értékű, hosszú távú megrendelések alapján dolgozó ágazatban nem kell összeomlásra számítani, ám az amúgy sem szép idei kilátások még borúsabbá váltak a koronavírus-járvány hatására. Az új lakások iránti kereslet bizonyára a háztartások óvatossága miatt alábbhagy, az ipari, kereskedelmi ingatlanok építése pedig a beruházási aktivitás mérséklődésével együtt csökkenhet. Az állami infrastruktúrafejlesztések tompíthatnák az esést, de a kormányzat többletköltekezésbe nem kíván fogni, az uniós forráslehívás meredeken emelkedő trendje pedig az idén már nem folytatható.

Ezek a tendenciák visszafogott mértékben már a rendelési mutatókban is jelentkeznek. A márciusban megkötött új szerződések volumene 9,9%-kal csökkent, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 31,4%-kal lett kisebb. Ugyanakkor a főleg az állami infrastruktúrafejlesztést takaró egyéb építmények építésére vonatkozó szerződések 18,9%-kal nőttek az egy évvel korábbihoz képest.

Az építőipari vállalkozások március végi szerződésállományának volumene 16,3%-kal elmaradt a 2019. március végitől. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 2,7%-kal nőtt, az egyéb építményeké 24,4%-kal csökkent.

Összességében az első negyedév stagnálást hozott az ágazatban, ezért a GDP-növekedéshez (sem éves, sem negyedéves alapon) nem tudott hozzájárulni az ágazat. A gazdasági növekedésre vonatkozó első becslést holnap adja közre a KSH.

Címlapkép: Getty Images

maszk koronavírus medence
traders
dollar_bankjegy
olaj szénhidrogén
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. május 27.
Ingatlanpiac: Bérlők vs. Bérbeadók - Itt az újranyitás!?
2020. május 28.
Megfizethető lakhatás és kormányzati tervek
2020. május 28.
Vírusválság: veszít vagy nyer a magyar agrárium?
2020. június 3.
Financial and Corporate IT: Digital UX a bankoknál
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Kutató / Junior kutató

Kutató / Junior kutató
Online előadás
Részvények, devizák, indexek és árupiacok elemzése, ötletelés.
Online előadás
Bolyongás a külföldi részvények között. Ötletek, praktikák.
maszk koronavírus medence