Előfizetői tartalom

Egyre biztosabb: pusztító munkanélküliség söpör végig Magyarországon

Portfolio
A munkanélküliség pontos mértéke nem ismert, de legalább 120 ezren veszíthették el az állásukat a koronavírus-járvány miatt Magyarországon a Google Trends adatai alapján, állapítják meg az MTA kutatói. Szerintük az állásukat elvesztők száma a jelzettnél bizonyára magasabb. Egyes, munkanélküliséggel kapcsolatos keresőszó esetében is nagy, legtöbbször a 2008-2010-es válságban mértnél is sokkal nagyobb növekedés figyelhető meg. A kutatók felvetik azt is, hogy az utóbbi időben a regisztrált munkanélküliségre vonatkozó adatok is csak jelentős késéssel kerülnek nyilvánosságra hazánkban, ami nehezíti a becslést.

A koronavírus járvány okozta kínálati és keresleti sokkok miatt állások sokasága szűnt meg az elmúlt két hónapban – írja tanulmányában Kónya István és Köllő János. Az MTA kutatói kiemelik, hogy a pontos mérték nem ismert, mert még a regisztrált munkanélküliségre vonatkozó adatok is csak jelentős késéssel kerülnek nyilvánosságra. Erről a problémáról a Portfolio...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés