Christine Lagarde EKB nemet alkotmanybirosag 200519
Gazdaság

Az EKB-vezér is visszaszólt a német alkotmánybíróságnak: veszünk tovább rendületlenül!

Portfolio
„Nincs semmilyen pszichológiai korlát a lépéseinken”, és „egyáltalán nem aggódok se a koronavírus járvány miatt indított eszközvásárlási programunk, se a korábbi programunk miatt” – hangsúlyozta több vezető európai lapnak adott, hétfő este közzétett interjújában Christine Lagarde.

Az Európai Központi Bank elnöke gyakorlatilag üzent a német alkotmánybíróságnak is a Bloomberg összefoglalója szerint. A német testület két hete az EKB előző eszközvásárlási programját lényegében az EKB mandátumán való túlterjeszkedésként értékelte. Szerintük ugyanis a vásárlások mellékhatásai nincsenek arányban a kívánt célok elérésével, de Lagarde szerint ezzel nem kell foglalkozni, mert minden eurózóna jegybank független és nem fogadhat el utasításokat egyetlen kormánytól sem (a német bíróság arra is kötelezte a német kormányt és a parlamentet, hogy vonják kérdőre az EKB-t) és mindez benne van az EU alapszerződésében is.

A bíróság 3 hónapot adott arra, hogy az EKB támassza alá, hogy a 2015-ben indított, immár 2700 milliárd euró felett járó eszközvásárlási programjánál kellően mérlegelte a vásárlásokkal járó mellékhatásokat (leszorított hozamok, negatív kamatkörnyezet hatásai a tagállamok költségvetési, megtakarítási, ingatlan- és egyéb piacaira). A bíróság szerint ugyanis nincsenek arányban a kívánt makrogazdasági célokkal (árstabilitás, pénzügyi stabilitás) az ilyen piaci következmények, és ha az arányosságot nem támasztja alá az EKB papírokkal és egy kormányzótanácsi döntéssel, akkor a német bíróság eltiltja a Bundesbankot (mert csak erre van joghatósága) a korábbi eszközvásárlási programban való részvételtől. Sőt, eladatja vele az eddig felvásárolt 540 milliárd euró körüli portfóliót is.

Lagarde azonban erre azt üzente, hogy

az eurórendszer minden jegybankjának kötelessége részt venni és megvalósítani az EKB által meghatározott monetáris politikát, minden tagállamok felőli befolyás nélkül.

Ezzel gyakorlatilag arra utalt, hogy a német bíróság nem is tilthatja el a Bundesbankot a további vásárlásokban való részvételtől, mert akkor a Bundesbank sértené meg a rá háruló kötelezettséget. Az EKB elnöke összességében azt üzente, amit az elmúlt hetekben is: nem tántorítja el őket a német döntés attól, hogy folytassák a programjaikat, és készek bármikor bármilyen jelleggel módosítani a programokat, ha szükségét látják (akár a járvány miatt indított programjuk méretét és időhorizontját is már a júniusi kormányzótanácsi ülésen – jegyzi meg a hírügynökség).

A legfrissebb adatok szerint egyébként a járvány miatt márciusban indított 750 milliárd eurós keretprogramból (PEPP) már 178 milliárd eurónyi eurózónás államkötvényt megvett az EKB, míg a 2015 óta működő eszközvásárlási programjában (PSPP) heti szinten „csak” 5-10 milliárd eurónyi tételeket vásárol, és így ment 2700 milliárd euróra ennek a programnak az eddig megvett kerete.

Címlapkép forrása: Thomas Lohnes/Getty Images

járvány koronavírus brazília
Frankfurti tőzsde
virág barnabás mnb
trend és varos
mol campus látványterv
olaj, wti
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Miért előnyös trendkövető kereskedővé válni, hogyan azonosítod a piaci irányokat?
Online előadás
Egyszerű, kézzel fogható praktikák, termékek az olajár meglovaglásához.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2020. június 11.
Tudatos felkészülés a generációváltásra
2020. június 25.
Járműipar: Korszakváltás a beszállítóknál koronavírus idején
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
járvány koronavírus brazília