macron merkel német francia
Gazdaság

Megérkezett a német-francia javaslat: gigantikus alap jöhet a koronavírus-válság ellen

MTI
Portfolio
Németország és Franciaország egy 500 milliárd eurós (180 ezer milliárd forint) európai uniós alap felállítását javasolja a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak ellensúlyozására - jelentette be a német kancellár és a francia államfő hétfőn.

Az úgynevezett helyreállítási alap célja, hogy az Európai Unió "megerősödve, összetartóan és szolidárisan" emelkedjen ki a járvány miatt keletkezett gazdasági válságból - mondta Angela Merkel német kancellár Emmanuel Macron francia államfővel tartott online tájékoztatóján, aláhúzva, hogy a koronavírus-járvány az EU eddigi legnagyobb megpróbáltatása.    

A német-francia javaslat szerint az alap forrásait a hatályos EU-s szerződések, mindenekelőtt a költségvetési előírások keretei között teremtenék elő. Ez azt jelenti, hogy

az Európai Bizottság a tagállami kormányok felhatalmazása alapján felvesz 500 milliárd euró hitelt, amelyet az EU 2021-ben kezdődő hétéves költségvetésének részeként használnak fel.

A pénzt a költségvetési ciklus első éveire összpontosítva kellene elkölteni, hogy a gazdaság minél hamarabb túljusson a válságon. A hitelt a tagországok közösen, több költségvetési periódusra elnyújtva fizetnék vissza Berlin és Párizs elképzelése szerint.

A törlesztési terheket ugyanolyan arányban kellene megosztani, mint eddig a költségvetési befizetéseket, a hitelfelvétellel szerzett forrást viszont rászorultsági alapon osztanák el, vagyis a válságot leginkább megszenvedő tagországok kapnák a legtöbb támogatást. Ez a helyreállítási alap "filozófiája" - mondta Angela Merkel.    

Kiemelte, hogy a kevésbé fejlett tagállamok felzárkózását szolgáló kohéziós alapokat is működtető EU-s költségvetés igen jól megfelel a járvány hatásainak ellensúlyozására, a közösség összetartásának, szolidaritásának erősítésére.    

Németország és Franciaország az "európai eszme" mellett áll ki a javaslattal, amely azon a felismerésen alapul, hogy "Európának közösen kell cselekednie" a válság legyőzéséért, mert "a nemzetállamnak egyedül nincs jövője" - mondta Angela Merkel.    

Rámutatott, hogy a tagállami szinten nagyjából 2000 milliárd eurót fordítanak válságkezelésre, amit EU-s szinten kiegészít az április elején elfogadott 540 milliárd euró összegű hárompilléres gazdaságösztönző mentőcsomag, és a javasolt 500 milliárd eurós helyreállítási alap. Ez a hozzávetőleg 3000 milliárd euró együtt már komoly "európai válasz" lehetne a járvány kihívására, tekintve, hogy a 27 tagország összesített hazai összterméke (GDP) mintegy 14 000 milliárd euró.    

Emmanuel Macron arra hívta fel a figyelmet, hogy az európai hitelezés történetében "hatalmas előrelépés" a javaslat.    

"Ez nagyon fontos nap" - mondta a francia elnök arra utalva, hogy a közös hitelfelvétel ügye az elmúlt években számos nézeteltérés tárgya volt az északi és a déli országok között, Franciaország a kezdetektől támogatta, Németország viszont elutasította a közösen kibocsátott kötvények gondolatát.    

Ezt az 500 milliárd eurót nem kell visszafizetniük azoknak, akik felhasználják a pénzt

- jelezte Emmanuel Macron. "Nem kölcsönök lesznek, hanem dotációk" - tette hozzá, arra emlékeztetve, hogy Olaszország elutasította, hogy a gazdaságösztönző alap visszafizetendő hiteleket tartalmazzon.    

Emmanuel Macron a sajtótájékoztatón Párizs és Berlin prioritásának nevezte a közös európai egészségügy megteremtését a koronavírus-járványt követően.      

"Az a szándékunk, hogy Európát nagyon konkrét kompetenciákkal ruházzuk fel az egészségügy terén. Közös maszk és tesztkészletekkel, közös és összehangolt vásárlási kapacitásokkal az ellenszerekre és az oltásokra, megosztott járvány-megelőzési programokkal, közös esetszámláló módszerekkel" - fogalmazott Emmanuel Macron. "Ez az egészségügyi Európa soha nem létezett, a prioritásunkká kell tenni" - tette hozzá.    

A magyar és a lengyel kormány politikáját firtató újságírói kérdésre a francia elnök bírálta azokat a szerinte tekintélyelvű európai kormányokat, amelyek szerinte a koronavírus-járvány elleni intézkedéseket keretében korlátozni próbálják a jogállamiságot.    

"Ezen a területen semmilyen megértést, semmilyen puhányságot nem fogunk tanúsítani" - mondta a francia elnök.

Komoly fordulat a mostani

A Reuters tudósítása szerint

az 500 milliárd eurós alapból azoknak az államoknak és régióknak juttatnának forrásokat, amelyeket a leginkább sújtott a koronavírus-válság.

Nagy előrelépésnek nevezte a mostani döntést a francia államfő és egyúttal kiemelte, hogy az Európai Bizottság a pénzpiacokról fogja felvenni a hitelt az EU nevében, tiszteletben tartva az uniós szerződéseket.

A hírügynökség beszámolója emlékeztet arra, hogy eddig Németország és Franciaország képtelen volt egységes fellépésre a koronavírus okozta új válságban. A francia álláspont a dél-európai országok érdekeit képviselve hangoztatta a közös európai kötvénykibocsátás szükségességét és igyekezett meggyőzni a fiskálisan hagyományosan konzervatív németeket erről. A mostani német-francia megállapodás alapján úgy tűnik, hogy ezt az egy helyben toporgást sikerült megtörni és ez a mostani bejelentés képezheti egy szélesebb körű uniós megállapodás alapjait.

Az továbbra sem ismert, hogy az EU fukar országai, mint például Hollandia, hogyan viszonyulnak majd az új alap felállításához, amely a hírek szerint vissza nem térítendő támogatást fog nyújtani, nem pedig hitelt az érintett térségeknek.

A hírt kedvezően értékelték a piacok, ugyanis az olasz kötvényhozamok 1 hónapos mélypontjukra estek, valamint az olasz és a német 10 éves kötvényhozam közötti különbség április vége óta a legalacsonyabb szintre süllyedt.

Az előzményekről

Emlékezetes, korábban már volt szó a helyreállítási alap létrehozásáról, akkor még 2-3 évre szóló 1500-2000 milliárd forintos keretről szóltak a hírek. A Bizottság elnöke korábbi beszédében azt jelezte: az uniós keretköltségvetésen (MFF) felüli program lenne ez az új alap, rövid távra, a helyreállítás legakutabb időszakára (1-3 év) szólna és akár már idén ősz körültől lenne lehetőség belőle „orrnehéz módon” kifizetéseket teljesíteni. Az Európai Bizottság kötvényeket bocsátana ki a tőkepiacon és az ebből befolyó pénzt osztaná el a rászorultság mértéke alapján EU-s programokon keresztül a tagállamoknak, a pénzosztásban lenne vissza nem térítendő támogatás is.  

Az uniós mentőcsomag hátteréről, a német alkotmánybíróság EKB-t érintő döntéséről és a kettő közötti összefüggésekről itt írtunk részletesen:

Címlapkép forrása: Adam Berry/Getty Images

maszk koronavírus medence
traders
olaj szénhidrogén
koronavirus helyreallitasi alap unios koltsegvetes ursula von der leyen200527
helyreallitasi alap ursula von der leyen orban viktor200527
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. május 27.
Ingatlanpiac: Bérlők vs. Bérbeadók - Itt az újranyitás!?
2020. május 28.
Megfizethető lakhatás és kormányzati tervek
2020. május 28.
Vírusválság: veszít vagy nyer a magyar agrárium?
2020. június 3.
Financial and Corporate IT: Digital UX a bankoknál
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Kutató / Junior kutató

Kutató / Junior kutató
Online előadás
Részvények, devizák, indexek és árupiacok elemzése, ötletelés.
Online előadás
Bolyongás a külföldi részvények között. Ötletek, praktikák.
boeing 737NG