európai bizottság_getty_stock
Gazdaság

Megszólalt von der Leyen a német-francia válságalapról

MTI
Ursula von der Leyen közleményében üdvözölte és konstruktívnak nevezte a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak ellensúlyozására szolgáló uniós alapra vonatkozó német-francia javaslatot, amely véleménye szerint helytállóan vázolja az Európa előtt álló gazdasági kihívás nagyságát.

Németország és Franciaország egy 500 milliárd eurós (180 ezer milliárd forint) európai uniós alap felállítását javasolta hétfőn a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak ellensúlyozására. Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia államfő bejelentette, az úgynevezett helyreállítási alap célja, hogy az Európai Unió "megerősödve, összetartóan és szolidárisan" emelkedjen ki a járvány miatt keletkezett gazdasági válságból.

Ursula von der Leyen közleményében hangsúlyozta a javaslat helyesen hangsúlyoz egy olyan megoldás szükségességét, amely az uniós költségvetést prioritásainak középpontjában tartja. Véleménye szerint az elképzelés, amely figyelembe veszi az összes tagállam és az Európai Parlament véleményét is, egy irányba halad az uniós bizottság által kidolgozott javaslattal.

Hangsúlyozta, hogy az Európai Bizottság meggyőződése szerint a gazdaságot fellendítő stratégiának három, egymással szoros kapcsolatban álló pillérre kell épülnie.

  • Egyrészt a tagállamok által a gazdaság támogatására hozott azonnali intézkedésekre.
  • Másrészt az eurócsoport által  nemrégiben javasolt 540 milliárd euró összegű gazdasági mentőcsomagra.
  • Harmadrészt pedig arra az unió 2021-től érvényes többéves pénzügyi keretét kiegészítő, a gazdaság talpra állítását segítő eszközre, amelyet az uniós bizottság várhatóan a jövő hét folyamán elfogad.

Ezeknek az eszközöknek együttesen lehetővé kell tenniük a tagállamok és a vállalkozások számára, hogy képesek legyenek hatékony választ adni válságra, és jelentős beruházások jöhessenek létre az európai gazdaság fellendítésére - mondta az uniós bizottság elnöke.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Twitter-üzenetében a helyes irányba tett lépésnek nevezte a javaslatot, amely véleménye szerint közös alapot teremthet a gazdaság fellendítésére.

Az uniós tanács elnöke üzenetében arra szólította fel a tagállamokat, hogy törekedjenek közös nevező megtalálására az Európai Bizottság gazdaság átalakítását és újra indítását célzó kulcsfontosságú előterjesztésével kapcsolatban.

Címlapkép: Getty Images

delafrika koronavirus jarvany200605
palkovics lászló bértámogatás
citadella
kásler miklós egészségügyi dolgozók járvány
magyar uj auto forgalombahelyezes autopiac
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Miért előnyös trendkövető kereskedővé válni, hogyan azonosítod a piaci irányokat?
Online előadás
Egyszerű, kézzel fogható praktikák, termékek az olajár meglovaglásához.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2020. június 11.
Tudatos felkészülés a generációváltásra
2020. június 25.
Járműipar: Korszakváltás a beszállítóknál koronavírus idején
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
delafrika koronavirus jarvany200605