usa egyesült államok
Gazdaság

Kilátástalan az USA harca a koronavírus ellen: feneketlenül költik a pénzt, és ez sem elég

Portfolio
A koronavírus által legjobban sújtott ország továbbra is az Egyesült Államok, és a járvány lassulást mutat ugyan, de még mindig 20 ezer fölött vannak a napi új esetszámok heti átlagban. A kormány és a Fed eddig nagyjából 3 ezer milliárd dollárt költött el a gazdasági hatások mérséklésére, de még így is jelentős visszaesést mutat az ország legtöbb mutatója. A demokraták ezért újabb 3 ezer milliárdot tolnának a gazdaságba, de a republikánusok egyelőre ezt ellenzik. Minden jel arra utal, hogy még hosszú hónapokig 15-20% körül lesz a munkanélküliség, és a második negyedéves GDP-visszaesés akár 40%-os évesített szintet is mutathat - bár a harmadik negyedévtől várhatóan javul a helyzet.

Az Egyesült Államok kormánya valósággal önti a pénzt a munkanélküliség mérséklésére: eddig 490 milliárd dollárt kaptak a kisvállalatok, a Fed pedig 2500 milliárd dollárt költött el válságkezelésre – írja elemzésében a Reuters. A globalizáció korának eddigi legsúlyosabb világjárványában az ország ennek ellenére eddig sem a gazdasági, sem az egészségügyi fronton nem tudott sikert aratni.

Gyorsan terjed a járvány az országban

A járványügyi helyzet ráadásul nem is egységes az államokban: míg például Wisconsinban a bárok nyitva vannak és sok a vendég, addig Maryland szigorú korlátozások között marad – mutat rá az elemzés. Hiányzik a közös, egységes tesztelési terv, amely feltárná a valós egészségügyi helyzetet az egyes államokban. Az országos járványügyi statisztikában sincs áttörés: a napi halálozások száma 1000 és 2000 között van, a napi új esetek száma 20 és 25 ezer között.

Ezek alapján már elmondható az elemzés szerint, hogy az élet a normális kerékvágásba az előzetesen vártnál sokkal később tér vissza, és a gazdasági helyreállás is lassabb lesz.

Megnőtt egy évekig tartó gazdasági depresszió veszélye, a tényadatok egyre rosszabb előrejelzésekhez vezetnek, és az elkövetkező hetek fejleményei és döntései kritikussá váltak a jövőre nézve.

A két ismert járványügyi modell, a szigorú elszigetelés a járvány lassítására, valamint a nyájimmunitásra törekvő elengedés közül az ország egyiket sem követi igazán James Stock, a Harvard Egyetem közgazdásza szerint. A közgazdász aggodalmát fejezte ki az univerzális újranyitással kapcsolatban is. Elmondása szerint attól fél, hogy az ország csak sodródni fog, hónapok fognak eltelni úgy, hogy a munkanélküliség 15-20% körül lesz.

Az eddigi intézkedések nem voltak elegendőek

Jerome Powell Fed elnök és Steve Mnuchin pénzügyminiszter kedden a Szenátus bankügyekkel foglalkozó bizottsága előtt tesznek beszámolót a 2,9 ezer milliárdos program első negyedéves teljesítéséről. A gazdaságpolitikai vezetők kínos kérdésekkel is szembesülhetnek, főleg a munkahelyvédelmi program egyes elemeit tekintve. A kölcsönök egy jelentős része ugyanis nem a kisvállalkozásokhoz, hanem a tőzsdén is jegyzett nagy cégekhez került.

Ráadásul az alapból még 120 milliárd dollár mindig rendelkezésre áll, ami a TD Securities elemzői szerint arra utal, hogy sokan megtagadták a felvételt a zavaros feltételek miatt. A meghallgatáson a demokraták emellett várhatóan nyomást gyakorolnak Mnuchinre és Powellre a további lépések meghozatalára – az újabb több ezermilliárdos csomagot a republikánusok eddig következetesen elutasították.

