Előfizetői tartalom

Itt a magyar GDP-adat: megütötte a gazdaságot a koronavírus-válság

Portfolio
Az első negyedévben (szezonálisan és naptárhatással igazítva) 2%-kal teljesített jobban a magyar gazdaság, mint egy évvel ezelőtt. A szám jelentős mérséklődést jelent a tavaly év végi 4,4%-ról, mutatva, hogy a koronavírus-válság - bár csak az időszak legvégét érintette igazán - alaposan visszavetette a magyar gazdaságot. Negyedéves alapon már zsugorodott a gazdaság, 0,4%-kal. Erre utoljára négy éve volt példa. A kiigazítatlan GDP-növekedési adat 2,2%, ami egyébként meghaladja az elemzői várakozásokat, amelyek átlaga 1,7% volt. Vagyis annyi jó hír azért vegyül a jelentős fékezést mutató jelentésbe, hogy a szakértők még ennél is nagyobb lassulást vártak.

A KSH az első gyorsbecsléseinél még nem közöl részletes számokat, amiből teljes képünk lehetne a gazdasági teljesítményről. Ezúttal annyit írt, hogy a koronavírus-járvány miatt kialakult rendkívüli helyzet a legtöbb nemzetgazdasági ág termelésére kedvezőtlen hatást gyakorolt, de a piaci szolgáltatások és kisebb mértékben az ipar továbbra is a növekedés húzóerejét...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái