nikecoronavirus
Gazdaság

Még nem roppantotta össze az egész magyar gazdaságot a koronavírus-járvány

Portfolio
Az idei első negyedévben még növekedhetett a magyar gazdaság a koronavírus-járvány kirobbanása ellenére, azonban az év egészét recesszió jellemezheti – vélekednek a Portfolio által megkérdezett közgazdászok. (A KSH pénteken közli az első negyedéves gyorsbecslést.) A következő negyedévben biztosan recessziót él majd át a magyar gazdaság, a kilábalás üteme pedig attól függ majd, hogy milyen gyorsan cseng le a koronavírus-járvány és lesz-e második hullám. Azt is megkérdeztük az elemzőktől, hogy milyen alakú lesz a válság.

Január és március között 1,7%-kal bővülhetett a magyar gazdaság az előző év azonos időszakához képest a Portfolio által megkérdezett szakértők mediánvéleménye szerint, ami jelentős lassulás a tavalyi negyedik negyedévben látott 4,5%-os növekedéshez képest. Azonban azt is ki kell emelni, hogy az előrejelzések rendkívül széles sávban szóródnak, vagyis kifejezetten nagy a bizonytalanság. „A koronavírus miatt bevezetett korlátozások negatív gazdasági hatásai az első negyedév adatában már érződnek, ugyanakkor a gazdaság egésze még elkerülte a recessziót” – vélekedett Halász Ágnes, az UniCredit Bank vezető közgazdásza.

Egyelőre elkerültük a recessziót

Suppan Gergely, a TakarékBank vezető elemzője arra hívja fel a figyelmet, hogy nagyon jól indult az idei év is, az első két hónap adatai alapján – különösen a vendéglátás és a turizmus területén – akár folytatódhatott volna a robusztus növekedés. Noha egyes területeken jelentkeztek fennakadási problémák az ellátási láncokban a kínai járványhelyzet miatt, a hazai gazdaságot a járvány ellen hozott hazai és nemzetközi intézkedések, korlátozások március második felétől érintették súlyosan, így az első negyedév egyhatodára voltak hatással.

Mivel nálunk jóval kevésbé voltak szigorúak a korlátozások más országokkal összehasonlítva, számos ágazatot, alágazatot le sem kellett állítani

– fogalmazott Suppan, aki szerint ennek hatására a hazai adatok érdemben felülteljesítették az egyes európai országokban megjelent adatokat.

  • Az ipari termelés éves szinten stagnált, negyedéves szinten 2%-kal zsugorodott, így éves szinten nem járult hozzá a növekedéshez, negyedéves szinten kb. 0,4-0,5 százalékponttal csökkenthette a GDP-t.
  • A kiskereskedelmi forgalom – részben a pánikvásárlások, de nagyrészt az étkezési szokások megváltozása (megszűnő munkahelyi, közétkeztetés, vendéglátás miatt/helyett megugró élelmiszervásárlások) miatt a negyedévben 7,4%-kal, az előző negyedévhez képest 1,7%-kal nőttek.
  • A vendégéjszakák száma az első negyedévben még csupán 18,3%-kal csökkent, köszönhetően a január-februári kimagasló, 10,8%-os növekedésnek, prognosztizálja Suppan.

Március közepétől számos szolgáltatói ágazat teljesen leállt, így a szolgáltatások közel egy százalékponttal húzhatták le a negyedéves növekedést, de éves összehasonlításban még növekedést mutathattak – vélekedett a TakarékBank közgazdásza.

2020: recessziót jósol mindenki

Az év egészét tekintve már sokkal bizonytalanabb a helyzet. A Portfolio által megkérdezett szakértők mediánvéleménye alapján 3,8%-os lehet a recesszió, de hatalmas a bizonytalanság. Van, aki csak 3,3%-os visszaeséssel számol, de olyat is találunk, aki 9% feletti recessziót jósol.

Az alábbi ábra szemléltetni, hogy milyen gyorsan romlott a magyar gazdaság idei teljesítményére vonatkozó előrejelzés. Három hónappal korábban még 3,6%-os GDP-növekedést jósoltak a szakértők, mostanra viszont már 3,8%-os visszaeséssel kalkulálnak. 

