balatonshutter
Gazdaság

Sosem látott zuhanás: külföldiek nélkül egyszerűen összeroppan a magyar turizmus

Portfolio
A külföldi vendégek hazánkba tett utazásaikhoz kapcsolódó kiadásai az elmúlt években folyamatosan emelkedtek, tavaly már 2,3 ezer milliárd forintot tettek ki. Ez az összeg közel hatszorosa a magyarok többnapos belföldi utazásai során elköltöttnek, derült ki a KSH elemzéséből, amely megállapítja, hogy a járvány hatására a turizmusban bekövetkezett változások tovagyűrűző hatása közvetett módon több gazdasági ág teljesítményére is kihat.

Az elmúlt években a globális és a hazai turisztikai forgalom folyamatosan bővült, egyre több külföldi vendég érkezett Magyarországra és vette igénybe a kereskedelmi szálláshelyek szolgáltatásait. Az általuk eltöltött vendégéjszakák száma tavaly 2,7%-kal, 2020 január–februárjában 14%-kal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. Márciusban azonban a koronavírus-járvány hatására a külföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma 68%-kal esett vissza az előző év azonos időszakához képest, ez példa nélküli összeomlást jelent.

A járvány vendégforgalmat korlátozó hatása nélkül feltehetően tovább folytatódott volna a külföldivendég-éjszakák számának emelkedése, ami márciusban a statisztikai hivatal becslése alapján elérte volna a 7,6%-ot.

A turizmusról szóló elemzésünk itt olvasható:

Idén 43-48 százalékkal csökkenhet a vendégéjszakák száma, ez közel 250-300 milliárd forint kiesést okoz a turizmusban a Szallas.hu elemzői szerint. A magyar gazdaság a multiplikátorhatás miatt ennek háromszorosát, közel 800-900 milliárd forintot veszít. 

A vendégek fele külföldi

A nagy esést most az okozhatja, ami eddig a hajtóereje volt a turizmusnak. Hazánk kereskedelmi szálláshelyein az elmúlt években folyamatosan növekedett a vendégek száma, akiknek közel felét a külföldről érkezők teszik ki. A kereskedelmi szálláshelyek 2019-ben 12,9 millió vendéget fogadtak, 31,5 millió vendégéjszakára, ebből 6,2 millió volt a külföldi vendég és 15,8 millió az általuk foglalt éjszaka. Utóbbiak hattizedét Budapesten töltötték, ezen kívül körükben a legnépszerűbbnek a Balaton, valamint a fürdőikről ismert települések térsége számított.

külf1
Forrás: KSH

A kereskedelmi szálláshelyeken a külföldiek részesedése (63%) magasabb volt a befizetett szállásdíjak összegéből, mint a vendégéjszakák számából. Összesen 209 milliárd forint szállásdíjbevétel származott tőlük.

szallasdigbro

Évek óta a főszezonnak számító júliusban és augusztusban érkezik a legtöbb külföldi vendég a hazai kereskedelmi szálláshelyekre. Ez a két hónap az összes vendégéjszaka 13-14%-át teszi ki.

külf3

A idegenforgalmi célú lakás- vagy szobakiadás terjedése a fővárosban és a négy legjelentősebb célpontnak számító vidéki járásban (Fonyódi, Hajdúszoboszlói, Keszthelyi, Siófoki) volt jellemző, így a külföldiek elmaradása főleg ezeken a helyeken okozhat anyagi veszteséget.

Visszaeső repülőforgalom

Az utazások elmaradása, a turizmus visszaesése nemcsak a szálláshelyek vendégszámában érhető tetten, hanem a repülőterek forgalmában is. A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér teljes utasforgalma 2020 márciusában 58%-kal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. Ebben a hónapban mindössze 494 ezer utas fordult meg a repülőtéren, ennél kevesebb utoljára 2012. februárban, a Malév megszűnésekor volt.

repterkülf

Áprilisban tovább romlott a helyzet, és a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér utasforgalma több mint 99%-át elveszítette. Az előrejelzések szerint a határok újbóli megnyitása után gazdasági és egészségügyi okok miatt lassú forgalomnövekedés várható, ezért a budapesti repülőtér utasforgalma valószínűleg sem idén, sem a következő két-három évben nem fogja elérni a korábban prognosztizált 17 milliót, sem pedig a tavaly regisztrált 16 milliót. Mindezek miatt a Budapest Airport csoportos leépítést hajt végre.

Ezermilliárdos kár

A külföldi vendégek hazánkba tett utazásaikhoz kapcsolódó kiadásai az elmúlt években folyamatosan emelkedtek, 2019-ben 2,3 ezer milliárd forintot tettek ki. Ez az összeg közel hatszorosa a magyarok többnapos belföldi utazásai során elköltöttnek, derült ki a KSH elemzéséből, amely megállapítja, hogy a járvány hatására a turizmusban bekövetkezett változások tovagyűrűző hatása közvetett módon több gazdasági ág teljesítményére is kihat.

A szálláshelyek bevételeire elenyésző hatást gyakorló egynapos utak több mint kilenctizede a szomszédos országok lakóihoz kapcsolódott. Az utazási motivációk között legnagyobb súllyal szereplő bevásárlóutak generálta költések elmaradása elsősorban a kiskereskedelmi üzletek forgalmában mutatkozhat meg. A fertőzés terjedésének megfékezésére hozott intézkedések miatt elmaradt vendégforgalom nem csak a kereskedelmi és az egyéb, üzleti célú magánszálláshelyek anyagi helyzetét befolyásolja kedvezőtlenül, hanem a turizmushoz kapcsolódó vállalkozásokét (például vendéglátóhelyek, szórakoztatóhelyek, kiskereskedelmi üzletek stb.) is. Ennek az az oka, hogy a szállásdíjbevételek mellett az utazásokhoz kapcsolódó egyéb költések is elmaradnak. Így a turizmus mellett az erre épülő vállalkozások működési problémái szintén visszafoghatják az adott térség gazdasági teljesítményét, és ronthatják a munkaerőpiaci helyzetet, áll a KSH elemzésében.

Romló szolgáltatásexport

A hazánkba érkező külföldi látogatók gazdasági súlya számottevő, 2019 folyamán az ebből származó bevételek a szolgáltatásexport 24%-át, a GDP 4,5%-kát érték el, így a külföldi vendégek elmaradása az idei évben ezt is rontja. Éven belül a turisztikai exportbevételek hasonlóképp oszlanak el, mint a kereskedelmi szálláshelyek esetében a szállásdíj-bevételek, a GDP-hez viszonyítva az első és a negyedik negyedév a legkevésbé hangsúlyos, a legerősebb időszaknak a július–augusztusi főszezont magában foglaló harmadik negyedév számít.

szolgexpkülf

Címlapkép: Shutterstock

maszk koronavírus medence
traders
dollar_bankjegy
olaj szénhidrogén
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. május 27.
Ingatlanpiac: Bérlők vs. Bérbeadók - Itt az újranyitás!?
2020. május 28.
Megfizethető lakhatás és kormányzati tervek
2020. május 28.
Vírusválság: veszít vagy nyer a magyar agrárium?
2020. június 3.
Financial and Corporate IT: Digital UX a bankoknál
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Kutató / Junior kutató

Kutató / Junior kutató
Online előadás
Részvények, devizák, indexek és árupiacok elemzése, ötletelés.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
maszk koronavírus medence