bet_masterplast
Gazdaság

Rekord első negyedév a Masterplastnál, de a koronavírus bizonytalanságot hozott

Portfolio
Története legjobb első negyedévét zárta a Masterplast március végén, a vállalat bevétele és üzemi eredménye is rekordot döntött 2020 első negyedévében. Ebben nagy szerepe volt a márciusban tapasztalt „szigetelőanyag elővásárlási láznak”, aminek köszönhetően bevétel-és eredményszinten is kétszámjegyű növekedést ért el a cég az előző év azonos időszakához képest. A koronavírus miatt márciustól egyre bizonytalanabbá vált a piaci környezet, azonban az iparágra jellemző hosszabb ciklusidők miatt ez a hatás a vállalat eredményeiben még nem jelentkezett. Mindenesetre az osztalékfizetést idén felfüggesztette a társaság a pénzügyi stabilitás megőrzése és a beruházások miatt, a jövő évtől azonban a korábban meghirdetett osztalékelőrejelzéssel terveznek.

Rekordokat döntött 2020 első negyedévében a Masterplast, mind a bevétele, mind az üzemi eredménye kétszámjegyű ütemben nőtt, így minden idők legjobb első negyedévét zárta a cég. A csoport árbevétele 13 százalékkal, üzemi eredménye 21 százalékkal, adózott eredménye pedig 14 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához képest. (Az, hogy az adózott eredmény kisebb ütemben nőtt, a devizaárfolyam-változások kedvezőtlen hatásának számlájára írható, ami a pénzügyi eredményeket rontotta a negyedévben.)

A rekordot jelentő árbevétel és üzemi eredmény elérésében jelentős szerepet játszott a Magyarországon márciusban néhány hétig tapasztalt extrém magas keresleti igények kiszolgálása – áll a vállalat közleményében. Márciusban valóságos szigetelőanyag elővásárlási láz jelentkezett és bár

a koronavírus miatt bizonytalanabbá vált az iparági környezet, az iparágra jellemző hosszabb ciklusidők miatt ez a vállalat eredményeiben még nem jelentkezett.

A negyedév végére jelentősen romlottak a kilátások, a vírus által legsúlyosabban érintett nyugat-európai országokba irányuló export tevékenység az érvénybe lépő korlátozások miatt nehezebbé vált, vagy szünetelni kényszerült. Magyarországon az általános gazdasági lassulás és veszélyhelyzeti korlátozások mellett számottevően csökkent az új beruházások indítása és az építési engedélyek száma is. A korábbi kormányzati ösztönzők nyomán indult projektek már jellemzően a befejező szakaszokba fordultak, ami az újabb átfogó kormányzati ösztönző programok megjelenésének hiányában szűkülő piaci lehetőségeket vetít előre.

Az áprilisban rendhagyó módon megtartott közgyűlésen az igazgatóság úgy döntött, hogy az idei évben felfüggeszti az osztalékfizetést a pénzügyi stabilitás megőrzése és a beruházások pénzügyi igénye következtében.

A jövő évtől a korábban meghirdetett osztalékfizetési előrejelzéssel számol a társaság.

A 2019-es év után részvényenként 44 forintos osztalék volt a terv, ami a jelenlegi árfolyammal számolva 7 százalék feletti osztalékhozamot jelentett volna.

A Masterplast negyedéves számai
ezer EUR 1Q 19 1Q 20 változás
Értékesítés árbevétele 22 068 24 952 13,1%
EBITDA 934 1 126 20,6%
EBITDA-szint 4,2% 4,5% 0,3%
Üzemi eredmény 396 494 24,7%
Üzemi eredményszint 1,8% 2,0% 0,2%
Adózás előtti eredmény 311 353 13,5%
Adózott eredmény 238 272 14,3%
EPS (EUR) 0,02 0,02 0,0%
Forrás: Masterplast, Portfolio      

A bevételek

2020. első negyedévben kissé visszafogott, de összességében még pozitív tendenciákat tapasztalt a csoport mind az új lakás, mind a felújítási piacokon. A piacok szempontjából legnagyobb súlyú Magyarországon ugyan csökkent az új beruházások száma, de óriási keresleti hullám indult meg márciusban a kialakult egészségügyi vészhelyzet miatt.