„Nem látni egyelőre, mikor ér véget a koronavírus-járvány, mikorra áll helyre a gazdaság a járvány lecsengését követően, melyek jelentősen befolyásolják az előrejelzési pályákat” – sorolja a bizonytalanság okait Kuti Ákos, a Danube Capital R&A Zrt. vezérigazgató-helyettese. Kutiék az alappályán azzal számolnak, hogy a járvány lecseng a második félévre, a meghozott intézkedések feloldásra kerülnek, de a keresleti és kínálati sokkok után csak lassan tér vissza a korábbi pályára a gazdaság.

  • Ebben az esetben a hazai GDP 4%-kal csökken 2020-ban a tavalyi évhez képest, annak ellenére, hogy az év második felében elindulhat az aktivitás ismételt bővülése a gazdaságban.
  • Első, az alappályánál kedvezőbb feltételekkel rendelkező alternatív forgatókönyvük esetében az idei évben stagnálást mutathat a hazai gazdaság, de ehhez egy gyors, V-alakú kilábalás kell.
  • Ugyanakkor az alappályánál kedvezőtlenebb feltételeket támasztó alternatív forgatókönyv esetében idén akár 8%-ot is meghaladó GDP-visszaesés is bekövetkezhet, amennyiben elhúzódik a járvány hatása.

Hasonlóan számol több szakértő, több alternatív pályával, hiszen senki sem tudja, hogy mikor ér véget a járvány, illetve lesz-e második hullám. Suppan Gergely alapforgatókönyve 3%-ot kissé meghaladó zsugorodással kalkulál, de

elhúzódó kilábalási folyamat esetén 5%-os GDP-csökkenésre számít, újabb járványhullám kitörése esetében pedig 6%-os recessziót jósol 2020-ra.

Utóbbi esetben az újabb korlátozások miatt a negyedik negyedévben ismét kismértékben zsugorodhat a gazdaság, így a kilábalás „W” alakú lesz, jelentősen hátráltatva a fellendülést, további elbocsátásokat és bércsökkentéseket okozva.

Halász Ágnesnek a GDP-visszaesésre vonatkozó prognózisa szerint olyan gyenge lesz az idei év, mint amit több szakértő a vészforgatókönyvében prognosztizál. „A kis, nyitott, a feldolgozóipari exporttól nagyban függő közép-európai gazdaságok nem tudják magukat függetleníteni a külső környezet folyamataitól, még egy relatíve kedvezőbb járványhelyzeti forgatókönyv megvalósulása esetén sem. Hazánk számára további kedvezőtlen hír, hogy a válság egy rekord hosszú fellendülési szakasz végén, lényegében a gazdasági ciklus csúcsán éri a gazdaságot” – foglalta össze a helyzetet.

Ami a komponenseket illeti, a recesszió legfőbb oka az export és a beruházások 20%-os zsugorodása a külső piacok bezáródása, a globális ellátási láncok összeomlása és a bizonytalan gazdasági környezetben tipikusan elmaradó vállalati beruházások miatt.

A visszaesés mértékét a fiskális mentőcsomagban beruházásra allokált 450 milliárd forint abban az esetben enyhítheti, ha ezt az összeget az állam azonnal infrastrukturális projektekre költi

– vélekedett az elemző.

A magánfogyasztás esetében idén 5%-os csökkenést vár, mely mögött két fő tényező húzódik meg:

  • egyrészt a vírus miatt bevezetett korlátozások hatására egyes szektorokban a kereslet gyakorlatilag egyik napról a másikra lenullázódott. A vendéglátás, turizmus, szabadidős szolgáltatások, légiközlekedés, szállítmányozás nemcsak a válság által leginkább sújtott ágazatok jelenleg, hanem a helyreállás és a felívelés is ezeken a területeken tart majd a legtovább.
  • Másrészt pedig a „hagyományos” gazdasági válságok során megszokott általános keresletcsökkenés is várható, ahogy a vállalati szektor leépíti kapacitásait, a csődráta és a munkanélküliség növekszik, így a háztartások költekezése is jóval óvatosabbá válik. „A kereslet alakulására nézve ezért kulcskérdés, hogy az állami bérkompenzációs program mennyire lesz képes teljesíteni a munkahelyek megőrzésével kapcsolatos kormányzati várakozásokat” – vélte Halász.

V, W, U, L?

A 2021-es növekedés egyrészt attól függ a szakértők szerint, hogy mekkora lesz a bázisidőszakban (2020) a recesszió mértéke. Akik nagyobb recessziót jósolnak, azok jórészt 2021-ben nagyobb felpattanást is remélnek. A Portfolio által megkérdezett szakértők mediánvéleménye szerint jövőre 4,8%-os GDP-növekedés várható.

