üres tengerpart turizmus
Gazdaság

Néhány turistaparadicsomban helyrehozhatatlan károkat okozhatott a koronavírus

Portfolio
A koronavírus-járvány miatt gyakorlatilag teljesen leállt a globális turizmus, így most különösen nehéz helyzetben vannak azok az országok, melyek lakosságának nagy része a külföldi látogatókból élt meg. Míg egyes országokban mély recessziót, munkanélküliséget és adósságspirált hozhat a járvány, olyan régiók is akadnak, ahol ennél is nagyobb lehet a baj. Könnyen előfordulhat, hogy néhány ország turisztikai vonzereje hosszabb távon csorbát szenved a Covid-19 miatt.

Maldív-szigetek

A Maldív-szigeteket tavaly 1,7 millió turista látogatta meg, az idei évre 2 milliós látogatottságot vártak, mielőtt beütött a koronavírus-pánik. Mivel az Indiai-óceánon található szigetcsoportot főleg kínai, indiai és olasz turisták látogatják, nagyon korán megérezte a járvány hatásait a helyi lakosság. A 400 ezer fős maldívi népesség számottevő része a turizmusból él meg, a szálláshelyek 90%-a viszont a kieső forgalom miatt vagy fizetés nélküli szabadságra küldte a dolgozókat vagy jelentősen csökkentette a bérüket.

Számos luxusszállodát teljesen átalakítottak kórházzá, arra számítván, hogy a turistaforgalom miatt jelentős lesz a járvány a régióban, végül azonban alig 982 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az országban és mindössze 4 halálos áldozatot szedett a Covid-19.

Az intézkedések miatt tüntetéshullám söpört végig a szigetcsoporton. Elemzők arra számítanak, hogy a mostani gazdasági sokk még a 2004-es cunami hatásainál is durvább lesz, a lakosság állami intervenciót kér. Nehéz lesz ezt eszközölni, hiszen a maldív állam már így is rendkívül el van adósodva, csak Kínának 1,4 milliárd dollárral tartoznak, miközben az ország alig 276 millió dollár likvid devizatartalékkal rendelkezik. Mivel jó eséllyel az idei turistaszezon teljesen kiesik a koronavírus miatt, a kormány válaszút elé érkezik: vagy megkockáztatják, hogy Kína adósságcsapdájába még mélyebbre süllyednek vagy hagyják, hogy a lakosság sínylődjön a ki tudja, meddig elhúzódó járvány gazdasági hatásai miatt.

Karib-térség

A karibi-régió országai közül a kvázi-autonóm, de hivatalosan Holland Királyság részeként működő Sint Maartent viseli meg a legjobban a koronavírus, a 41 ezer fős lakosság mintegy 80%-a ugyanis turizmusból él meg. A helyiek épphogy helyrehozták a 2017-es Irma-hurrikán által okozott károkat, amikor beütött a koronavírus, a járvány miatti visszaesés következtében a magánszektor által foglalkoztatottak 45%-át tervezik elbocsátani. A legtöbb vállalat egyszerűen semmi tartalékkal nem rendelkezik, hiszen minden pénzüket elköltötték a 2017-es hurrikán utáni restaurációra. A kormány most azon dolgozik, hogy megmentse valamilyen módon a teljes gazdasági összeomlástól az országot, de elismerik, ez valószínűleg nem fog menni olyan nemzetközi szervezetek segítsége nélkül, mint a Világbank.

Szintén kifejezetten rossz helyzetben van Kuba, a Dominikai Köztársaság, illetve Trinidad és Tobago is; különösen azok az országok érintettek nagyon rosszul, amelyek az óceánjárók forgalmából élnek meg.

Bali

Bali az egyik legnépszerűbb turisztikai célpont Indonézián belül, a helyi lakosság 85%-a turisztikából él. A bali lakosság nagy részének semmilyen megtakarítása, sőt, még bankszámlája sincs, sokan ráadásul nem is bejelentett munkavállalók. Mivel a jakartai kormány elsősorban a fővárosbeli vállalatok megmentésére koncentrál, félő, hogy a 4,2 milliós Bali lakosságához semmilyen segély nem jut el. Számtalan ember kerül az éhhalál szélére, több sajtótermék is úgy ír a helyzetről, mint egy „közelgő katasztrófa.”

A helyi kormány azt reméli, hogy októberben ismét fogadhatják a turistákat, addig viszont ha a koronavírus nem is, a gazdaság összeomlása kiélezheti a társadalmi feszültségeket és akár az idegengyűlöletet is, mindez pedig hosszabb távon is kockáztatja a sziget vonzerejét.

Olaszország

Az egész világon Olaszországban volt eddig a harmadik legsúlyosabb a koronavírus-járvány, mintegy 31 700 ember vesztette életét a megbetegedés miatt. Jelenleg körülbelül 76 400 aktív fertőzöttet tartanak nyitva az országban, ennek ellenére május 18-tól már újranyitnak a boltok, júniustól pedig a kávézók, éttermek is.

Bár az olaszok azzal számolnak, hogy nyáron újra fogadni tudják a turistákat, jó eséllyel egy ideig a koronavírus-járvány egyik gócpontjaként gondol majd a nyilvánosság a mediterrán államra, ezért nem várható, hogy túl jelentős lesz idén a turistaforgalom. Könnyen lehet, hogy hosszú évek kérdése, mire az olasz turizmus helyreáll a reputációs veszteség miatt.

Spanyolország

A spanyol járvány sok szempontból még az olasznál is súlyosabb volt, hiszen itt 275 000 fertőzöttet regisztráltak, míg Olaszországban „csak” 223 ezer fertőzött esett át a koronavíruson. Júniusban azonban a spanyol tengerpartok és hotelek is újranyitnak, a tavalyi, 84 milliós látogatószámnál azonban ők is jóval kevesebbre számíthatnak idén.

Az országban régiónként eltérő, hogy milyen intézkedésekkel tervezik meggátolni a járvány második hullámát: ilyen a külföldi látogatók karanténba helyezése, a tengerpartok látogatószámának korlátozása, valamint a turisták eltérő tesztelése attól függően, hogy kevésbé vagy jobban fertőzött zónákból érkeznek. Egy olyan ötlet is felmerült az országban, hogy engedélyezni lehetne a szabad mozgást a kevésbé fertőzött régiók közt és korlátozni kellene ezt a jobban fertőzött régiók közt Európán belül.

Akár Olaszországban, Spanyolországban is elsősorban az a hosszú távú kockázat a turizmusra nézve, hogy nem biztos, hogy olyan sokan akarnak majd egy olyan országban nyaralni, amely a járvány gócpontja volt.

Felhasznált források: DW.com, Nikkei Asia Review, New York Times, Byline Times, Reuters, Al Jazeera, CNN.

maszk koronavírus medence
traders
olaj szénhidrogén
koronavirus helyreallitasi alap unios koltsegvetes ursula von der leyen200527
helyreallitasi alap ursula von der leyen orban viktor200527
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. május 27.
Ingatlanpiac: Bérlők vs. Bérbeadók - Itt az újranyitás!?
2020. május 28.
Megfizethető lakhatás és kormányzati tervek
2020. május 28.
Vírusválság: veszít vagy nyer a magyar agrárium?
2020. június 3.
Financial and Corporate IT: Digital UX a bankoknál
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Kutató / Junior kutató

Kutató / Junior kutató
Online előadás
Részvények, devizák, indexek és árupiacok elemzése, ötletelés.
Online előadás
Bolyongás a külföldi részvények között. Ötletek, praktikák.
boeing 737NG