A csoport árbevétele 13 százalékkal növekedett az előző év azonos időszakához képest.

Az egyes termékek közül a legnagyobb súlyú üzletág a homlokzati hőszigetelő rendszerek, amely csaknem a bevétel felé adja. A termékcsoport bevétele 14 százalékkal nőtt az első negyedévben, elsősorban az EPS és az üvegszövet termékeknek köszönhetően.

Kétszámjegyű bevételnövekedést mutattak még a szárazépítészeti rendszerek, valamint a kisebb súlyú ipari alkalmazások termékcsoport, utóbbinál a 45 százalékos növekedés a nem stratégiai alapanyagkereskedelemnek köszönhető elsősorban.

A tetőfóliák és tető elemek árbevétele 6 százalékkal emelkedett a javuló értékesítéseknek köszönhetően. A hő-hang-és vízszigetelő anyagok termékcsoportban 3 százalékkal nőtt a forgalom, a termékcsoporton belül csökkent a habfólia árbevétele, míg az üveg- , valamint az extrudált polisztirol (XPS) termékek és a felületszivárgó lemezek forgalma növekedett.

A Masterplast legnagyobb súlyú piacán, Magyarországon (ami a teljes bevételének közel 40 százalékát adja) 29 százalékkal nőtt a bevétel az előző év azonos időszakához viszonyítva. Mindegyik termékcsoportban bővült a forgalom a bázisidőszakhoz képest, a homlokzati hőszigetelő rendszer termékcsoportba tartozó EPS és üvegszövet eladások nőttek a legnagyobb mértékben. A növekedéshez jelentősen hozzájárult a belföldi alapanyagkereskedelem bővülése, de a növekedés legnagyobb hányada a tavalyi évben megkezdett projektek befejezéséhez köthető.

A román piacon volt a legnagyobb ütemű bevételnövekedés az első negyedévben, 30 százalék feletti. Romániába a kedvezőtlen politikai helyzet ellenére erős negyedévet zárt az építőipar, az első két hónapban folytatódtak a korábban elindított épületszigetelési projektek.

Szerbiában szintén kétszámjegyű ütemben nőtt a bevétel, 11 százalékkal, az ukrán és a szlovák piacon pedig egyszámjegű volt a dinamika. Szerbiában bővült az építőipari tevékenység, az elvégzett munkák értéke magasabb volt és a kiadott építési engedélyek száma is nőtt. Ukrajnában és Szlovákiában szintén jól teljesített az építőipar, Szlovákiában az erős első két hónap után azonban márciusban már visszaesés volt tapasztalható.

Jelentősebb visszaesés volt Horvátországban (-6%), ahol csökkent az ipari termelés, az építőipar sem bővült, majd a járványhelyzet miatt szinte teljesen visszaesett az építőipari aktivitás. A helyzetet tovább súlyosbította a zágrábi földrengés. Észak-Macedóniában 17 százalékkal zuhant a Masterplast bevétele, itt minden termékcsoport forgalma csökkent.

A koronavírus európai megjelenése az export piacokon éreztette leginkább a hatását (azon piacok, ahol a Masterplast nem rendelkezik leányvállalattal), itt 11 százalékkal csökkent a negyedévben a forgalom. A legnagyobb visszaesést Olaszországban, Dániában és Írországban tapasztalta a Masterplast, növekedés volt viszont a német, a ciprusi és az osztrák területeken.

Az eredmények

A forgalom bővüléséhez képest nagyobb mértékben nőtt a kereskedelmi árréstömeg, ennek köszönhetően avultak a profitráták 2020 első negyedévben az egy évvel ezelőtti szintekhez képest (az EBITDA-hányad 4,2 százalékról 4,5 százalékra emelkedett.)

A működési költségek közül a csoport gyártási alap-és egyéb költségei növekedtek, csakúgy, mint a karbantartási költségek, az idegen szállítási költségek és az energiaköltségek. Az üzemanyagköltségek nem változtak, a bérleti díjak pedig csökkentek év/év alapon. A szerb üvegszövet háló gyár személyi bővülésének és a béremeléseknek köszönhetően 27 százalékkal növekedtek a személyi jellegű ráfordítások 2020 első negyedévében (a csoport már 1103 főt alkalmazott a negyedév végén, szemben a bázisidőszaki 963 fővel). Az amortizáció is növekedett az első negyedévben, főként a szerbiai gyártó beruházásokhoz kapcsolódóan elszámolva.

Az EBITDA és az üzemi eredmény a bevételnél nagyobb ütemben növekedett az első negyedévben, 21, illetve 25 százalékkal nőtt.

A társaság számára kedvezőtlen devizaárfolyam-változások ugyanakkor a pénzügyi eredményt rontotta, így az adózott ennél kisebb dinamikával, 14 százalékkal emelkedett.

A kilátások

A társaság a jövőben bizonytalan építőipari környezettel számol, amit kormányzati ösztönző programok tompíthatnak, ellensúlyozhatnak. Az eddig megjelent állami kezdeményezések, a rozsdaövezetekre adott kedvezmények és a lakossági felújítási kedv felfutása pozitív hatásként jelentkezhetnek, de emellett is újabb, építést és épületenergetikai felújításokat célzó állami támogatások megjelenésére van szükség a tartósan romló iparági környezet ellensúlyozására - közölte a cég.

A pénzügyi stabilitás fenntartása mellett a csoport folyamatos stabil áruellátás biztosításával, valamint rugalmas logisztikai háttérével felkészült a koronavírus járvány negatív hatásaira, ugyanakkor egy romló környezet negatívan hathat a társaság forgalmára és működési eredményére is.

- áll a cég közleményében. 

A Masterplast nem tervez leépítéseket, munkatársi csapata megtartásával számol. A megváltozott fogyasztói szokások ismeretében fontos célként a saját online jelenlét további erőteljes fejlesztését, és a partnerei e-kereskedelmi és online fejlődésének támogatását tűzte ki a vállalat.

Az osztalék

Az áprilisban a járványhelyzet miatt rendhagyó módon megtartott közgyűlésen a Masterplast igazgatósága döntött arról, hogy az idei évre felfüggeszti az osztalékfizetést a pénzügyi stabilitás megőrzése és a beruházások pénzügyi igénye miatt. A társaság maximum az adózott eredmény 50 százalékát fizeti ki osztalékként, a 2019-es év után az eredeti tervek szerint részvényenként 44 forintos osztalék járt volna. A jövő évtől azonban újra a korábban meghirdetett osztalékelőrejelzéssel számol a társaság. 

A Masterplast járvány előtti osztalékfizetési tervei

Árfolyam

A Masterplast árfolyama idén 21 százalékot esett, ezzel kissé felülteljesítő volt a magyar piacon, a BUX index ugyanis 25 százalékos mínuszban van idén.

járvány koronavírus brazília
Frankfurti tőzsde
virág barnabás mnb
trend és varos
mol campus látványterv
olaj, wti
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. június 11.
Tudatos felkészülés a generációváltásra
2020. június 25.
Járműipar: Korszakváltás a beszállítóknál koronavírus idején
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online előadás
Miért előnyös trendkövető kereskedővé válni, hogyan azonosítod a piaci irányokat?
Online előadás
Egyszerű, kézzel fogható praktikák, termékek az olajár meglovaglásához.
járvány koronavírus brazília