„Egyelőre még bízunk a V alakú lefutásban, az alapforgatókönyvünkben is ezzel kalkulálunk. Mindazonáltal, ahogy telik az idő, egyre nő az U, esetlegesen W-alakú lefutás valószínűsége, különösen abban az esetben, ha újabb járványhullámok jönnek” – írta Halász Ágnes.

Suppan azzal számol, hogy V-alakú lesz a válság, de a V felpattanó szára laposabb lesz, mivel csak fokozatosan térhet vissza a növekedés. „Tulajdonképpen már április végétől elkezdődött a visszapattanás, főleg egyes autógyárak alacsony szintű újraindulása miatt, majd májustól egyelőre a vidéki korlátozások egyes részeinek enyhítése miatt” – fogalmazott, így noha a mélypontot áprilisban éri el a gazdaság – amikor

a gazdaság visszaesése kétszámjegyű is lehetett –, már a második negyedévben megkezdődik a fordulat.

Ez a harmadik negyedévre már igen erős felpattanást ígér, és ha fokozatosan folytatódhatnak az enyhítések, a negyedik negyedév is erős lehet negyedéves bázison.

Az újraindulás azonban teljesen eltérő lesz az egyes ágazatokban, így lesznek ágazatok, ahol U- vagy L-alak lesz

– vélekedik Suppan. A vendéglátásban sokkal lassabb, a nemzetközi turizmusban, nagyrendezvények (fesztiválok, vásárok, konferenciák, koncertek, sportesemények), szórakozóhelyek, mozik, színházak esetében idén talán nem is állnak helyre, csak jövőre. „Sokan reménykednek a belföldi turizmusban, azonban számos ágazatban a szabadságolások előrehozása, valamint a nyári karbantartások előrehozása miatt alig marad, vagy teljesen elfogy a szabadságkeret, így nagyon sokan nem fognak tudni nyaralni” – vélekedik Suppan, aki szerint

sok helyen, amennyiben felfut a termelés, a nyári hónapokban túlórázhatnak a munkavállalók.

Szerinte a kilábalást hátráltatja a megugró munkanélküliség és a bércsökkentések, fizetés nélküli szabadságok miatti jövedelemcsökkenés. A járvány esetleges második hulláma miatt megvan a kockázata a W-alaknak is, azonban már nem lesz szükség a márciusihoz hasonló drasztikus intézkedésekre, teljes leállásokra, mert egyrészt már  több védőfelszerelés és távolságtartás megoldás áll rendelkezésre, másrészt egyes ígéretes terápiák (meglevő gyógyszerek, vérplazma stb.) egyre inkább kezelhetővé teszik a fertőzést, véli Suppan, aki szerint így W-alak esetben a második mélypont már magasabb szinten lehet, bár a képet árnyalhatja az ismét emelkedő vagy elhúzódó munkanélküliség, a csökkentett bérek, ami a kilábalást teszi nehezebbé.

Vizovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője úgy véli, könnyen lehet, hogy az U-alakú kilábalás (amelynek nagyon mélyen lesz a szára és nem lesz teljesen szimmetrikus) túl optimista elképzelés, és inkább a részeg „J” lehet a megoldás. „Ez utóbbit jobban szemlélteti, ha egy kicsit elrugaszkodunk a betűktől: azt mondanám, nagy valószínűsége van annak, hogy egy híres amerikai sportszergyártó cég logójára hasonlít majd a válság görbéje” – mondja Virovácz, utalva a Nike jelére.

Címlapkép: Leon Neal/Getty Images

dollar_bankjegy
maszk koronavírus medence
traders
olaj szénhidrogén
koronavirus helyreallitasi alap unios koltsegvetes ursula von der leyen200527
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Részvények, devizák, indexek és árupiacok elemzése, ötletelés.
Online előadás
Bolyongás a külföldi részvények között. Ötletek, praktikák.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Kutató / Junior kutató

Kutató / Junior kutató
2020. május 27.
Ingatlanpiac: Bérlők vs. Bérbeadók - Itt az újranyitás!?
2020. május 28.
Megfizethető lakhatás és kormányzati tervek
2020. május 28.
Vírusválság: veszít vagy nyer a magyar agrárium?
2020. június 3.
Financial and Corporate IT: Digital UX a bankoknál
dollar_bankjegy