A Fed-elnök hétvégi hosszabb nyilatkozata:

A korlátozó intézkedések részben azért meghozták az eredményüket, hiszen az előzetes jóslatok szerint a vírus akár 2 millió amerikait is megölhetett volna, ehhez képest jelenleg 87 ezer az áldozatok száma, és az előrejelzések szerint augusztusra 135 ezer lesz. A szövetségi kormány lassú reakciója után végül észbe kaptak, és 1,5 -2 millió tesztet végeznek naponta, de az egészségügyi szakértők szerint ez még mindig a fele annak, amennyire szükség lenne. Az egészségügyi rendszer a görbe ellaposodásával így végül fel tudta venni a versenyt, erőforrásokat tudtak átcsoportosítani és be tudták szerezni a szükséges eszközöket.

elrendelések_USa

Amint látható a jobb alsó sarokbeli grafikonon: az Egyesült Államokban csak az első 1000 igazolt fertőzéses eset idején rendeltek el olyan szigorító intézkedéseket, amellyel a kormányzati szigorúsági index 20 pontról 65 pont körülre ugrott (hasonló késlekedési minta látható az Egyesült Királyságban is), míg a több nagy eredeti gócpont országban már 10-50 eset környékén megtörtént ez, illetve még szigorúbb lépések. Az USA tehát végül szigorított,

De eközben 12 tagállamban még mindig növekedést mutatnak a napi esetszámok.

A március végi elfogadásakor a gigantikus amerikai mentőcsomagot még elegendőnek tartották a járvány hatásainak mérséklésére. A gazdasági visszaesés azonban jelentősebb volt az előzetesen vártnál – a boltok zárva tartásával, a beszállítói hálózatok leépülésével munkavállalók millió veszítették állásukat, vállalatok bevételektől estek el.

consumer_activity
Forrás: Reuters Graphics

Fejre állt a gazdaság

A járvány március közepén-végén robbant be az Egyesült Államokba, így az első negyedévet még annyira nem vette vissza a járvány, az évesített visszaesés az első három hónapban azonban már így is 4,8% volt.

A gazdasági hanyatlás mértéke az 1930-as évekhez mérhető, az amerikai csomag fő célja az elveszített jövedelmek pótlása volt az egyszeri kifizetésekkel, illetve a vállalatok életben tartása a kedvezményes hitelekkel. A JP Morgan közgazdásza, Michael Feroli szerint a hitelek és a transzferek az április és június között előrejelzett jövedelemkiesés évesített mértékét 60%-ról 15%-ra mérsékelték.

A GDP a második negyedévben 40%-kal eshet évesített szinten, a költségvetés hiánya pedig várhatóan megnégyszereződik, 3,7 ezermilliárd dollárra.

gdp_masodik_negyedev

A márciusban elfogadott intézkedések közül sok épp most van kifutóban: a kisvállalati bértámogatások 8 hétre vonatkoztak, a heti 600 dollárra emelt munkanélküli járadék június végén jár le. A demokrata többségű alsóház pénteken elfogadott egy újabb 3000 dollár összegű törvényt, de erősen kérdéses, hogy ez átmegy-e a republikánus többségű Szenátuson. Eközben a márciusban jövendölt V alakú visszapattanáshoz képest az elemzők és döntéshozók várakozása már sokkal borúsabb.

Címlapkép: Getty Images

maszk koronavírus medence
traders
olaj szénhidrogén
koronavirus helyreallitasi alap unios koltsegvetes ursula von der leyen200527
helyreallitasi alap ursula von der leyen orban viktor200527
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. május 27.
Ingatlanpiac: Bérlők vs. Bérbeadók - Itt az újranyitás!?
2020. május 28.
Megfizethető lakhatás és kormányzati tervek
2020. május 28.
Vírusválság: veszít vagy nyer a magyar agrárium?
2020. június 3.
Financial and Corporate IT: Digital UX a bankoknál
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Kutató / Junior kutató

Kutató / Junior kutató
Online előadás
Részvények, devizák, indexek és árupiacok elemzése, ötletelés.
Online előadás
Bolyongás a külföldi részvények között. Ötletek, praktikák.
maszk koronavírus medence